Hot Fuzz (2007)

Hot FuzzTre år efter kultsuccén Shaun of the Dead var det dags för Edgar Wright och Simon Peggs andra del i den så kallade Cornettotrilogin. Nu är det inte zombies som gäller, utan poliser. Men även om konstapel Nicholas Angel har kompetens nog för att platsa i vilken Lethal Weapon eller Bad Boys-rulle som helst befinner han sig istället vid London Metropolitan-polis. Fast inte så länge till eftersom både han är en nagel i ögat på både kollegor och överordnade. Hans överlägsna ambition och kunnande gör att han omplaceras till den idylliska lilla byn Sandford, ett ställe som berömmer sig med att vara i princip brottsfritt.

Polisstyrkans avslappnade inställning till sitt kall under polischefen Frank Butterman rimmar illa med Angels egen attityd men han har inte mycket val annat än att foga sig. Särskilt som hans partner är den mer än lovligt inkompetente Butterman junior, Danny. Men som är poängen med alla klassiska odd couples lyckas Danny till slut att få Nicholas att slappna av en smula och bete sig som folk.

Kanske skulle Nicholas till och med kunna bli riktigt lycklig i det perfekta Sandford om det inte vore för alla mystiska olyckor som börjat ske lite här och var. Och om det inte vore för att Nicholas hyser allvarliga tvivel över huruvida det verkligen är olyckor som inträffat eller om det är något mer sinistert i görningen.

I Hot Fuzz har Wright och Pegg lyckats slipa bort alla ruggade ytor och vassa kanter som ändock fanns i Shaun. Det var en härlig kärleksförklaring till all zombiefilm, bra som dålig, men hade också sina begränsande förutsättningar. Hot Fuzz har en större budget och Wright har verkligen lyckats göra mesta möjliga av den. Filmen känns mer helgjuten, kanske inte lika hysterisk som Shaun, men med en imponerande stadighet.

På samma sätt som man lekte med zombiegenres narrativa stil i Shaun har man på ett ypperligt sätt adapterat mängder av klassiska actionelement (samt en aningens nypa slasher) till en liten brittisk by med en tomtelikt välvillig polischef, de charmiga pubägarna och en lokal teatergrupp. Det är ju just krocken mellan det idylliska bylivet och en händelseutveckling som passat bättre på L.A.s tuffare gator som är en av filmens stora behållningar.

Jag kan också tycka att Edgar Wrights signaturmässigt rappa klippning kommer till sin rätt bättre här än i den tidigare filmen. Särskilt inledningsscenen är både hantverksmässigt fläckfri, sätter med obönhörlig fingertoppskänsla filmens stämning och är dessutom väldigt rolig.

I den tidigare filmen rörde sig handlingen nästan bara runt Simon Pegg och Nick Frosts karaktärer Shaun och Ed. Den här gången är persongalleriet utökat med en hel del kluriga poliser, arroganta kriminalare och diverse bybor. Karaktärsutvecklingen är förvisso fortfarande förbehållen Pegg (som får något av ett muffins-nylle utan ansiktsbehåring) och Frost i form av Nicholas och Danny (möjligen bästa odd-buddy-paret ever…) men de övriga skapar en härlig dynamik med sina stereotypa roller.

Skådespelarmässigt finns en hel del att frossa i – Jim Broadbent är givetvis perfekt som den sympatiske polischefen Butterman medan Timothy Dalton verkar ha haft kungligt roligt med sin suspekte affärsägare (”the slasher of prices”). Bland större och mindre cameos märker vi Martin Freeman, Steve Coogan , Bill Nighy, Cate Blanchett och Peter Jackson.

Jag känner att jag har svårt att förmedla exakt hur bra Hot Fuzz är. Har jag har något som helst förtroendekapital hos dig, kära läsare, får du helt enkelt lita på mitt råd att se filmen per omgående om det skulle vara så att den fortfarande saknas dig.

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

10 reaktioner till “Hot Fuzz (2007)”

 1. Ojojojoj! En femma! Härliga tider!
  Jag vet ju att du gillar rullen…och det här var väl det ultimata beviset på det!
  Jag kan egentligen inte säga emot (även om filmen inte fick samma betyg hos mig…fast bara en stjärna bakom dig ändå!)

  Solklart sammanfattat i texten! Detta ÄR en Kanonrulle!

 2. Jag såg faktiskt om Shaun of the Dead i helgen på BluRay. Det är onekligen en favorit för mig och det kanske är därför jag dragit mig för att se fler av deras filmer lustigt nog. Men nu blev jag rejält sugen på att ta itu med denna!

 3. Jag gillar den inte lika mycket som du (det är det kanske ingen som gör?) men den är väldigt bra. Jag skrattade osedligt mycket när jag såg den.

 4. @Steffo: Härliga tider och härliga filmer 🙂

  @BRC: Long time no see! 🙂 Jag tror att du nog skulle kunna tycka om Hot Fuzz också, det är samma typ av humor och ändå försöker de inte göra en Shaun 2

  @Fredrik: Haha, skulle jag vara #1 fan? Det är ändå ett bra betyg (till en komedi ska kanske tilläggas) — att skratta ohyfsat mycket. Eller var det kanske till och med otuktigt mycket? 😉

 5. Å gode gud, nu påminde du mig om att jag fortfarande inte skrivit om denna. Å du gav den en FEMMA!!! Härliga tider – för dig. 😉

 6. @Fiffi: Det där lät oroväckande… Kan det vara så att du är immun mot Hot Fuzz-charmen? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: