Kanske är det dags att utropa en ny tradition på bloggen? För andra året i rad rymmer Rörliga bilder och tryckta ord en enda fredagsfemma och den skapas givetvis för att hedra skräckfilmsveckan, samarbetet med kollegorna Fiffis filmtajm och Filmitch. Förra året var det fem gånger fem vampyrrelaterade fenomen som fick stå i rampljuset, i år kan jag givetvis inte överge mina zombies. Därför kommer här fem olika zombiefilmundergenrer, en ingång som givetvis inte är det minsta krystad eller konstruerad för att kunna behålla ett zombiefokus.

#5. Humorzombies
Redan Romero var medveten om den humoristiska potentialen i odöda kroppar med taskig koordinationsförmåga. Det är dock en undergenre som blivit allt mer populär under senare år, sannolikt på grund av att det alltid är lättare att charma tittare när man driver med ett redan etablerat fenomen (VSB: Zombeavers och Scouts Guide to the Zombie Apocalypse).

zombeavers-pic

#4. Apokalypszombies
I princip varenda zombiefilm från och med Dawn of the Dead faller inom denna kategori. Tidigare än så hittar vi åtminstone Vincent Price som The Last Man on Earth. Zombiesmitta är oundvikligen lika med Undergång.

28-days-later-pic2

#3. Inälvszombies
Bland annat Romero verkar vara väldigt förtjust i bilden av en zombie med hål i mellangärdet varur det spiller och ramlar både det ena och det andra när hen reser sig upp. För att inte tala om vad de stoppar i sig från människorna de dödar, genom att exempelvis dra dem mitt itu. Ska man vara mer strikt hittar vi även här filmer där zombiesmittan är så extremt potent att även de odöda inälvorna är livsfarliga (VSB: Re-Animator eller varför inte Braindead?).

day-of-the-dead-pic2

#2. Barnzombies
Med tanke på skräckpotentialen i små mini-kannibaler upplever jag att det är förvånansvärt lite fokus på just dem. Blodtörstiga battingar förekommer för all del både här och där men står som sagt var sällan i fokus för den aktuella filmen. Samtidigt måste det erkännas att det är rätt poppis med scener där föräldrar (bokstavligen) slukas av sin egen avkomma (VSB: Night of the Living Dead och Virus). Och sällan har denna avkomma varit obehagligare än den kortvuxne Peter Bark i Burial Ground.

burial-ground-pic

#1. Nazistzombies
Hur kan man göra zombies mer skräckinjagande? Givetvis genom att kombinera dem med det ultimata mänskliga monstret — nazister! Att det tredje riket inte var främmande för att söka sig till vetenskapens tassemarker svider givetvis inte heller i de här sammanhangen. Här hittar vi både gamla godingar som Revenge of the Zombies och modernare underhållning som Død snø 1 & 2.

do%cc%88d-sno%cc%88-pic

Bloggkollegorna Fiffis filmtajm och Filmitch har inte bara åstadkommit varsin fredagsfemma, de har dessutom sett varsin film dagen till ära (de inläggen kommer senare under dagen). Fiffis filmtajm funderar på det vettiga i att skaffa sig barn och Filmitch kan nog göra något liknande.