In America (2002)

alt. titel: Drömmarnas land

In AmericaNär två pålitliga filmspanare som Fiffi och Henke med gemensamma krafter öser beröm över en film blir man så klart nyfiken. Så när In America dök upp i ett billighetsil på någon av webbutikerna kändes det som en självklarhet att lägga till den på inköpslistan.

Den irländska familjen Sullivan tar sig olovandes in i USA från Kanda på 80-talet med siktet inställt på New York och Manhattan. Vart ska de annars bo där pappa Johnny skulle kunna hitta sina hett eftertraktade skådisjobb? Till tonerna av The Lovin’ Spoofuls gladsnälla 60-talshit ”Do you believe in magic?” insuper de storstadens glittrande kavalkader av reklamskyltar och Broadwaymystik

Likt alla irländska familjer i New York (hej, Angela’s Ashes) är de fattiga som kyrkråttor men hittar ändå en duvinfesterad lägenhet i Hell’s Kitchen. Om Johnny och mamma Sarah har några dubier inför att hysa döttrarna Christy och Ariel i ett hus där många av de övriga hyresgästerna är mer eller mindre nedgångna knarkare är det i alla fall inget de talar högt om.

Istället lägger familjen all sin icke föraktliga positiva energi på att rusta upp lägenheten och mer eller mindre för hand släpa hem ett tontungt AC-aggregat när sommartemperaturen närmar sig 40-gradersstrecket. Men medan Sarah jobbar, Johnny springer på auditions och Christy och Ariel får roa sig bäst de kan på egen hand finns där ett oläkt sår som förföljer dem allihop.

Av inledningen blir det kanske tydligt att jag gick in i In America med ett visst mått av förväntningar, även om jag gjorde mitt bästa för att hålla dem på en rimlig nivå. Min första överraskning gällde regissören. Jag hade fattat för att detta var en liten indie-film (det var ju ändå indie-älskaren Henke som hade upptäckt den först) men regissören är ingen mindre än Jim Sheridan, mannen bakom My Left Foot och In the Name of the Father.

Och därmed är kanske det föredömliga slutresultatet inte riktigt lika överraskande. Men icke desto mindre njutbart, förstås. Hur en surkart som The Observers kritiker Philip French kan påstå att “The movie lacks conviction from implausible beginning to sentimental end” övergår mitt förstånd. Men han var kanske bara tjurig för att hans kollegor mumsat baconchips under hela visningen?

Men visst, In America innehåller en del vardagsmagi där vi guidas av 11-åriga Christys röst (ni minns väl The Lovin’ Spoonful?). Hon har tre önskningar att spendera och fördelar dem vist. Ur hennes perspektiv (ibland förstärkt av den videokamera som hon ofta släpar på) blir vardagen något mer än tradig realism, endast fylld med tvätt och matlagning. Bildmässigt pendlar In America mellan ögonblickssnabba fragment av höstlöv eller snöstormar, vilka förmedlar mer av känsla än handling, och mer linjära avsnitt som för historien om familjen Sullivan framåt.

Sheridan lyckas med sin balansakt genom ett lätt, lätt handlag vad gäller både manus och bilder. In America blir förvisso mer och mer allvarlig allt eftersom, men förlorar aldrig helt Christys känsla för det mystiska, det sagolika. En förmåga att se verkligheten i ett ljus som kanske inte gör den bättre, men i alla fall mer fascinerande. Det här gör också att man utan tvekan köper även de händelseutvecklingar som annars skulle ha känts lite väl enkla i en annan film.

Men oavsett hur mycket Sheridan än hade slitit skulle den här harmonin aldrig ha uppstått utan skådisarna. Och nog för att Paddy Considine och Samantha Morton är bra som Johnny och Sarah men de stående ovationerna går utan tvekan till syskonen Sarah och Emma Bolger. Jag har kanske inte riktigt lika stora aversioner mot barn på film som Filmitch, men jag skulle vilja påstå att jag heller inte är särskilt lättflörtad. Men blott sexåriga Emma Bolger som Ariel är heeeeelt fantastisk, både karaktären som sådan och hennes porträttering av den. Jag misstänker starkt att Philip French måste ha sovit sig igenom hela pressvisningen av In America, för hur skulle han annars ha kunnat undgå att inte charmas?

Utöver alla sina andra förtjänster är In America värd att se bara för Emma. Se så, vad väntar du på?!

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

7 reaktioner till “In America (2002)”

  1. Härligt, vad roligt att du tyckte om den. 🙂 Det känns verkligen som en film som försvunnit helt från all form av radar, en bortglömd liten pärla helt enkelt. Och småtjejerna visar verkligen var skåpet ska stå OCH att det inte går att dissa barnskådespelare som ihopklumpat fenomen (även om man ibland skulle vilja). Dom är oemotståndligt bra, båda två.

  2. Filmens anonymitet är särskilt förvånande eftersom varken skådisar eller regissör är helt okända. Fast iofs, Paddy C och Samantha M var väl kanske inte jättekändisar för 12 år sedan…

  3. Tack för ping:en Sofia. Barnen är fantastiska. Och filmen växte ett helt betyg när jag såg om den. Visst, man får inte samma överraskningseffekt, men trygghetseffekten är kanske ännu starkare ibland. Jag gav den faktiskt till och med 5/5 vid andra titten.

  4. @Movies-Noir: Jag känner mig rätt säker på att Henke kommer att hålla med mig om att den borde vara en stark kandidat 🙂

    @Henke: Den är verkligen härlig. Nu ska jag låta den vila ett par år men ett återbesök kommer det definitivt att bli förr eller senare.

  5. Hrm det säger du – barnen är bra? Tveksamt lägger jag filmen i ”att se högen” Tack för ping till en grinig lista 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: