Det här blir ett långt inlägg, men det känns angeläget att sätta punkt här och nu istället för att dra ut på det men ett litet tarm-inlägg efter morgondagens gemenskapseffort (you’ll see what I mean). Jättetack till alla som följt med på resan, läst och kommenterat. Lika roligt som det var att skriva inläggen, lika roligt har det varit att läsa era olika reaktioner.

***

2010
Nu kan jag snart räkna filmerna jag ens har sett på fingrar och tår. Den nostalgifria listan kan skrotas eftersom långtifrån alla är kvalitetsrullar. Årets bästafilm har med största sannolikhet en hel massa konkurrenter som jag bara inte hunnit se ännu.

På årets hylla märkt ”Finfint” hittar vi den förhoppningsvis sista delen i Toy Story-trilogin. Toy Story 3 är bra, men absolut inte den bästa delen i serien. Jag stör mig dessutom på dess genusperspektiv. Shutter Island är stabil och snygg, men inte lika klaustrofobisk som Dennis Lehanes förlaga. Ännu snyggare är Inception och här jag ju ingen förlaga att jämföra med, så Nolan slår Scorsese på fingrarna.

På hyllan ”Dumroligt” hittar vi igen slasherspoof i myspysiga Tucker and Dale vs. Evil, våldsförhärligande och läderartade ansikten i Machete samt hungriga firrar i Piranha 3D (fast utan 3D).

Självklart finns det även en WtHWTT-hylla (What the Hell Were They Thinking?), vilken 2010 tyvärr är ganska välfylld. Zach Snyders magplask Sucker Punch är kanske årets besvikelse medan M. Night Shyamalan har underpresterat långt innan The Last Airbender. Dock aldrig på den här magnituden. Någon slags remake-reboot på varulvsmyten fungerar väl sådär i Wolfman och datorspelsadaptionen Prince of Persia: The Sands of Time bevisar att det finns roller som till och med Jake Gyllenhaal sover sig igenom. Att remaken på A Nightmare on Elm Street inte skulle funka kom inte som någon större överraskning. Det finns bara en Freddy och han heter Robert.

På samma hylla, men av kanske lite andra orsaker, har jag dessutom placerat Srpski film. Jag blir helt enkelt inte klok på vad man vill med produkten – chocka, beröra, uppröra, kittla eller bara tjäna förhållandevis enkla pengar?

Årets vinnare är ett nyförvärv. Tills för bara ett par dagar sedan var Inception ohotad på förstaplatsen men inspirerad av The Hunger Games hade jag blivit nyfiken på Jennifer Lawrence. Det känns fel att säga att Winter’s Bone var en ”trevlig” bekantskap, för trevligt är det minsta man kan säga om white trash-misären som är sjuttonåriga Ree Dollys vardag. Däremot var den mycket bra.

Filmer som jag har kvar att se är bland andra (*djupt andetag*): The Social Network, Easy A, The Kids Are All Right, Rabbit Hole, Never Let Me Go, Snabba Cash, Cornelis, How to Train Your Dragon, The Exependebles, The King’s Speech, The Ghost Writer, Robin Hood, HP and the Deathly Hallows, Tangled, Biutiful, Black Swan, Blue Valentine, True Grit och 127 Hours. Puh.

2011
Av de filmer jag än så länge tagit mig fram till är de flesta lättviktare, men åtminstone mer eller mindre bra sådana. Superhjältegenren exploderar och filmerna kan rankas i fallande ordning: Captain America, Thor och Green Lantern. The Green Hornet är så speciell i sammanhanget att den nästan är utom tävlan.

J.J. Abrams skapar Spielbergnostalgi i Super 8 medan Rise of the Planet of the Apes gör ett betydligt bättre jobb med att försöka blåsa lite liv i serien än Tim Burton. Leo blir sminkad till oigenkännlighet (and not in the good way) i J. Edgar. David Fincher gör långt ifrån något storverk med Daniel Craig och Mara Rooney i The Girl With the Dragon Tatoo men den slår i alla fall den svenska versionen. Om det nu var någon som hade förväntat sig något annat.

Paul är en underhållande komedi, men ändå inte i närheten av Hot Fuzz-kvalitet. Bridesmaids är också den underhållande, men i grund och botten en lagomt korkad komedi. Att casta bara tjejer i rollerna gör inte så stor skillnad som vissa tycks tro.

Även detta års bästafilm är en ny en. The Cabin in the Woods kvalar in eftersom den visades på en filmfestival i december och därmed får produktionsår 2011 hos IMDb. Jag kan inte påstå att jag är en die hard Whedon-älskare, men den underfundiga driften med en hel genre är svår att motstå.

Filmer som jag har kvar att se är bland andra The Artist, The Tree of Life, The Descendents, The Ides of March, Melancholia, War Horse, Carnage, The Help, Tinker Taylor Soldier Spy, Drive, 50/50, Moneyball, The Skin I Live In, Take Shelter, We Need to Talk About Kevin, Huvudjägarna, Shame och Crazy, Studpid Love.

2012
Och här tror jag vi sätter punkt. Antalet filmer jag har sett i år uppgår inte ens till tvåsiffrigt, så det känns ärligt talat lite onödigt. Dessutom är ju en fjärdedel av årtiondet kvar.

***

Tja, det var det hela.  Ett liv i filmer, både bra och dåliga. Förhoppningsvis väntar minst lika många till runt knuten, jag får kanske återkomma om ytterligare 40 år. Lär väl i så fall vara bloggvärldens äldsta deltagare. Eller enda, eftersom alla andra slutade blogga 2020.

Jag avslutar med en sammanfattande enkel lista:

1972              Deliverance
1973              The Wicker Man
1974              Blazing Saddles
1975              Jaws
1976              All the President’s Men
1977              Annie Hall
1978              Invasion of the Body Snatchers
1979              Alien/The China Syndrome
1980              Friday the 13th
1981              Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark
1982              First Blood
1983              Zelig/To Be or Not To Be
1984              The Terminator
1985              Ran
1986              Henry: Portrait of a Serial Killer
1987              Princess Bride
1988              Die Hard
1989              Dead Poets Society
1990              Flatliners
1991              Fisher King
1992              A Few Good Men
1993              The Nightmare Before Christmas
1994              The Hudsucker Proxy
1995              The Usual Suspects/Seven
1996              Fargo
1997              L.A. Confidential
1998              Out of Sight
1999              Election
2000             High Fidelity
2001              Gosford Park
2002              Equilibrium
2003              Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl/X-Men 2
2004              Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2005              Brokeback Mountain
2006              Das Leben der Anderen
2007              Hot Fuzz
2008              Vals Im Bashir
2009              District 9
2010              Winter’s Bone
2011              The Cabin in the Woods