1994 års tio bästa filmer

Jämfört med de andra åren när jag tittat på diverse världshändelser framstår 1994 som ett förhållandevis positivt sådant. I februari inträder vapenvila i Sarajevo och i Sydafrika vinner ANC landets första fria val, vilket innebär att Nelson Mandela blir landets president. De sista ryska soldaterna lämnar Estland och Lettland och i Sverige blir det tillåtet för homosexuella att registrera partnerskap. Ny demokrati åker ur riksdagen.

Men visst händer det hemskheter också. Rejäla sådana. 1994 är året från vilket man sannolikt länge kommer att minnas namn som Mattias Flink, Tommy Zaethreus och M/S Estonia.

I kategorin tragikomiskt måste man nästan placera konståkerskan Nancy Kerrigans benbashning.

Filmpersonligheter som lämnar oss är bland andra Sune Mangs, John Candy, Jessica Tandy, Burt Lancaster, Cesar Romero, Telly Savalas, Mai Zetterling och Peter Cushing.

Men helvete, vilket filmår alltså! Nästintill omöjligt att välja bara tio filmer. Som vanligt är topfemman rätt stadig men sedan är det lotteri vilka som hamnat på listan och vilka som får vara bubblare (orimligt många det här året). Jag kan notera att det är komedierna som får regera i år och inte minst genom en viss mr Jim Carrey som klämmer sig in hela sin triss-uppsättning. Det är bara att köra på!

10. Dumb & Dumber
Jeff Daniels är nog filmens stora överraskning eftersom man vid det här laget hade hunnit fatta att den där Jim Carrey är helt galen. Jag har ibland svårt att skratta åt dum-humor men när den är så briljant som den här går det förstås inte att låta bli.

“Senior citizens, although slow and dangerous behind the wheel, can still serve a purpose. I’ll be right back. Don’t you go dying on me.”

Dumb and dumber pic

9. The Mask
Carrey visar med en gång att han faktiskt också KAN vara förhållandevis normal som banktjänstemannadrömmaren Stanley Ipkiss. Men sedan har vi förstås också hans gröna alter ego som kulsprutar ur sig oneliners med samma hastighet som en viss husdjursprivatdeckare. Årets bästa sidekick i form av jycken Milo.

“Hold on, Sugar! Daddy’s got a sweet tooth tonight!”

The Mask pic

8. Ace Ventura: Pet Detective
Hade man som jag aldrig ens hört talas om Carrey när man bänkade sig framför Ace Ventura blev hela filmen en uppenbarelse. Skulle man hitta någon referens skulle det väl ha varit The Naked Gun på speed. Kärleken till just den här rollfiguren såg dock tyvärr uppföljaren till att omgående och grundligt avliva.

“That’s why Roger Podacter is dead! He found Captain Winkie!”

Ace Ventura pic

7. Quiz Show
I likhet med stora delar av den publik som Hollywood gärna föreställer sig är jag svag för BOATS-filmer och Quiz Show blev en så positiv överraskning. Välproducerad och berättade en historia som jag aldrig hade hört talas om men som nästan blev lite thrillerartad. Plus fina rollprestationer från bland andra Ralph Fiennes som man äntligen fick tycka var lite snygg.

“Sixty-four thousand dollars for a question, I hope they are asking you the meaning of life.”

Quiz Show pic

6. Speed
En actionklassiker där det nog var fler än jag som äntligen fick upp ögonen för Sandra Bullock. Bra banter mellan henne och Keanu men samtidigt tajt och spännande på flera olika fronter. Återigen gör Jeff Daniels en stabil insats, om än inte lika överraskande som i #10.

“Oh! In two hundred years we’ve gone from ‘I regret but I have one life to give for my country’ to ‘Fuck you!’?”

Speed pic

5. Leon
Gary Oldman torde kunna konkurrera med Dennis Hopper om årets bästa skurk Lilla Natalie Portman slog ned som en bomb med sin prestation och vem hade kunna tro att storskräveldykaren Enzo Molinari var en sådan hejare på vapen. Ömsint mitt i allt råvåld.

“Bring me everyone.”

Leon pic

4. Muriel’s Wedding
Den sociala katastrofen Muriel Heslop irrar runt ett bra tag innan hon finner sig tillrätta i livet. Med tanke på sin totalt dysfunktionella familj och de hon umgås med är det tur att hon träffar Rhonda på den där orättmätiga semestern. Skruvat men ändå inte lika skruvat som en (nästan) hela annan australiensisk film med ABBA-kopplingar och mysskådisen Bill Hunter.

“Cancer? Oh my God! I am gonna go bald and have to eat macrobiotic food!”

Muriels wedding pic

3. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
För den filmen kommer här. Aldrig har väl den australiensiska ödemarken varit så fägglad eller haft ett så poppigt soundtrack. Visst, det är (nästan) bara manligt HBTQ, men samtidigt var man i mitten av 90-talet inte så värst van vid den typen av ämnen så visst kändes filmen ändå lite nydanande. Kan vi se den raka linjen mellan Priscilla och The Matrix, Memento samt The Limey?

“The only life I saw for the last million miles were the hypnotized bunnies. Most of them are now wedged in the tires.”

Priscilla 2 pic

2. Heavenly Creatures
Även om jag räknar in LOTR är detta Peter Jacksons bästa (spel)film till dags dato. Och då blir det jäkligt bra. Underbart snygg flickrelationsfilm om två personer som (fullkomligt missriktat) försöker ta makten över sina egna liv. Övertygelsens makt är stor hos både Kate Winslet och Melanie Lynskey.

”My wife and I feel the friendship is… unhealthy.”

Heavenly Creatures pic

1. The Hudsucker Proxy
Fast Gary och Dennis får ursäkta för årets bästa skurk är utan konkurrens den skrupellöse affärsmannen Sidney J. Mussburger. På samma sätt som att The Hudsucker Proxy utan konkurrens är Coen-brödernas bästa film. Jag tror att det är blandningen mellan den klichéartade (på gränsen till fantasy) tidskänslan, Tim Robbins dumglada uppenbarelse, Jennifer Jason Leighs stentuffa journalist och den som vanligt minutiöst skrivna dialogen som får mig i fritt kärleksfall.

“You punch in at 8:30 every morning, except you punch in at 7:30 following a business holiday, unless it’s a Monday, then you punch in at 8 o’clock. Punch in late and they dock you!”

The Hudsucker Proxy pic

Bubblare: Timecop, Forrest Gump, Ed Wood, Priest, Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Stargate, In the Mouth of Madness, The Shadow, River Wild, Four Weddings and a Funeral, Att leva, Bullets Over Broadway, Clerks.

Årets konstigaste:
Dellamorte Dellamore

Årets mest plågsamma:
Exotica, Mary Shelley´s Frankenstein (i eftertankens kranka blekhet förvisso)

Andra filmspanare har både gjort nya listor och avhandlat årtalet 1994 för länge sedan.
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch
Flmr
We Could Watch Movies

Annons

16 reaktioner till “1994 års tio bästa filmer”

 1. Wow! En trifecta med Jim Carrey. Överraskande men kul, Sofia.

  Sen måste jag uppenbarligen se om The Hudsucker proxy. Jag har ju sett den men det var evigheter sedan och det var kanske före jag ”fattade” brödernas humor… Jag får mig en spark i rumpan av dig. 🙂

 2. Fin lista! Hudsucker Proxy är inte bland mina Coen-favoriter, men förstår helt de som gillar den mest. Perfekt citat också. 🙂

  Exotica är ju plågsam, men bra också. Eller bara plågsam?

  Quiz Show minns jag att jag tyckte var överraskande spännande redan i tidiga tonåren. Varken första eller sista gången John Turturro blivit typecastad, dock… 🙂

 3. @Henke: Se gärna om Hudsucker men du kanske inte ska hoppas på för mycket. Både Fargo och Big Lebowski är nog egentligen bättre filmer, men jag har väldigt svårt att motstå charmen med den här.

  @Gustav: Tack 🙂 Jag minns bara plågan från Exotica. Å andra sidan har jag inte gillat något av det lilla Atom Egoyan som jag har sett

 4. Hihi, vilken rolig start på listan med en trio Jim Carrey! 🙂

  Jag undrar om jag kanske borde se om Quiz Show nu när jag har en helt annan syn på Ralph Fiennes? 1994 tyckte jag han var det träigaste och blähigaste som fanns, kanske endast slagen av John Turturro, vilken ju gjorde att filmen liksom hamnade rejält på minus direkt 😉

  Din etta förvånade mig dock liiiiite. Kanske mest för att det inte är någon egen favorit så jag tänkte knappt att den fanns men jag trodde nog – kanske – att du skulle ha samma etta som jag. Men tji fick jag 😉

 5. @Fiffi: Det skulle vara kul att se hur ett nytt försök med Quiz Show skulle funka. Men det är ju trots allt en BOATS, en genre som jag uppfattar att jag är lite mer förtjust i än du. Jaha, jag trodde att det varit ganska tydligt att jag inte alls håller Forrest som någon fantastisk film

 6. 10. Dumb & Dumber – Helt ok komedi, men inte tillräckligt för topp tio hos mig.

  9. The Mask – Denna såg jag när det begav sig. Har inte haft lust att se om den 😉

  8. Ace Ventura: Pet Detective – Hmm, minns att denna var ”stor” när den kom. Men bättre än Dum & Dummare?

  7. Quiz Show – Börjar bli dags att se om den för egen del…

  6. Speed – Underhållande action som funkar för stunden.

  5. Leon – Topp tre i mina ögon. Mycket bra på alla sätt och vis.

  4. Muriel’s Wedding – Ej sett. Kanske inget som lockar, men kanske kollar in den någon dag.

  3. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert – Ej sett och känner väl ungefär likadant som med filmen ovan.

  2. Heavenly Creatures – Minns inte mycket från denna, men har inte gett den något högt betyg. Kanske skulle gilla den vid omtitt, men det känns långt bort.

  1. The Hudsucker Proxy – Såg den för ett tag sen och gillade den inte nämnvärt, tyvärr. Vet att det är en favorit för dig.

  Varken Shawshank eller Pulp Fiction på listan, överraskande.

 7. Kärleksbombning på Jim Carrey!
  Måste man ju bara tycka om! Hurra! 🙂

  Vi får nöja oss med 3 gemensamma. Är det bara du och jag som inte har Pulp…med på listan…? 😉

 8. @Movies-Noir: Absolut att Ace Ventura är bättre än D&D! Tja, jag gick på magkänsla och då platsade varken Pulp eller Shawshank. Men särskilt Pulp skulle jag som sagt behöva se om.

  @Steffo: Hurra 😀 Tror banne mig att vi var de enda som vågade dissa QT

 9. Wow, det var … intressant … Inget fan av Hudsucker dock. Om man har plöjt igenom alla Capras filmer känner man igen alla bra scener i den. 😀 2:an var ett fint val och jag har all förståelse gör Carrey-dominansen. Ser ut som om 1994 var hans stoooora år.

 10. 10. Dumb & Dumber – Jodå helt ok
  9. The Mask – Även denna är helt ok

  8. Ace Ventura: Pet Detective – Den bästa i trion en utmattande film

  7. Quiz Show – Ligger i omtittshögen

  6. Speed – Oh nej Sandra Bullock är med alldeles för mycket

  5. Leon – Japp på listan

  4. Muriel’s Wedding – Har sett men har inget minne alls från filmen

  3. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert – Ej sett

  2. Heavenly Creatures – På min lista

  1. The Hudsucker Proxy – Underhållande film men ej listvärdig
  Hos mig knyckte Puppet masters underhållningsplatsen 😉

 11. @David: Haha, då är det ju tur att jag inte sett så mycket Capra än då 🙂 Carrey verkar iofs vara en rätt produktiv typ men tre filmer på ett år tror jag inte ha gör om senare under sin karriär.

  @Filmitch: Hmmm, jag var nog inte klar över att du inte gillade Sandra. Känns som om det är rätt ovanligt.

 12. 10-8 – Wow! Jag tar med Jackie Chan och du tar med inte en, inte två, utan TRE Jim Carrey-rullar. Har bara The Mask färskt i minnet, 2,5/5. Började bra men sjönk mot slutet. Håller med om Milo.

  7. Quiz Show – Inte sett.

  6. Speed – Jajamen, på min lista också.

  5. Leon – Hade kunnat komma med om jag sett den mer nyligen.

  4-3 – Inte sett.

  2. Heavenly Creatures – Hyfsad rulle som jag minns det. 3/5.

  1. The Hudsucker Proxy – Minor Coen i mina ögon. Men det är ju ändå Coen och då blir det ändå en 3/5.

 13. @Filmitch: Alltid något 🙂

  @Jojjenito: Oväntat att det verkar vara så pass få som sett de australiensiska rullarna, trodde de var mer vanligt förekommande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: