2000 års tio bästa filmer

Världen vaknar upp till mer eller mindre högljudda kopparslagare den 1 januari och upptäcker att samhället faktiskt inte gick under i ett moras av Y2K-buggar.

På temat fordon invigs Öresundsbron och öppnas för trafik i juli. Samma månad kraschar ett Concordeflygplan utanför Paris. Alla passagerarna omkommer och olyckan leder så småningom till att man helt slutar flyga Concorde. En månad senare förliser K-141 Kursk i norra Ishavet och nyhetsbevakningen av de ryska ”räddningsaktionerna” är intensiv.

Under buller och bång besegrar Bush d.y. Al Gore i november och förhoppningarna att amerikanerna skulle vara smartare än att välja president främst på grund av att han framstod som en kul typ kom på skam. Omräkningsdebacle men till ingen nytta i slutänden. På den lite mindre skandalskalan får man väl räkna Laila Freivalds avgång.

I och med en moderniserad svenska bibelöversättning, Bibel 2000, säger inte längre Gud ”Varde ljus” utan ”Ljus, bli till!”.

De som lämnar filmvärlden är bland andra Douglas Fairbanks, Roger Vadim, Gösta Prüzelius, John Gielgud, Nils Poppe, Walter Matthau, Alec Guinness och Richard Farnsworth.

Ett hyfsat filmår ändå, särskilt med ett helt gäng starka bubblare.

10. How the Grinch Stole Christmas
En given standard-film på julschemat. Lite naiv och med ett outhärdligt sött barn i en av rollerna men ändå ack så charmig. Fattar du inte grejen med Jim Carrey fattar du inte grejen med den här filmen.

”Oh. Bleeding hearts of the world UNITE!”

The Grinch pic

9. Erin Brockovich
En BOATS som borde vara smörig och tillrättalagd och självhjälpande och jag vet inte allt men som av någon anledning funkar klockrent inom alla de områdena. Julia Roberts bästa?

”I just went out there and performed sexual favors. Six hundred and thirty-four blow jobs in five days… I’m really quite tired.”

Erin Brochovich pic

8. Joint Security Area
Innan hämndtrilogin gör allas vår Chan-wook Park en i mina ögon lite bortglömd rulle med fokus på gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Bra, tajt och med ett genuint feel good-slut. Nej just det, det var ju Chan-wook Park vi pratade om här…

“Your shadow is over the line. Watch it!”

Joint Security Area pic

7. Best in Show
Eftersom Best in Show innehåller hundar är den förstås i mina ögon Christopher Guests bästa mockumentär. Nej, inte bara därför förstås men komedier blir ju oftast ännu lite roligare av igenkänningsfaktorn. Här möter vi Guests standardensamble med bland andra Catherine O’Hara, Eugene Levy, Jane Lynch och Fred Willard och ett gäng jyckar. Det enda som hade gjort den bättre hade varit en foxterrier.

”Tell me, do you know the difference between a rectal thermometer and a tongue depressor?”

Best in Show pic

6. Billy Elliot
Att vilja dansa balett istället för att boxas är inte helt ok för en liten kille i Englands hårdföra koldistrikt där Män går under jord och spränger berg dagarna i ända. Roligt och samtidigt en finkänslig skildring av en komplicerad relation mellan far och son. Jamie Bells första roll och som han skådespelar skiten ur den.

”Just because I like ballet doesn’t mean I’m a poof, you know.”

Billy Elliot pic

5. O Brother, Where Art Thou
Coenbröderna gör oftast bra filmer och deras version av Odysséen är en av deras bästa med ett grymt soundtrack (jag vet i alla fall en som håller med mig här). En av de första filmerna som visade mig att George Clooney var något att räkna med i skådespelarväg.

”Damn! We’re in a tight spot!”

O brother where art thou pic

4. Chicken Run
Nick Park och Peter Lord hade fått oss att skratta gott åt hunden Gromit och hans husse Wallace. Här är det istället ett gäng höns som hålls i fånglägerliknande förhållanden av bondeparet Tweedy. En frisk homage till otaliga WWII-filmer med bra röstcasting i särskilt Julia Sawalha och Mel Gibson.

”Pushy Americans, always showing up late for every war. Overpaid, oversexed, and over here.”

Chicken Run pic

3. The Cell
Grymt snygg och stundtals riktigt otäck film från tidigare musikvideoregissören Tarsem Singh. Till dags dato hans klart bästa.

“My world, my rules.”

The Cell pic

2. High Fidelity
Både en bra film och hög nostalgifaktor för min del. Mycket snack och musik men aningens mindre hockey från huvudpersonen Rob som man antagligen skulle vilja döda långsamt med en rostig sked om man var tvungen att umgås med honom i verkliga livet. Men på film funkar det utmärkt för ett par timmar.

“The making of a great compilation tape, like breaking up, is hard to do and takes ages longer than it might seem.”

High Fidelity pic

1. X-Men
Jag kan inte hjälpa det, jag älskar det här superhjältegänget med Wolverine i spetsen. Perfekt casting av de viktigaste personerna – Patrick Stewart, Ian McKellen och Hugh Jackman – gör den till en sann njutning. Utanförskapsliknelserna är inte jättesubtila men funkar ändå kan jag tycka när man får hänga med de här typerna.

“You know, people like you are the reason I was afraid to go to school as a child.”

X-Men pic

Bubblare: Shanghai Noon, Les rivières pourpres, The Gift, Unbreakable, Almost Famous, Dinner Rush, Gladiator, Memento, Tillsammans, Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Emperor’s New Groove, State and Main, Me, Myself and Irene, Battle Royale.

Återigen är jag mer eller mindre långt efter de andra filmspanarna:
Fiffis filmtajm
Flmr
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Filmitch
Movies-Noir
Spel och Film

17 reaktioner till “2000 års tio bästa filmer”

  1. Kul att du kommit ut nu. Fin lista och några titlar jag inte sett, Grinch, JSA, BiS, BE och CR.

    Jag tycker det var ett medelår. Det fanns några favoriter men inte lika starkt år som 2001.

    Vi har två överlapp såvitt jag ser; Erin och Rob. Fina filmer.

  2. Gött! Jag har uppdaterat min lista med din länk. Kul att du satte kryssgubbarna längst fram, jag kan bara hålla med – den är riktigt bra. Inte lika bra som Unbreakable, men ändå.

  3. @Henke: Japp, helt ute ur garderoben 🙂 Joint Security Area och Billy Elliot tror jag nog skulle kunna funka för din del. Och jag kan hålla med om att 2001 känns lite starkare.

    @Magnus: Tack! Du vill ha en bräckligare superhjälte, mao? 🙂

  4. Efter att ha läst din text om Crouching Tiger… är det svårt att förstå hur den inte slår sig in på listan. Det måste varit ett fantastiskt filmår.

    Det där att X-Men är tydlig i sin analogi är väl verkligen ingen svaghet, utan tvärtom en väldigt styrka jämfört med mer endimensionella superhjältefilmer. Hela serien blir en diskussion om utanförskap utan att vara en paneldebatt hos UR. Kanske behövde den vara ännu tydligare för att även SD-generationen skall förstå.

  5. @Carl: Vet inte om du gör årslistor? Kanske på Letterboxd? När jag sätter ihop mina listor, och kanske samma för Sofia, är det de personliga favoriterna som väljs, inte nödvändigtvis de bästa filmerna. Jag kan sätta ett högt betyg på en film för att den var imponerande i något perspektiv, men när det gäller topplistan för året i fråga kanske en film som är mer av en ”gulity pleasure” tränga sig före i toppen. Det är alltså inte en matematisk lista med de högsta betygen helt säkert i toppen (även om de filmerna såklart ofta hamnar högt, men inte alltid!).

