Världen vaknar upp till mer eller mindre högljudda kopparslagare den 1 januari och upptäcker att samhället faktiskt inte gick under i ett moras av Y2K-buggar.

På temat fordon invigs Öresundsbron och öppnas för trafik i juli. Samma månad kraschar ett Concordeflygplan utanför Paris. Alla passagerarna omkommer och olyckan leder så småningom till att man helt slutar flyga Concorde. En månad senare förliser K-141 Kursk i norra Ishavet och nyhetsbevakningen av de ryska ”räddningsaktionerna” är intensiv.

Under buller och bång besegrar Bush d.y. Al Gore i november och förhoppningarna att amerikanerna skulle vara smartare än att välja president främst på grund av att han framstod som en kul typ kom på skam. Omräkningsdebacle men till ingen nytta i slutänden. På den lite mindre skandalskalan får man väl räkna Laila Freivalds avgång.

I och med en moderniserad svenska bibelöversättning, Bibel 2000, säger inte längre Gud ”Varde ljus” utan ”Ljus, bli till!”.

De som lämnar filmvärlden är bland andra Douglas Fairbanks, Roger Vadim, Gösta Prüzelius, John Gielgud, Nils Poppe, Walter Matthau, Alec Guinness och Richard Farnsworth.

Ett hyfsat filmår ändå, särskilt med ett helt gäng starka bubblare.

10. How the Grinch Stole Christmas
En given standard-film på julschemat. Lite naiv och med ett outhärdligt sött barn i en av rollerna men ändå ack så charmig. Fattar du inte grejen med Jim Carrey fattar du inte grejen med den här filmen.

”Oh. Bleeding hearts of the world UNITE!”

The Grinch pic

9. Erin Brockovich
En BOATS som borde vara smörig och tillrättalagd och självhjälpande och jag vet inte allt men som av någon anledning funkar klockrent inom alla de områdena. Julia Roberts bästa?

”I just went out there and performed sexual favors. Six hundred and thirty-four blow jobs in five days… I’m really quite tired.”

Erin Brochovich pic

8. Joint Security Area
Innan hämndtrilogin gör allas vår Chan-wook Park en i mina ögon lite bortglömd rulle med fokus på gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Bra, tajt och med ett genuint feel good-slut. Nej just det, det var ju Chan-wook Park vi pratade om här…

“Your shadow is over the line. Watch it!”

Joint Security Area pic

7. Best in Show
Eftersom Best in Show innehåller hundar är den förstås i mina ögon Christopher Guests bästa mockumentär. Nej, inte bara därför förstås men komedier blir ju oftast ännu lite roligare av igenkänningsfaktorn. Här möter vi Guests standardensamble med bland andra Catherine O’Hara, Eugene Levy, Jane Lynch och Fred Willard och ett gäng jyckar. Det enda som hade gjort den bättre hade varit en foxterrier.

”Tell me, do you know the difference between a rectal thermometer and a tongue depressor?”

Best in Show pic

6. Billy Elliot
Att vilja dansa balett istället för att boxas är inte helt ok för en liten kille i Englands hårdföra koldistrikt där Män går under jord och spränger berg dagarna i ända. Roligt och samtidigt en finkänslig skildring av en komplicerad relation mellan far och son. Jamie Bells första roll och som han skådespelar skiten ur den.

”Just because I like ballet doesn’t mean I’m a poof, you know.”

Billy Elliot pic

5. O Brother, Where Art Thou
Coenbröderna gör oftast bra filmer och deras version av Odysséen är en av deras bästa med ett grymt soundtrack (jag vet i alla fall en som håller med mig här). En av de första filmerna som visade mig att George Clooney var något att räkna med i skådespelarväg.

”Damn! We’re in a tight spot!”

O brother where art thou pic

4. Chicken Run
Nick Park och Peter Lord hade fått oss att skratta gott åt hunden Gromit och hans husse Wallace. Här är det istället ett gäng höns som hålls i fånglägerliknande förhållanden av bondeparet Tweedy. En frisk homage till otaliga WWII-filmer med bra röstcasting i särskilt Julia Sawalha och Mel Gibson.

”Pushy Americans, always showing up late for every war. Overpaid, oversexed, and over here.”

Chicken Run pic

3. The Cell
Grymt snygg och stundtals riktigt otäck film från tidigare musikvideoregissören Tarsem Singh. Till dags dato hans klart bästa.

“My world, my rules.”

The Cell pic

2. High Fidelity
Både en bra film och hög nostalgifaktor för min del. Mycket snack och musik men aningens mindre hockey från huvudpersonen Rob som man antagligen skulle vilja döda långsamt med en rostig sked om man var tvungen att umgås med honom i verkliga livet. Men på film funkar det utmärkt för ett par timmar.

“The making of a great compilation tape, like breaking up, is hard to do and takes ages longer than it might seem.”

High Fidelity pic

1. X-Men
Jag kan inte hjälpa det, jag älskar det här superhjältegänget med Wolverine i spetsen. Perfekt casting av de viktigaste personerna – Patrick Stewart, Ian McKellen och Hugh Jackman – gör den till en sann njutning. Utanförskapsliknelserna är inte jättesubtila men funkar ändå kan jag tycka när man får hänga med de här typerna.

“You know, people like you are the reason I was afraid to go to school as a child.”

X-Men pic

Bubblare: Shanghai Noon, Les rivières pourpres, The Gift, Unbreakable, Almost Famous, Dinner Rush, Gladiator, Memento, Tillsammans, Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Emperor’s New Groove, State and Main, Me, Myself and Irene, Battle Royale.

Återigen är jag mer eller mindre långt efter de andra filmspanarna:
Fiffis filmtajm
Flmr
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Filmitch
Movies-Noir
Spel och Film