Sista listan ut. Längre fram än till 2015 har jag svårt att ta mig eftersom det känns som om jag fortfarande saknar allt för många filmer. Påfyllning av åren kommer väl dock vad det lider. Och imorgon kickar årets Halloween-tema igång! På återseende då.

***

10. Jupiter Ascending
Jag såg denna bespottade film inte bara en, utan två, gånger och älskade den bägge gångerna. Helt jäkla utflippad både vad gäller design, historia och rollfigurer. Men Channing Tatum i vargöron och raketboots i all ära, detta är Mila Kunis film!

”Are those flying boots?”

9. Spotlight
Dagens nyckelord är “gedigen”. Både när det gäller det filmiska hantverket och för att den beskriver ett journalistiskt grävjobb som det inte finns mycket utrymme kvar nu för tiden.

”You know why I went along with everything? Because priests, are supposed to be the good guys.”

8. The Hateful Eight
Jag blev riktigt förtjust i Quentin Tarantinos maffigt kylslagna kammarspel där de flesta närvarande skådisarna presterade på topp. Till och med Samuel L. Jackson lyckas ta sig bortom sin patenterade (film)persona.

”Well, cut my legs off and call me Shorty!”

7. Tjuvheder
En film som känns på riktigt och som dessutom gör det in i märgen. Peter Grönlund jobbar främst med amatörer men det märks banne mig inte.

”Jag har aldrig tidigare sett  ett sådant manus skrivet för en kvinna där man får vara allt; tuff, rolig, ful, hon är en jobbig jävel, fast hon har också sin charm.” (Malin Levanon om rollen som Minna)

6. Inside Out
Pixar visar än en gång att de har få konkurrenter när det kommer till fantasifullhet i att konstruera en historia. Vem av Glädje, Vemod, Ilska, Avsky eller Rädsla styr din vardag?

”All right! We did not die today, I call that an unqualified success.”

5. Efterskalv
Vilket annat år som helst hade #7 regerat MåDåligt-toppen men 2015 bjöd på ännu ett svenskt slag i magen. Det är inte lätt att vara Man i Byhåla.

”Jag blev nog lite mörkare under den tiden och kanske lite efteråt också.” (Ulrik Munther om rollen som John)

4. Crimson Peak
Ok för att Guillermo del Toro inte lyckats toppenbra med alla sina filmer men detta återskapande av klassiska spökhistorier i ett enormt kråkslott passade mig som hand i handske. Trots Mia Wasikowska i huvudrollen. Behöver jag säga att filmen är grymt snygg?

”The nearest house is miles away, and the closest town is a half day’s walk.”

3. Trevligt folk
Mer svenskt på tio-i-topp! Här är det dock inga slag i magen utan ett rejält grabbtag i skjortkragen när Borlänge bjuder på somalisk bandy och VM i Sibirien. Välgörande för både hjärta och hjärna eftersom Filip&Fredrik också passar på att fråga utvald lokalbefolkning exakt vad de förlorar på att ta emot flyktingar.

”Jag vet inte vad ’sanningen’ är om somaliernas situation i Borlänge, men det här är EN sanning.” (Fredrik Wikingsson om Trevligt folk)

2. Palio
Ännu en dokumentär i toppen. Nog för att jag är gammal hästtjej men aldrig trodde jag att jag skulle bli så fångad av en film om Siennas ålderdomliga hästkapplöpningslopp. Nagelbitande thriller och politiska intriger på hög nivå.

”There is pure drama in the jockeys’ eyes before the races. There is pure adrenaline in the races themselves.” (Regissören Cosima Spender om Palio)

1. The Dressmaker
Kate Winslet regerar i utsökta klänningar mitt i den australiensiska ödemarken. En film som lyckas göra träbocken Liam Hemsworth sympatisk är inte det sämsta men jag fastnar framförallt för den surrealistiska stämningen och relationen mellan Winslet och Judy Davis.

”I’m back, you bastards.”

Bubblare: D’Ardennen, Suburra, The Revenant, The Martian, Room, Under sandet, Flocken, Black Mass, Steve Jobs, The Danish Girl, The Visit, Mad Max: Fury Road, The Hallow, Bone Tomahawk

Andra som tyckt till om filmåret 2015:
Flmr
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies-Noir