Världen är inte riktigt framme vid George Orwells dystopi men det kalla kriget är superhett. I Norge grips Arne Treholt för spionage och Sovjetunionen bojkottar de olympiska spelen i Los Angeles (där brottaren Tomas Johansson åker fast för dopning).

Förutom ett tredje världskrig är man livrädd för satanism och ett antal lärare vid en förskola i Kalifornien åtalas för rituella övergrepp på barnen.

Två företeelser som når allmänhetens öron detta år och som ska få stor betydelse för en lång tid framöver är AIDS-viruset och crack.

Ett stort år för både datorindustrin och populärkulturen: den 22 januari visas Apples ikoniska 1984-inspirerade reklamfilm och två dagar senare kan man köpa en Macintosh persondator.

Svenska storverk utförs när Herreys vinner schlagerfinalen med Diggi-loo diggi-ley (alla mina klasskompisar var kär i någon av bröderna) och Yvonne Ryding blir Miss Universum. Dessutom vinner både Gunde Svan och Tomas Wassberg guld vid OS i Sarajevo. Har Sverige någonsin varit större?

Personer som lämnar sin plats framför eller bakom kameran är bland andra Ethel Merman, Jackie Coogan, William Powell, Andy Kaufman, Sigge Fürst, James Mason, Truman Capote, François Truffaut, Håkan Serner, Ragnar Frisk, Sam Peckinpah och Johnny Weissmüller.

10. Ghostbusters
Nu blev det i och för sig en hel del diskussioner i samband med remaken om hur bra originalet egentligen var. Men eftersom jag inte sett om filmen på bra länge finns den kvar i mitt minne som en rätt underhållande bagatell.

”Ray, when someone asks you if you’re a god, you say ‘YES’!”

Ghostbusters pic

9. Karate Kid
Hur kan man utelämna filmen som myntade uttrycket “Wax on, wax off”? Jag bara frågar?!

”We do not train to be merciful here. Mercy is for the weak!”

Karate Kid pic

8. Footloose
Underbart soundtrack och en dansande Kevin Bacon. Han är ju en sådan rebell… Men skådespelarpriset måste nog gå till John Lithgow, pålitlig som alltid.

”Just because he hasn’t lived in this town for 20 years doesn’t make him a troublemaker!”

Footloose pic

7. Top Secret!
Inte spoof-trojkan Zucker, Abrahams, Zuckers bästa film men fortfarande riktigt jäkla rolig. Och så en sjungande Val Kilmer på det.

”Die Sauerkraut ist in mein Lederhosen.”

Top Secret pic

6. ¿Qué he hecho yo para merecer esto? (Vad har jag gjort för att förtjäna detta?)
Min första Almodóvar och jag kan inte påstå att jag minns väldigt mycket av själva handlingen. Däremot känslan av att vad som helst skulle kunna hända och att jag gillade den urflippade osäkerheten.

”At first it was fun, but I am too young to be tied down.”

Vad har jag gjort pic

5. This is Spinal Tap
Jag som gillar mockumentärer älskar förstås Christopher Guests (för övrigt Baron Haden-Guest, of Great Saling, sug på den…) filmer. Här är det förvisso Rob Reiner som regisserat men filmen är ett av Guests första manusjobb. Dessutom han spelar han gitarristen Nigel Tufnel i bandet vars trummisar har lika kort livlängd som en magibutiksägare i Sunnydale. Underbar drift med både musikscenen och rockdokumentärer.

”He died in a bizarre gardening accident…”

This is spinal tap pic

4. Mannen från Mallorca
Enligt min mening Widerbergs bästa polisfilm. Samspelet mellan Tomas von Brömssen och Sven Wollter är klockrent. Och att återse Håkan Serner (tyvärr för sista gången, då) är till och med roligare än John Lithgow.

”Svensk var den, men god var den tamefan inte.”

Mannen från Mallorca pic

3. A Nightmare on Elm Street
Oh, Freddy, how do I love thee? Let me count the ways… Min första riktiga skräckfilm som gjorde mig rejält rädd. En fantastisk stämning som understryks av det faktum att Robert Englund ännu inte blivit den putslustiga oneliner-maskin som han senare utvecklades till.

”He’s dead because Mommy killed him.”

A nightmare on elm street pic

2. The Terminator
En liten omskyffling jämfört med min ALIMo-lista för det här året. Men visst är The Terminator fortfarande en grymt bra och spännande film vars tidsreseperspektiv sätter myror i skallen på en.

”Come with me if you want to live.”

Terminator pic

1. Amadeus
Tom Hulces kontrollerade hysteri, F. Murray Abrahams prekärt balanserade avundsjuka och beundran och Jeffrey Jones bottenlösa enfald. Tillsammans med Mozarts kompositioner kan slutresultatet inte bli något annat är magnifikt.

”I speak for all mediocrities in the world. I am their champion. I am their patron saint.”

Amadeus pic

Bubblare: Firestarter, Birdy, The Hotel New Hampshire, The Toxic Avenger, Beverly Hills Cop, Gremlins.

Full listbonanza i filmbloggar-Sverige!
Fiffis filmtajm
Filmitch
Jojjenito
Movies-Noir
Fripps filmrevyer
Absurd Cinema
Filmmedia
Flmr
Filmfrommen