Lawless (2012)

LawlessLawless börjar med att introducera Forrest Bondurant, en av tre bröder som destillerar och säljer hembränt under förbudstiden i Franklin County, Virginia. Men det är kanske tur att den som guidar oss genom ”the wettest county in the world” inte är Forrest själv, för då skulle vi inte få oss många ord till livs.

Istället är lillebror Jack lyckligtvis en snacksalig typ som alltid befunnit sig i skuggan av sina två äldre bröder. Han vill ju så gärna bevisa att han också kan vara smart och tuff när det kommer till spritsmuggelbranschen men får i bästa fall agera chaufför åt Howard och Forrest. Jack är ingen dålig kille, men lite väl fascinerad av gangsterlivet med snabba bilar och tommy guns och lite väl benägen att skryta med vilken big shot han gärna vill vara.

Men de federala myndigheterna kan inte stillatigande se på när lantisarna dränker USA:s städer i illegal sprit och därför skickas specialagenten Charley Rakes till Franklin. Bröderna Bondurant har kunnat tänka sig att muta den lokala ordningsmakten med ett par lådor nu och då för att kunna får sköta sina affärer ifred men att böja sig för feminina storstadssprättar? Aldrig! Snart har situationen urartat till ett veritabelt krig mellan Rakes och bröderna.

Jag skulle ljuga om jag inte i och med titten på Lawless bekände mig enormt sugen på att se både regissör John Hillcoats debut The Proposition från 2005 och hans kommande Triple 9 (premiär 2016). Förutom Lawless står Hillcoat nämligen också bakom The Road från 2009. Rent storymässigt har Lawless förstås inte riktigt samma tyngd som The Road, vilken handlade om global apokalyps, men Hillacoat lyckas bra med att ingjuta en hel del undergångskänsla i sin film även den här gången.

Han är heller ingen som väjer för en hel del realistiskt våld. Det är många gånger rått och obehagligt men samtidigt något som stärker filmens trovärdighet – får någon en käftsmäll med ett knogjärn skuttar han inte upp på fem röda sekunder för slå tillbaka.

Eftersom Lawless inleds med att Jack kallar Forrest för odödlig är det ju bara att invänta det oundvikliga och det är inte det att det saknas möjligheter för alla möjliga otrevliga typer att ta både bröderna av daga. Att inget gott kommer att komma av Jacks önskan att bevisa vilken big man han är, blir också omgående klart.

Som många andra måste jag dessutom bekänna mig positivt överraskad av unge herr Shia LeBoeufs prestation som Jack med världens största lillebrorskomplex. Han kan fortfarande utnyttja ungefär samma osäkra stil som i Transformers men har mognat i den – Jack är i många avseenden en vuxnare, om än inte smartare, Sam Witwicky.

Och i så fall kan ju inte Forrest Bondurant i Tom Hardys skepnad vara någon annan än Optimus Prime. Det är bara att applådera omständigheterna som gjorde att Hardy axlade rollen istället för Ryan Gosling. Jag tror absolut att Ryan hade gjort ett bra jobb, men det hade nog blivit en annorlunda Forrest. I nuläget kan jag inte riktigt se något som skulle ha funkat bättre än Hardys tysta, stoiska, oerhört påtagliga närvaro.

Jag har väl knappast rullat runt i ett bollhav fyllt med filmer om förbudstiden, men Lawless är absolut den som gett mig den största trovärdigheten i sina miljöer. Bilarna är slitna, Forrest gubbkofta och brödernas bensinmack likaså. Därmed blir också kontrasten desto större till Jacks extravagnta nyinköp och Charley Rakes prudentliga uppenbarelse.

Skulle det vara något om gör mig lite mer tveksamt inställd till Lawless än The Road skulle det i så fall vara denne Charley Rakes. Han spelas med uppenbar njutning av Guy Pearce, men blir i dennes tolkning lite för lustfyllt galen med sin fobi för lantisar och lite skit under naglarna. Jag tycker dessutom att Jessica Chastain hade kunnat utnyttjas lite mer när hon nu ändå är på plats och (som vanligt, ska tilläggas) gör ett bra jobb.

Det blev förvisso svårare för gemene man att konsumera alkohol under förbudstiden, å andra sidan hade exempelvis Al Capones gangstervälde aldrig kunnat få fotfäste utan smuggelspritbranschen. En indikation så god som någon att förbud sällan är den bästa vägen att gå, även om just det här höll 99% av Franklin Countys invånare sysselsatta.

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

5 reaktioner till “Lawless (2012)”

  1. @Filmitch: Vad var det du inget gillade med den? För generisk?

    @Steffo: Lite typ bluegrass-musik i Lawless gissar jag? 😉 The Proposition är en western ser jag, klart att du har sett den då (hoppas du ska finna nöje i morgondagens inlägg). Och manus av Nick Cave… Ännu mer intressant mao.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: