1996 år tio bästa filmer

När jag tittar på mina sedda filmer från 1996 upplever jag att det är ett väldigt jämnt men halvstarkt år. Topparna är rätt klara, men det blir bredare och bredare gråzoner ju längre ned i listan jag kommer. Många av listans sista platser är närmast utbytbara med bubblarna.

Också en hyfsad mix av genrer, betydligt fler komedier än från exempelvis 2006. Men med titlar som The Long Kiss Goodnight, ID4, Mission Impossible, Twister och The Rock kanske 1996 får utnämnas till The Year of Lightearted Action?

10. Waiting for Guffman
Jag är ju barnsligt förtjust i genren mockumentärer och Christopher Guest torde vara dess okrönte konung. Här har han för första gången som regissör samlat favoritskådisar som Eugene Levy, Parker Posy, Fred Willard, Jane Lynch och Catherine O’Hara i den lilla lokala teatern.

”Here’s the Remains of the Day lunchbox. Kids don’t like eating at school, but if they have a Remains of the Day lunchbox they’re a lot happier.”

Waiting for guffman pic

9. The Long Kiss Goodnight
På den gamla goda tiden var Renny Harlin och Geena Davis en duo att räkna med. Dessutom hade man ännu inte hunnit tröttna på Samuel L. Jackson. Borde vara en klassiker bland actionfilmer. Geena har aldrig varit coolare.

”No, no, I sock ‘em in the jaw and yell, ‘Pop goes the weasel.’”

Long Kiss Goodnight

8. The Frighteners
Absolut inte Peter Jacksons bästa, men klart listvärdig för min del. En bra chans att se en ringvåldnadsprototyp och Michael J. Fox i en av sina sista filmroller.

“My body is a roadmap of pain.”

The Frighteners

7. Breaking the Waves
Jag förvånade mig själv genom att bli väldigt förtjust i von Triers troskyldiga Bess i form av Emily Watson. En fin film om kärlek och tro, offer och försoning.

“I don’t make love with them, I make love with Jan and I save him from dying.”

Breaking the Waves

6. Everyone Says I Love You
Klart det blir en härlig musical när det är Woody Allen som håller i taktpinnen. En film som man kan återuppleva i all enkelhet genom att lyssna på det fenomenala soundtracket.

”It’s Bavarian pasta, it doesn’t need sauce. The Italians need sauce. The Italians were weak!”

Everyone says I love you

5. Emma
Ljuvliga Gwyneth Paltrow i en orgie av angloporr, signerad den oförlikneliga Jane Austen.

”I must throw a party for her. Otherwise everyone will feel at once how much I dislike her.“

Emma

4. Lone Star
En av John Sayles bästa enligt min mening. Guldgossen Matthew McConaughey dyker upp i en liten roll som den till synes perfekte sheriffen Buddy Deeds. Lägg till det manly men som Kris Kristofferson och Chris Cooper samt den tyvärr nyss avlidna Elisabeth Peña och vad får vi då? En riktigt bra film!

”All my mother does is work. That’s how you get to be Spanish.”

Lone star

3. Trainspotting
Nyanserad (och rolig!) knarkbeskrivning som jag kanske får vara tacksam över att jag såg textad för att få en uppfattning om vad det hela handlade om. Både Ewan McGregor och Robert Carlisle är lysande.

”The truth is that I’m a bad person. But, that’s gonna change – I’m going to change.”

Trainspotting

2. Scream
Veteranen Wes Craven tog storslam med Kevin Williamsons meta-skräck. Smått revolutionerande när den kom och en film som fått många efterföljare, inte bara inom själva Scream-franchisen. Få har som vanligt haft svårt att slå originalet.

”Now Sid, don’t you blame the movies. Movies don’t create psychos. Movies make psychos more creative!”

Scream

1. Fargo
Min personliga favorit från Coen-bröderna är The Hudsucker Proxy men många andra föredrar det betydligt bistrare (men fortfarande extremt komiska) anslaget i Fargo. Alla inblandade – Frances MacDormand, William H. Macy och Steve Buscemi – presterar på absolut toppnivå även om karaktären Jerry Lundegaard ger mig tokågren.

” Well, that’s, that’s… I’m not gonna go into, inta… see, I just need money.”

Fargo

Bubblare: ID4, Cable Guy, Mission Impossible, Twister, The Rock, From Dusk till Dawn, Tesis, Primal Fear, Ridicule, Romeo + Juliet, Larry Flynt, Phenomenon.

För en gångs skull kan jag också utnämna, kanske inte årets besvikelse, men en riktigt usel film. Å andra sidan tillhör jag ju knappast målgruppen. Inte ens för nästan 20 år sedan…
Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen

Lilla Jönssonligan pic

Som vanligt finns det fler listor Där Ute i cyberrymden. Det känns som att de kan spreta en aning för det här året. Varför inte titta efter?
Fiffis filmtajm
Fimitch
Movies-Noir
Fripps filmrevyer
Flmr
Spel och film

Annons

9 reaktioner till “1996 år tio bästa filmer”

 1. Härlig lista! Du hade i alla fall med Scream rätt högt, det gillar jag. Inser nu att jag bara måste se Trainspotting då både du och Fiffi hade med den. Fargo funderade jag på, men den hade inte passat in i min övrigt väldigt lättsmälta lista. 🙂

 2. Jag hade kunnat sätta en tia eller två på att få se Lone star på förstaplatsen på din lista men där fick jag tji 😉 Tack för att du tog med Waiting for Guffman, en bra spark i baken på mig att äntligen se den. Christopher Guest är ju en liten favvo.

 3. Ha, fyra överlapp här också. Lika många överlapp mellan min lista och alla era jag läst nu… Bra lista! Speciellt efter jag läst lite närmare och insåg att du inte hade Lilla Jönssonligan på förstaplatsen, den bilden låg ju underst!

 4. Hmm, The Long Kiss Goodnight går hem hos flera, intressant. Minns den mer som en medelbra film och inte i närheten av min lista. Men jag kanske har sett den på fel sätt.

  Var ganska säker på att jag sett Woody-filmen, men nu när jag ser bilden blir jag osäker…

  Vi har två överlapp, det var inte mycket. Men å andra sidan är det två av mina topp fyra så det är inte helt fel 🙂

 5. Fargo, Emma, Trainspotting, Scream: JA! Härliga filmer, om än VÄLDIGT olika. Emma måste jag ha sett en sisådär 10 gånger… 🙂
  Spretigt, men kul år. Har inte sett Breaking the Waves, men känner att jag borde. Gillar allt jag sett av von Trier. Och Emily Watson och en ung Stellan känns ju lovande. Long Kiss Goodnight måste jag se om!

 6. Fem överlapp.
  Nr fem och tio är de enda jag inte sett.
  Du har inte med ngn film jag ogillar på listan men Breaking the Waves var lite väl lång och Triersk i min smak.

 7. @Magnus: Klart man måste ha med Scream. Och här diskrimineras inget, vare sig lätt- eller hårdsmält.

  @Fiffi: Där ser man, har jag pratat mig så varm för Lone Star? Listan fick sättas ihop ganska snabbt på magkänsla, det blir helt omöjligt om man ska fundera för mycket. Och då hamnade andra filmer högre upp i maggen.

  @Henke: Ouch, nej något sådant är absolut inte aktuellt! Vilken tur att du tittade efter lite noggrannare 😉

  @Movies-Noir: Eller också minns vi den på ett annat sätt. Jag tycker mig ha fått en viss bekräftelse av att 1996 var ett ganska spretigt filmår.

  @Cecilia: Jag blev också sugen att se om LKG. BtW vill jag så klart rekommendera men jag tror att jag gillar tidiga Trier lite bättre än de senare som är mer polerade.

  @Filmitch: Jag blev själv förvånad hur mycket jag gillade BtW. Fast hade hellre sett ett downer-slut i stil med Dogville.

 8. Jag har faktiskt inte sett hälften av dina filmer (10, 8, 7, 6, 5) och ändå har vi fyra överlapp.

  Kul med Lone Star! Emma är en film jag borde se. Älskar brittiska kostymdramer.

  Den där Lilla Jönssonligan verkar vara en riktigt höjdare… Kanske bättre än remaken som Fiffi skrev om idag.

 9. @Jojjenito: Och vilka trevliga överlapp, sedan! Lone Star tycker jag är lite av en bortglömd pärla och Emma kan jag förstås rekommendera. Bra Austenadaption och Gwyneth är ljuvlig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: