2012 års tio bästa filmer

10. Iron Sky
En film som svingar vilt och kanske inte alltid träffar målet men jag kan inte bortse från att den är ett gigantiskt kärleksprojekt med en massa galna idéer som sannolikt inte kunnat genomföras på något annat sätt.

”You are Neil Armstrong after the sex change operation. Is that correct?”

9. The Hunger Games
Jag har sett filmen flera gånger sedan premiären och tycker fortfarande både att historien är stark och utförandet är bra. Möjligen lite väl barntillåten men Jennifer Lawrence gör fortfarande en av sina bästa prestationer. Katniss är Kool!

”Now, I can sell the star-crossed lovers from District 12.”

8. The Possession
En trevlig överraskning i Halloween-temat som stavades demoner. Dansken Ole Bornedal levererade en judisk variant som var riktigt ruggig.

”Where’s my box?”

7. Rise of the Guardians
Jag var inte övertygad vid första titten men allt eftersom har denna julfilm ätit sig in i traditionen. Hugh Jackman som påskhare och en gäng yetis, vad mer kan man begära?

”You’re all hard work and deadlines, and I’m all snowballs and fun times.”

6. End of Watch
En fin film om vanliga män som gör sitt jobb. Att arbetsplatsen är extraordinär är en helt annan femma. Trevligt berättande med en lätt bruten kronologi och found footage-vibbar.

”I don’t want to die here, dude.”

5. Ted
Seth MacFarlane förnekar sig aldrig vad gäller sex, droger eller white trash-fördomar men Ted är trots (eller tack vare) det väldigt underhållande. Både Mark Wahlberg och Mila Kunis gör bra prestationer som peter pan-mannen och hans hårt prövade partner.

”White trash name. Guess.”

4. Amour
Michael Hanekes stillsamma lägenhetsdrama skiljer sig rätt rejält från alla de övriga filmerna på årets lista. Här är det de små nyanserna som gäller även om känslorna inte blir mindre eller lättare för det. Tungt och berörande.

”I don’t want to go on. For my own sake, not yours.”

3. Sinister
Likt många andra skräckfilmer håller Sinister inte samma höga nivå ända in i slutet men fram tills dess tycker jag fortfarande att den är otroligt obehaglig när den leker en smula med found footage-konceptet.

”You gotta be kidding me. Family Hanging Out, ’11? Barbeque, ’79?”

2. Mud
Ett coming of age-drama som egentligen inte berättar så mycket nytt men ändå lyckas förmedla en fräschör som i huvudsak vilar på sina fina prestationer från Matthew McConaughey, Tye Sheridan och Reese Witherspoon.

”I like you two boys. You remind me of… me.”

1. Frankenweenie
Jamen, kom igen?! En jätteglad och lätt bullig zombiehund i svartvitt. What’s not to like? Tim Burtons sista suck?

”How are we supposed to see an invisible goldfish?”

Bubblare: Jagten, Life of Pi, The Dark Knight Rises, Spring Breakers, Django Unchained, Les Miserables, Flight, Dredd, Lawless

Andra som tyckt till om filmåret 2012:
Flmr
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies-Noir
Filmitch

6 reaktioner till “2012 års tio bästa filmer”

 1. Det är en hel del filmer jag inte sett på din lista t.ex Mud och Frankenweeine men vi delar iaf på Rise og the Guardians tror jag sett om den filmen åtminstone ett par/tre ggr. Min ohotade etta var Spring breakers

 2. Åh, Frankenweenie tror jag att du nog skulle kunna tycka om! Spring Breakers var bra, men inte så bra för min del

 3. Varför inte kommentera 2012-listan också när jag ändå håller på.

  10. Iron Sky – Nej du, den träffar INTE målet.

  9. The Hunger Games – Mindes det som att jag ändå gillade denna hyfsat, men, nej, den fick 2/5. Då blev jag istället positivt överraskade av Catching Fire.

  8. The Possession – Inte hört talas om ens. Men judiska demoner låter ju oerhört lockande (allvar).

  7. Rise of the Guardians – Inte sett, inte sugen.

  6. End of Watch – Inte sett. Found footage-vibbar? Aj då.

  5. Ted – Inte sett men jag kanske borde det. Älskar MacFarlanes ”Homage till Star Trek som är bättre än Star Trek”-serie The Orville. Å andra sidan var jag inte speciellt förtjust i A Million Ways to Die in the West.

  4. Amour – Jag har ju sett nästan alla av Hanekes filmer, men just den här har jag liksom inte orkat med. Jag är säker på att den är bra. Och Emmanuelle Riva är ju hyfsat vacker både här och i Hiroshima mon amour.

  3. Sinister – Yes! Äntligen en film som hittas på min lista (plats 4). Och found footage-delarna funkade perfekt. Bästa skräckfilmsvisningen på bio för min del.

  2. Mud – Mycket bra, och den hade nog kunnat platsa på min lista men jag såg den efter jag satte ihop listan.

  1. Frankenweenie – Inte sett och inte speciellt sugen om jag ska vara ärlig. Sorry.

 4. @Jojjenito: Tror kanske inte att du ska ta så allvarligt på att jag använde begreppet Found Footage i samband med End of Watch, du skulle nog kunna gilla den. The Orville är ingen garant för att gilla Ted, fortsätt du att hänga med Ed och Kelly istället. Och håller helt med om att found footage-greppet funkar otroligt bra i Sinister

 5. Oj då, här var det ännu färre överlapp. Är det bara en enda överlapp med komedin Ted. Vafalls?

  Jag har inte sett dina 10, 8, 7, 6, 4, 3 och 1:an. Sju stycken! Wow.

  The hunger games… Really? 😉

  Mud gillade jag och den borde varit en bubblare hos mig.

  2012 var ett otroligt starkt år ser jag när jag kollar min lista. Nästan hela min topp 10 skulle kunna tagit förstaplatsen på ett normalt år. Starkaste året efter millenniet? Visst 2001 är starkt också.

  Min lista:
  http://fripp21.blogspot.com/2013/03/top-10-films-of-2012.html

 6. @Henke: Starkt år indeed. Eller spretigt 😀 Skulle kunna tänka mig att denna lista skulle ha sett väldigt annorlunda ut om jag gjort den i typ mars-april 2013. Nu är det många filmer som fått en chans att ligga till sig. Yes, Hunger Games really. Har både sett om filmen och läst om böckerna flera gånger.

  Att Mud inte ens blev en bubblare för din del är kanske lite väl hårt? Men som sagt, med ett sådant starkt år så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: