Død snø 2 (2014)

alt. titel: Död snö 2, Dead Snow 2: Red vs. Dead

Död snö 2Än en gång rullar tyska tanks omkring på norska stadsgator. Men det här ingen reenactment av andra världskriget för några uråldriga veteraner, utan i högsta grad nutida realitet. Nå, zombierealitet i alla fall. Den odöde SS-officeren Herzog har med sin trupp nämligen tagit sig ned från fjället där de i den första Död snö massakrerade ett gäng obekymrade och guldsnattande ungdomar.

Nu har Herzog större ambitioner, han ska avsluta det uppdrag han fick av führern himself när det begav sig på 40-talet. Att han och hans mannar är allt för få och dessutom döda är inget som får stå i vägen för en beslutsam tredje rikets officer.

Den ende som nu står mellan Herzog och hans uppdrag är den överlevande från den första skärmytslingen uppe i bergen, Martin Hykkerud. Han är emellertid på flykt, misstänkt för morden på sina kamrater. Hans förvirrade svammel om nazistzombies är inget som polisen sätter någon större tilltro till. Martin ska dock också snart få förstärkning, i form av hjältarna i Zombie Squad.

Tommy Wirkola och hans Död snö blev något av ett kultfenomen och den succén förde honom vidare ända till Hollywood och regijobbet på Hansel and Gretel: Witchhunters. Inga större framgångar skördades på den fronten men nu är Wirkola tillbaka i Norge med en betydligt större budget att sätta sprätt på.

Och det är glädjande att se att pengarna kommit till god nytta – Wirkola verkar (i alla fall när det gäller Död snö) vara duktig på att utnyttja de medel som står honom till buds. Första filmen rörde sig inom sina ramar vad gäller miljö, antal statister och effekter. Nu, med mer pengar, har Wirkola expanderat historien. Fler miljöer (varav en hel del av dem får mig att undra om en av bidragsgivarna varit Norska statens turistbyrå), fler statister, fler och bättre effekter samt här och där en visuell ambition som resulterar i riktigt snygga scener. Hur musik-nivån låg i första filmen minns jag inte – här är scoret kanske inte uppseendeväckande nyskapande men fullt godkänt med traditionellt mullrande bleckblås när det ska hetta till.

Även när det gäller historien kan jag inte annat än tycka att Wirkola har arbetat smart. Det finns förstås en hel del referenshumor, den här gången får ett gäng lokala poliser med sin bad ass-wannabe-kommissarie (eller vilken rank han nu har) i spetsen bidra med lite klantig polisaction. En av Zombie Squad-arna är också Star Wars-fanatiker (”I thought Norway would be like Hoth, but this is more like Endor!”). Men det mesta bygger förstås på zombiesarna där exempelvis förlorade högerarmar i parti och minut hojtar ut sin koppling till Sam Raimi och Evil Dead. Dock har Wirkola i Herzog och hans anhang stöpt en helt egen form av zombies med mer eller mindre övernaturliga krafter, vilket också uttryckligen kommenteras av Daniel från Zombie Squad (”I have seen, like, a thousand zombie movies, but I have never seen anything like this”).

Utöver humorn (eller ingående i den, beroende på läggning hos tittaren) finns det en hel del mer eller mindre lättköpta äckeleffekter där nazistzombiesarna exempelvis använder ett av sina offers tarmpaket för att slanga bensin till sin tank. Dessutom ges tittaren möjlighet att lära sig ett antal rätt grovkorniga norska svordomar.

Död snö 2 är en expanderad version av originalet och nästan uteslutande en positiv sådan. Mer genomarbetad, större (och välanvänd) budget med fortfarande samma kärlek till zombiegenren och känslan av ett glatt humör hos de medverkande.

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

5 reaktioner till “Død snø 2 (2014)”

  1. @Jojjenito: Nämen, det gjorde ju jag också?! 😉 Vi var ju tom överens om att poliserna var roliga. Däremot tycker jag som sagt att slutfajten inte blev riktigt lika utdragen som du, men visst hade den kunnat kortas med en minut eller två.

    @Filmitch: Av oss som såg den tror jag att alla gillade den mer eller mindre, både de som sett ettan och de som inte gjort det

  2. @Sofia: Haha, ja, men när du publicerar din recension typ en månad senare så förstår du väl att man blir förvirrad. 😉

    Eller var det verkligen du på visningen…? Med tanke på ditt Halloween-tema… 😉

    Såg nu att kommenterade min recension, haha. Mitt minne är bra men kort… 😉

  3. @Jojjenito: Fast med tanke på hur länge kroppssnattartexterna fick ligga var ju det här rena räcerfarten 😉 Om inte annat kan jag utan problem skylla på Halloweentemat som anledning till att Död snö 2 fick vänta lite i kön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: