Jämfört med de andra åren när jag tittat på diverse världshändelser framstår 1994 som ett förhållandevis positivt sådant. I februari inträder vapenvila i Sarajevo och i Sydafrika vinner ANC landets första fria val, vilket innebär att Nelson Mandela blir landets president. De sista ryska soldaterna lämnar Estland och Lettland och i Sverige blir det tillåtet för homosexuella att registrera partnerskap. Ny demokrati åker ur riksdagen.

Men visst händer det hemskheter också. Rejäla sådana. 1994 är året från vilket man sannolikt länge kommer att minnas namn som Mattias Flink, Tommy Zaethreus och M/S Estonia.

I kategorin tragikomiskt måste man nästan placera konståkerskan Nancy Kerrigans benbashning.

Filmpersonligheter som lämnar oss är bland andra Sune Mangs, John Candy, Jessica Tandy, Burt Lancaster, Cesar Romero, Telly Savalas, Mai Zetterling och Peter Cushing.

Men helvete, vilket filmår alltså! Nästintill omöjligt att välja bara tio filmer. Som vanligt är topfemman rätt stadig men sedan är det lotteri vilka som hamnat på listan och vilka som får vara bubblare (orimligt många det här året). Jag kan notera att det är komedierna som får regera i år och inte minst genom en viss mr Jim Carrey som klämmer sig in hela sin triss-uppsättning. Det är bara att köra på!

10. Dumb & Dumber
Jeff Daniels är nog filmens stora överraskning eftersom man vid det här laget hade hunnit fatta att den där Jim Carrey är helt galen. Jag har ibland svårt att skratta åt dum-humor men när den är så briljant som den här går det förstås inte att låta bli.

“Senior citizens, although slow and dangerous behind the wheel, can still serve a purpose. I’ll be right back. Don’t you go dying on me.”

Dumb and dumber pic

9. The Mask
Carrey visar med en gång att han faktiskt också KAN vara förhållandevis normal som banktjänstemannadrömmaren Stanley Ipkiss. Men sedan har vi förstås också hans gröna alter ego som kulsprutar ur sig oneliners med samma hastighet som en viss husdjursprivatdeckare. Årets bästa sidekick i form av jycken Milo.

“Hold on, Sugar! Daddy’s got a sweet tooth tonight!”

The Mask pic

8. Ace Ventura: Pet Detective
Hade man som jag aldrig ens hört talas om Carrey när man bänkade sig framför Ace Ventura blev hela filmen en uppenbarelse. Skulle man hitta någon referens skulle det väl ha varit The Naked Gun på speed. Kärleken till just den här rollfiguren såg dock tyvärr uppföljaren till att omgående och grundligt avliva.

“That’s why Roger Podacter is dead! He found Captain Winkie!”

Ace Ventura pic

7. Quiz Show
I likhet med stora delar av den publik som Hollywood gärna föreställer sig är jag svag för BOATS-filmer och Quiz Show blev en så positiv överraskning. Välproducerad och berättade en historia som jag aldrig hade hört talas om men som nästan blev lite thrillerartad. Plus fina rollprestationer från bland andra Ralph Fiennes som man äntligen fick tycka var lite snygg.

“Sixty-four thousand dollars for a question, I hope they are asking you the meaning of life.”

Quiz Show pic

6. Speed
En actionklassiker där det nog var fler än jag som äntligen fick upp ögonen för Sandra Bullock. Bra banter mellan henne och Keanu men samtidigt tajt och spännande på flera olika fronter. Återigen gör Jeff Daniels en stabil insats, om än inte lika överraskande som i #10.

“Oh! In two hundred years we’ve gone from ‘I regret but I have one life to give for my country’ to ‘Fuck you!’?”

Speed pic

5. Leon
Gary Oldman torde kunna konkurrera med Dennis Hopper om årets bästa skurk Lilla Natalie Portman slog ned som en bomb med sin prestation och vem hade kunna tro att storskräveldykaren Enzo Molinari var en sådan hejare på vapen. Ömsint mitt i allt råvåld.

“Bring me everyone.”

Leon pic

4. Muriel’s Wedding
Den sociala katastrofen Muriel Heslop irrar runt ett bra tag innan hon finner sig tillrätta i livet. Med tanke på sin totalt dysfunktionella familj och de hon umgås med är det tur att hon träffar Rhonda på den där orättmätiga semestern. Skruvat men ändå inte lika skruvat som en (nästan) hela annan australiensisk film med ABBA-kopplingar och mysskådisen Bill Hunter.

“Cancer? Oh my God! I am gonna go bald and have to eat macrobiotic food!”

Muriels wedding pic

3. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
För den filmen kommer här. Aldrig har väl den australiensiska ödemarken varit så fägglad eller haft ett så poppigt soundtrack. Visst, det är (nästan) bara manligt HBTQ, men samtidigt var man i mitten av 90-talet inte så värst van vid den typen av ämnen så visst kändes filmen ändå lite nydanande. Kan vi se den raka linjen mellan Priscilla och The Matrix, Memento samt The Limey?

“The only life I saw for the last million miles were the hypnotized bunnies. Most of them are now wedged in the tires.”

Priscilla 2 pic

2. Heavenly Creatures
Även om jag räknar in LOTR är detta Peter Jacksons bästa (spel)film till dags dato. Och då blir det jäkligt bra. Underbart snygg flickrelationsfilm om två personer som (fullkomligt missriktat) försöker ta makten över sina egna liv. Övertygelsens makt är stor hos både Kate Winslet och Melanie Lynskey.

”My wife and I feel the friendship is… unhealthy.”

Heavenly Creatures pic

1. The Hudsucker Proxy
Fast Gary och Dennis får ursäkta för årets bästa skurk är utan konkurrens den skrupellöse affärsmannen Sidney J. Mussburger. På samma sätt som att The Hudsucker Proxy utan konkurrens är Coen-brödernas bästa film. Jag tror att det är blandningen mellan den klichéartade (på gränsen till fantasy) tidskänslan, Tim Robbins dumglada uppenbarelse, Jennifer Jason Leighs stentuffa journalist och den som vanligt minutiöst skrivna dialogen som får mig i fritt kärleksfall.

“You punch in at 8:30 every morning, except you punch in at 7:30 following a business holiday, unless it’s a Monday, then you punch in at 8 o’clock. Punch in late and they dock you!”

The Hudsucker Proxy pic

Bubblare: Timecop, Forrest Gump, Ed Wood, Priest, Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Stargate, In the Mouth of Madness, The Shadow, River Wild, Four Weddings and a Funeral, Att leva, Bullets Over Broadway, Clerks.

Årets konstigaste:
Dellamorte Dellamore

Årets mest plågsamma:
Exotica, Mary Shelley´s Frankenstein (i eftertankens kranka blekhet förvisso)

Andra filmspanare har både gjort nya listor och avhandlat årtalet 1994 för länge sedan.
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch
Flmr
We Could Watch Movies