The Informer (2019)

The Informeralt. titel: Tre sekunder, Three Seconds

Döm om min förvåning när filmatiseringen av Anders Roslund och Börge Hellströms infiltratörsthriller Tre sekunder bränner loss på alla cylindrar i New York med en Joel Kinnaman som pratar sin bästa amerikanska engelska och Rosamunde Pike som tuff FBI-agent.

Jag hade alltså inte alls läst på särskilt ordentligt inför den här titten. Ingen polsk maffia i Stockholm, ingen Eric Wilson som sköter infiltratörsruljangsen och ingen surmulen, överviktig Ewert Grens. Istället serveras vi en produkt som är upp-hottad med en sisådär 500% och ingen annanstans blir väl det tydligare än i det faktum att en surmulen, överviktigt Ewert Grens nu förvandlats till en rakad, stencool och grusröstad Common. Att hans rollfigur råkar heta ”Edward Grens” framstår mest som en märklig slump i sammanhanget.

Därmed är det förstås heller inte särskilt överraskande att manusförfattarna rumsterat om rätt så rejält i deckarduons, på ett sätt, ganska sävliga berättande. Nu är det istället fullt ös medvetslös som gäller och även om jag tycker att The Informer tagit vissa initialt smarta genvägar för att snabbare kunna gå rakt på pudelns kärna börjar historien efter ett tag snubbla på sina egna fötter.

Till de upp-hottade delarna räknar jag också cubanska Ana de Armas som Kinnamans hårt prövade hustru Sofia. Å ena sidan blev det knepigt i boken att hon så länge bara fick vara en frälsande madonna på hemmaplan. Å den andra gör hennes inkompetenta inblandning i The Informer mest saker och ting mer komplicerade för hennes stackars make som har nog att stå i ändå. de Armas rådjursögda uppenbarelse skriker dessutom ”collegestudent”, snarare än ”hustru och mor till en tolvåring”.

Kinnaman är å sin sida rätt bra på att spela den här typen av rollfigurer – inte särdeles komplicerade men som kompenserar denna brist med att vara desto mer sammanbitna. Däremot kan jag tycka att det är lite synd att filmskaparna föll för frestelsen att göra honom till en slags fejk-kriminell genom lex Con Air. Alltså ha åkt dit för ett dråp som egentligen ”bara” var ett hederligt barslagsmål där han dessutom försvarade sin älskades dygd.

Samtidigt har man av oklar anledning valt att ändra en hyfsat avgörande detalj i den andlösa upplösningen, vilket filmen sedan inte låtsas om. I mina ögon blir det oerhört märkligt och något som sänker all händelseutveckling efter det.

The Informer är en skapligt kompetent action-thriller. Som gjuten för en inte allt för betungande fredags- eller lördagstittning. Ibland är ju det gott nog, men jag kan inte låta bli att undra vad författarna egentligen tycker (skulle ha tyckt i Börge Hellströms fall) om slutresultatet. För att inte tala om Ewert…

star_full 2star_full 2star_half_full

Malmö filmdagr 2019 smallThe Informer var en av de allt för få filmer jag hann se under 2019 års Malmö filmdagar. Men jag hade i alla fall sällskap av Fiffi och Jojjenito.

4 reaktioner till “The Informer (2019)”

  1. Hehe, glad att jag ”slapp” se denna… ”Kinnaman är å sin sida rätt bra på att spela den här typen av rollfigurer – inte särdeles komplicerade men som kompenserar denna brist med att vara desto mer sammanbitna.” LOL

  2. Har inte läst förlagan så jag kan nog bli positivare överraskad eller ja då Armas är med i rullen så är jag redan positivt inställd 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: