Frankenweenie (2012)

FrankenweenieAlla som någonsin haft ett älskat husdjur borde inte ha några större problem att sätta sig in i unge Victor Frankensteins situation. I brist på mänskliga motsvarigheter är jycken Sparky den bästa kompis han kan önska sig. Victor är i och för sig inte någon överdrivet social grabb men för att vara helt ärlig finns det inte heller särskilt många valmöjligheter i Victors skolklass.

Den vilt stirrande Mystery Girl delar generöst med sig av katten Mr. Whiskers profetiska bajskorvar, den glestandade och puckelryggige Edgar E. Gore är snar till lismande utpressning, Toshiaki och Bob ser Victor mest som en svår konkurrent i den kommande naturvetenskapstävlingen, den plattskallige och glosögde Nassor är lite för melankolisk och Elsa van Helsing är helt enkelt alldeles för blyg. Däremot har hennes pudel Persephone redan fått kontakt med Sparky tack vare ett gemensamt bollintresse.

Victor trivs allra bäst när han får pula med sina egna projekt tillsammans med Sparky men ivrigt påhejad av sin pappa ger han baseball ett försök. En lysande slagmanskarriär kvävs emellertid i sin linda när Sparky också vill vara med och leka. Ivrigt jagandes efter en långboll rusar han rakt ut i gatan och blir påkörd.

Victor är otröstlig men får en idé efter en av naturvetenskapsläraren Mr. Rzykruskis lektioner om elektricitet. Om ett litet batteri kan få en död grodas ben att hoppa till borde väl ett jättestort batteri kunna får liv i hela Sparky (vars namn i det läget förstås tycks ödesbestämt)? Och vad annat är ett blixtnedslag än ett gigantiskt batteri? Turligt nog är hemstaden New Holland hemsökt av häftiga åskväder var och varannan dag, så Viktor behöver inte vänta särskilt länge på att pröva sitt experiment.

Är man det minsta intresserad av Tim Burton och hans karriär (oavsett hur många snedsteg regissören må ha tagit under de senaste 10-15 åren) vet man förstås att Burton gjorde kortfilmen Frankenweenie medan han fortfarande var anställd hos Disney. Kanske känner man också till att den ska ha varit verket som fick honom avskedad från samma bolag.

Det är inte så svårt att tänka sig att den potentiellt hjärtskärande och skrämmande historien om att väcka liv i en död hund var lite väl magstark för det barnvänliga bolaget, även om det förstås verkar konstigt att låta Burton först avsluta ett projekt och sedan sparka honom för projektets innehåll. Dock måste Disney ha mjuknat (eller blivit hårdare, beroende på hur man ser det…) med åren eftersom de faktiskt gick in och producerade denna långfilm.

Men i sin remake (eller vad man nu ska kalla 2012 års version) har Burton återgått till dockanimationerna som vi känner igen från både The Nightmare Before Christmas och ännu mer från Corpse Bride. Alla musikalfobiker kan trots score signerat Danny Elfman (kom igen, det är Burton vi snackar om här… Var skulle han vara utan sin snuttekompositör?) dock andas ut för i Frankenweenie sjungs det inte en enda ton.

Det känns som om ordet ”kärleksfull” inte kan överutnyttjas när man ska försöka beskriva den här filmen. Victors nördiga lilla filmprojekt med Sparky i huvudrollen andas en ung Burton (gissar jag i alla fall) och relationen mellan honom och Sparky borde ju ha fått Disney att hoppa jämfota av glädje redan första gången gillt. Om det då inte hade varit för den lilla detaljen att Sparky egentligen är död under större delen av filmen. Men här snackar vi inte återupplivade husdjur à la Pet Sematary, Sparky är lika glad i både bollar och Victor efter sin reanimering som innan.Det gäller dock inte för alla elektrifierade husdjur….

Frankenweenie är filmad i svart-vitt för att tydligare skapa en koppling till de klassiska Universal-monsterfilmerna som är Burtons främsta fokus. Men han slänger också in en hel del både Hammer- och Kaiju-kärlek på vägen. En genrekärlek lika rätt använd som i The Cabin in the Woods fast betydligt snällare och rarare. Här finns både enklare nickningar som de vita hårtestar Persephone får efter att ha sniffat på en elektrisk Sparky tillsammans med hela återskapade scener av ”arg mobb vid brinnande väderkvarn”. Lite mer klassisk Burton skulle jag helt enkelt kalla det, tänk exempelvis Beetlejuice, Edward Scissorhands eller Ed Wood. Frågan är också om stadens namn, New Holland, ska vara en referens till Sleepy Hollow.

Vad som också känns klassiskt Burtonskt är temat som rör rädslan för det främmande. Victor är redan från början en udda fågel på den perfekta förortsgatan (har vi kanske sett den förut, bara mer färgglad?) och en odöd Sparky gör inte saken bättre. Helt i linje med typiskt mobbeteende väljer föräldrarna att hellre kasta ut läraren Mr. Rzykruski när hans uppmaning till nytänkande och experimentlusta får barnen att skada sig istället för att se nyfikenheten som något positivt.

Det här är en typ av filmkärlek som jag inte har det minsta problem att svälja med hull och hår och jag vågar nästan garantera en mysig stund tillsammans med Victor och Sparky. Frankenweenie pyser dessutom över av Burtons typiska stil vilken inte minst kommer till glädjesprakande uttryck (hur inkonsekvent det än kan låta) på den lokala husdjurskyrkogården.

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

Frankenweenie (1984)

Klart att man passar på att se originalet också, den har exempelvis följt med som extramaterial tillsammans med Burtons “Vincent” på specialutgåvor av Nightmare Before Christmas.

Kortfilmen är en vanlig spelfilm även om djurkyrkogårdens kullar definitivt låter ana en kommande Beetlejuice. Här är det betydligt mer pang på rödbetan, bullterriern Sparky trillar av pinn redan under de första minutrarna.

Victor Frankenstein har anno ’12 blivit mer av en enstöring, ’84 blev han av Burton utrustad med tre ungar som han i alla fall pratar med och som inte är hälften så knepiga som sina dockkopior. Inom sektionen värdelöst vetande är det dock kul att notera att den kommande Mystery Girl spelas av en ung Sofia Coppola. Hon var redan då en usel skådespelerska…

Kortfilmen har sin charm den också men hur mycket jag än gillar hundar är det bara att acceptera att dock-Sparky slår den verkliga diton på tassarna.

star_full 2star_full 2star_full 2

5 reaktioner till “Frankenweenie (2012)”

  1. Skandalen är ett faktum: Jag har faktiskt inte sett filmen – fråga mig inte varför. Bör nog åtgärdas…..

  2. Ja, denna har aldrig riktigt blivit av. Jag måste erkänna att jag väntat på att hitta en version med svenskt tal att se tillsammans med barnen. Men nu börjar det bli dags att ge upp 🙂

  3. @MissMagicGirl: Mycket tänkvärt inlägg, men jag måste erkänna att det inte var något jag tänkte på när jag såg filmen. Vet inte heller om det påverkar mitt intryck av den. Måste kanske se om 🙂

    @Mikael: Åhå, den blev alltså inte dubbad? Se den själv nu och en gång till när kidsen blivit tillräckligt gamla att fixa textning? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: