En hel del uppmärksammade dödsfall inträffar det här året. Morden på Pim Fortuyn, Fadime Sahindal och Daniel Pearl resulterar i många tidningsrubriker. En som däremot knappast kan sägas ha dött i förtid är den brittiska drottningmodern som dör en naturlig död vid 101 års ålder.

I Moskva går det åt en hel massa folk, tyvärr oskyldig gisslan, när militären stormar en teater som ockuperats av tjetjenska terrorister.

Som i alla nyhetssändningar av rang avslutar vi med något lite lättsammare. SVT sänder det sista avsnittet av Rederiet och den 20 februari infaller en palindromdag, det vill säga en dag vars datum blir likadant oavsett om man läser det framifrån eller bakifrån.

Listmässigt ser jag att 2002 blev ett högst allvarligt år. Inte en enda komedi letade sig upp på tio-i-topp om man nu inte tycker att trafficking, zombies eller seriemördare är höjden av humor.

10. Lilja 4-Ever
Lukas Moodysson har inte mycket till övers för vare sig västerlänningar eller män i denna brutala trafficking-film. Inget man ser för att muntra upp sig.

”That’s stupid. I’m not going to die. I’m going to America.”

Lilja 4-ever pic

9. The Bourne Identity
Jag har ingen relation med Robert Ludlums original, men Matt Damon överraskande stort som toppspionen med minnesförlust. Filmen som en gång för all bekräftade att historier blir bättre på europeisk mark.

”Who are you? Are you Treadstone?”

The Bourne Identity pic

8. Red Dragon
Jag har inga överdrivet varma minnen av Michael Manns Manhunter och hade därmed inga principiella invändningar mot denna remake. En stabil seriemördarthriller med en slibbig Ralph Fiennes och allas vår PSH.

”He’s not going to stop.”

Red Dragon pic

7. Infernal Affairs
Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här? Livet som undercover cop är tufft, lika tufft som att vara undercover crook. En fin Hong Kong-polisthriller.

”I just want an identity. I want to be a normal man.”

Infernal Affairs pic

6. Minority Report
Tom Cruise ger sig på science fiction och försöker förutsäga framtiden. Ett snyggt futurismmysterium vars lösning dock ligger bakåt i tiden.

”Små grodorna, små grodorna…”

Minority Report pic

5. Catch Me If You Can
Steven Spielberg gör inte bara rolig sci-fi det här året utan också en riktigt bra BOATS om smarta lurendrejaren Frank Abagnale. Och den här gången behöver Leo DiCaprio inte ens sminka sig till oigenkännlighet. Fast ett litet skägg måste han förstås skaffa.

”I regret to inform you that, for the past week, Frank has been teaching Mrs. Glasser’s French class.”

Catch me if u can pic

4. Chicago
Spektakulär musical som lyckas med både musik, skådisar och enskilda nummer, såväl lågmälda som extravaganta.

”And then he ran into my knife… he ran into my knife ten times.”

Chicago pic

3. The Two Towers
LOTR måste förstås finnas med på listan. Denna andra del bjuder i och för sig inte på en lika bra sammanhållen historia som ettan men har å andra sidan slaget vid Helm’s Deep och Entmarschen.

”They’re taking the hobbits to Isengard!”

Two Towers pic

2. 28 Days Later
Trainspotting-Danny Boyle smäller till med en zombie-rulle som kan ha varit i alla fall min första erfarenhet av snabba zombies. Me like the snabba zombies.

”OK, Jim. I’ve got some bad news.”

28 Days Later pic

1. Equilibrium
Sci-fi-dystopi som lyckas med både design och spänning. Christian Bale och Taye Diggs är supertorra och megacoola.

”I’m not feeling! He is the one who’s feeling!”

Equilibrium pic

Hedervärda debuter: Deathwatch och Dog Soldiers

Bubblare: Death to Smoochy, Bowling for Columbine, In America, Goldmember, Spider-Man, Signs, Panic Room

Och så var det ju det här med prognoserna. Jojjenito faller för Minority Report, Fiffi tjusas av In America, Filmitch kan inte låta bli att gilla 28 Days Later och Flmr fastnar för Panic Room.

Hade jag rätt eller hade jag rätt? Only one way to find out:
Jojjenito
Fiffis Filmtajm
Filmitch
Flmr
The Nerd Bird

Hos Fripps filmrevyer och Movies-Noir hittar du listor sedan tidigare.