10. Albert Nobbs
En film som gav en välförtjänt Oscarsnominering till Glenn Close (vann gjorde förstås Meryl) och som hade kunnat vara sann även om den inte är det. Blott byxorna gör inte mannen.

”You are the strangest man I have ever met.”

9. Gränsen
En trevlig svensk överraskning i klass med Den blomstertid… Kallt som fan, grymt spännande och vettiga effekter.

”Det känns viktigt att berätta den här historien. De som var med finns inte så länge till.” (Regissören Richard Holm om Gränsen)

8. Melancholia
Ja, vad gör man när världens undergång närmar sig? Gifter sig? Bryter ihop? Lars von Trier lyckas få med det mesta i en sjukt snygg förpackning.

”I myself hate marriages. Especially when they involve some of my closest family members.”

7. The Descendents
Fina prestationer från både George Clooney och Shailene Woodley på ett soligt Hawaii. Tack gode gud att vi slipper den californiska vinpimplarmisären.

”Paradise? Paradise can go fuck itself.”

6. Take Shelter
Mäktigt drama från Jeff Nichols och Michael Shannon. Lika pressande som en annalkande stormfront.

”Is anyone seeing this?”

5. Paranormal Activity
Ibland kommer det filmer som faktiskt lyckas göra något som känns nytt trots ett urvattnat koncept. Paranormal Activity var absolut inte den första found footage-filmen men skapade en en fin stämning med minimala gester och ett begränsat utrymme.

”Well, yeah… did you go run and get the camera first?”

4. Grave Encounters
Se på tusan! Inte bara en, utan hela två found footage-skräckisar får ta plats på årets topplista. Här är vi kanske i mer välkända vatten än #5 med övergivna mentalsjukhus och ett filmteam som egentligen inte tror på det de gör. Trots det är filmen överraskande läskig. Det är något med det där suddigt gröna nattfiltret.

”This place is about as haunted as a sock drawer.”

3. The Innkeepers
Ti West följde upp The House of the Devil med en i mina ögon mer helgjuten film. Förvisso mer polerad och därmed kanske ”tråkigare” men jag gillar slutresultatet. Särskilt den lättsamma dynamiken mellan huvudpersonerna Sarah Paxton och Pat Healy.

”Pessimism is just a higher form of optimism. If you expect nothing from people, then you go through life being pleasantly surprised.”

2. The Skin I Live In
Pedro Almodovar visar att han fortfarande kan när han sätter den sidan till. En film som ställer frågor man kanske inte vill svara på, är snygg och spännande. Vad mer kan man begära?

”The things the love of a mad man can do.”

1. The Cabin in the Woods
En film som är så förbannat underhållande att det inte kan bli tal om något annat än en förstaplats på årets lista.

”These fucking zombies. Remember when you could just throw a girl in a volcano?”

Bubblare: The Raid, The Girl With the Dragon Tattoo, Paul, The Artist, Play, Jane Eyre, Wuthering Heights, Tyrannosaur, The Iron Lady, The Thing, Warrior

Andra som tyckt till om filmåret 2011:
Flmr
Fiffis filmtajm
Filmitch
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies-Noir