    En film som jag gett 5/5 men som har svårt att slå sig in på personliga favoriter-listor är Pan’s Labyrith. Galet jag vet men så funkar den filmen för mig…

  6. @Henke: Jag gör motvilligt lite listor då och då, och resonerar absolut på samma sätt. Det handlar mer om att lyfta fram filmer som inte får tillräcklig uppskattning och att bygga sin image snarare än om att kvalitetsbedöma filmer. När jag läste texten blev jag också förvånad över att det bara blev en fyra i betyg, för det lät som om filmen gick hem på många plan.

  7. Väldans bra smak av frun detta år vill jag lova! X-Men, High…, Oh Brother…och Chicken Run! Den är ju kalasbra!

    Extra plus i kanten för att du knöar in Jim Carrey och julen! Wohoo!

    Ha en mysig helg! (och smaka på julölen!) 🙂

  8. @Carl: Jag måste erkänna, ungefär som Henke säger, att jag inte går tillbaka och tittar på vare sig gamla betyg eller texter. Jag plockar ut en slags bruttoårslista och utifrån den går jag på vilka titlar som jag känner en resonans mot. Då kan det bli så att titlar som Crouching… faller bort för de ligger inte sas längst fram i skallen eller närmast hjärtat.

    Mja, jag hade eventuellt personligen önskat lite mer subtilitet från X-Mens sida, men du har helt rätt i att det då riskeras att tappas bort och att det enda som då återstår är utbildningsgprogram och paneldebatter.

    @Fiffi: Klart hundarna är med! 😀 Och #8 är en liten doldis som är värd att uppmärksamma

  9. @Steffo: Mer leranimationer till folket 🙂 Detsamma, både vad gäller helgmys och öl. Imorgon ska det nog bli ett par julöl, det finns ju så många att välja mellan

  10. @Sofia: Det är onekligen rimligt att inte behöva göra research för att veta hur man känner inför filmerna i denna stund. Jag är mest förvånad att den inte sitter kvar efter en lyckad omtitt för bara ett par år sedan. Sedan är jag också lite färgad av att själv tycka att den är ett odiskutabelt mästerverk som sopar banan med allt annat detta år.

    Jag glömde för övrigt uttrycka lite skam över att inte ha sett JSA. Det understryker ditt påstående att den är bortglömd. För att vara en erkänt bra film av en populär regissör är den rätt svår att hitta.

  11. @Carl: Då har Crouching… helt enkelt satt sig lite olika hos oss — absolut en bra film men av någon anledning ingen som gått in i kroppen för min del.

  12. Känner samma inför Crouching men har iofs bara sett den en gång. I övrigt var våra listor helt skilda åt. Grinchen filmen finner jag vara djupt obehaglig – tror inte att jag och Dr.Seuss kommer så väl överens trots att jag är mycket förtjust i Sveriges svar Lennart Hellsing.
    I övrigt var det nog bara Billy Elliot som ens hade listchans. Men tackar för påminnelsen om JSA som legat på att se listan men glömts bort.
    Nr 7 och 8 har jag inte sett.

  13. Både Hugh Jackman och hans klor är så otroligt fel. Men jag respekterar ditt första val. Första uthärdliga superhjältefilmen efter klassiska Superman. Och den näst sista uthärdliga. Crouching Tiger borde kanske vara med enbart för att den gjorde Hong Kong-film mainstream, även om man inte gillar den så värst. Jag gillar den, men varken en av de bästa eller mest unika wuxia/HK-actionfilmerna.

  14. @Filmitch: Jag har ingen särskild relation till vare sig Seuss eller Lennart Hellsing, vilket jag blev påmind om härom veckan när den förre gick bort. Du tror inte att hund-mockumentär är din grej? 😉

    @David: Fel i förhållande till serierna? Har inte tillräckligt bra koll på dem för att ha några invändningar. Så vilken är den sista (eller i alla fall senaste) uthärdliga superhjältefilmen? Ang Lee’s Hulk? Ant-Man? Guardians of the Galaxy? Man of Steel?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.