Paranormal Activity (2007)

Paranormal ActivityÄven om man inte hört ett ljud om Paranormal Activity innan man sätter sig ned och ser filmen går det snabbt att förstå att detta kommer att vara en av de där found-footage-verkliga-händelser-skakig handkamerafilmerna eftersom den inleds med att Paramount tackar för att de får visa materialet.

Vilket material? Katie har börjat uppleva konstiga saker och som den omtänksamme pojkvän Micah är har han skaffat en bamsestor filmkamera för att dokumentera vad det är som egentligen händer. Han släpar omkring på åbäket under dagen och riggar upp den på stativ i sovrummet under natten.

Den som trodde att man därigenom skulle få sig lite smaskiga bilder á la Paris Hilton lär bli besvikna. Hugande fantaster av det övernaturliga får däremot sitt lystmäte eftersom det börjar, inte med en skakning på nedre däck, men väl med dunsar och blinkande lampor. Ett medium som Katie bjudit in säger att det finns en stor negativ energi i huset och rekommenderar istället sin kollega demonologen.

Trots att mediet uttryckligen avråder från alla försök att kommunicera med vad det än är som hemsöker Katie och hon själv blir helt ifrån sig vid förslaget om att skaffa ett ouija-bräde, sitter Micah ändå snart där med just ett sådant framför sig. Han spelar ut Manskortet och vägrar lämna ifrån sig kontrollen. Skitsamma vad det är, Det ska sluta trakassera Hans flickvän och ska ut ur Hans hus. Men snart har händelserna eskalerat långt bortom Micahs kontroll.

Jag såg denna första Paranormal Activity med sällskap i en upplyst lägenhet och det är jag faktiskt rätt tacksam för. Nu blev det lite lagom skrämsigt i ettan, men hade jag sett den själv i ett nedsläckt hus vete tusan hur det hade gått. Skrämseleffekterna funkar emellertid absolut bäst när det börjar bli lite liv i luckan, under den förhållandevis långsamma uppbyggnaden sitter man mer och spänner ögonen tills de tåras för att försöka få syn på vad det är som ska röra på sig i bilden. Lite som en rörlig Where’s Waldo? (Var är Valle? eller Hittar du Hugo? på svenska).

Filmen lyckas med imponerande små medel skapa en klaustrofobisk och högst olycksbådande stämning. Dessutom har man gjort helt rätt castingval – den som syns allra mest framför kameran är fullt naturligt Katie Featherston (i sedvanling FF-ordning har rollerna samma namn som sina skådisar) och hon gör ett mycket bra jobb. Naturlig och trovärdig både inledningsvis när hon inte är särskild oroad över det som händer i huset och sedan när hon börjar blir rejält skräckslagen. Både relationen och dialogen mellan henne och Micah är till viss del improviserad och blir inte mindre imponerande med tanke på vad man kan hitta i botten på FF-tunnan

Upplösningen ska från början ha varit avsevärt mer slutgiltig men när Paramount lyckades sätta klorna i produkten och insåg Paranormal Activitys potential fixade man istället en lösning som öppnade upp för den franschise vi nu står inför. Det säger kanske något om filmens enkelhet att det nya slutet utan några som helst problem fogas in i dess narrativa struktur. Och hey presto stod bolaget med vad som eventuellt kan vara en av filmhistoriens mest framgångsrika produkter. Åtminstone om man set till vinst (193 mille) på insats (15 000). Men det är klart, om man inte behövt betala sina skådisar mer än 500 bagisar är det kanske inte så svårt att spara lite pengar.

För filmens styrka talar också det faktum att Paramount från början bara ville köpa in sig på själva konceptet, skrota Oren Pelis ursprungsprodukt och spela in en mer påkostad variant. Peli och en av hans producenter, Jason Blum, ska tydligen ha övertalat bolaget att åtminstone köra en testvisning av originalet och resten är, som man säger, historia.

FF-o-meter

Ettan håller sig berömvärt inom ramarna och Micahs fascination ger en hyfsat trovärdig anledning till varför han envisas med att släpa med sig en kamera överallt. Här finns också en bra balans mellan statiska och skakiga sekvenser.

Vem klipper?

Inte helt uppenbart vem som har klippt ihop det hela men eftersom Paramount omgående gör sin närvaro klar kan man ju anta att de på något sätt lyckats lägga vantarna på materialet som bara legat i parets hus och väntat. Kanske har en entreprenörisk polis sålt hela härligheten vidare?

Filmbetyg

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

FF-betyg

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

9 reaktioner till “Paranormal Activity (2007)”

 1. Vill minnas att det finns en scen med någon som bara står stilla och när man inser att det fortgår i flera timmar blir den så sjukt obehaglig. Enkelt men effektivt.

  Skall man bry sig om uppföljarna?

 2. Paranormal Activity är ett mycket bra exempel på att den enkla är så bra bara man kan använda det på rätt sätt.

  Du får väl se 😉

 3. Skriver under på varje ord du förmedlar i den recension. Riktigt ryslig film och visst satt jag och glodde på rutan utan att blinka. Så här ska en slipsten dras 🙂 Uppföljarna väntar jag med att nämna då jag misstänker att du din vana trogen även betat av dessa.

 4. Den här lilla rackarn kommer jag ihåg som grymt effektiv. Mycket obehaglig i vissa scener.
  Dessutom är slutet faktiskt läskigt!

 5. @Filmitch: Du känner mig så väl 🙂

  @Steffo: Absolut. Och jag har för mig att jag läst eller sett ngnstans att det var ett slut som kom till i sista sekunden för att öppna upp för uppföljare. Det kan man tycka vad man vill om men som slut betraktat gillar jag det skarpt.

 6. Riktigt läskig liten rackare, så pass läskig att jag avstått uppföljarna. Är rädd om nattsömnen 😉

 7. @Fiffi: För min del gick uppföljarna betydligt ”bättre” (fast då är de ju också ”sämre” 😉 )

 8. Om jag ska se resten av filmserien får det bli en sommardag på stranden eller nåt för även om uppföljarna är sämre är det en typ av skräck jag har svårt för. Svårt för i betydelsen tycker är riktigt otäck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: