Quiz Show (1994)

Publicerad i VästerbottensKuriren, feb 1995 (?)

Vad är det alla amerikaner skyndar hem till? Hela familjen bänkar sig framför TV:n i god tid för att avnjuta Amerikas populäraste frågesport — Tjugoett — presenterad av Geritol. Ikväll skall regerande mästaren Herbert Stempel än en gång försöka försvara sin titel. Men något står inte rätt till. Tittarsiffrorna stagnerar och både programmets producent och bolagets direktör inser att något måste göras för att folket skall återfå intresset för Tjugoett.

De hittar Charles van Doren från en av de äldre familjerna i USA, intellektuell, attraktiv och icke-jude. Han blir mannen som får utklassa Stempel, vilken tvingas att svara fel på en löjligt enkel fråga, och nu är vägen till berömmelse och omåttlig rikedom fullt synlig. Frågan är dock om frågorna till programmet verkligen är så skyddade som man vill påskina. Kan det verkligen vara så att hela USA:s lilla gullegris har byggt sin image på en välkorreograferad bluff?

Robert Redford gav sig för ett tag in i regissörsbranschen efter att länge ha befunnit sig på andra sidan kameran. Han överraskade stort med den mycket vackra Där floden flyter fram, en film som lyckades göra flugfiske till poesi. Quiz Show går i samma tecken, man skulle kunna kalla den för en lågmäld action om något sådant existerar.

Filmen bygger på en verklig händelse där en ung och hungrig advokat på 50-talet avslöjade något av det största i amerikansk TV-historia. Det är ett nöje att se denna mycket välgjorda film och trots att man kan hävda att Fiennes kanske är lite stel, att Rob Morrow kanske spelar över lite, framförallt med sin accent, så är det inga stora stötestenar, och John Turturro är som vanligt excellent.

Quiz Show visar också mycket tänkvärt att man inte behöver vara särskilt svag innan man börjar vackla.

Omdöme 2010:

Jag måste nog säga att jag tycker att betyget håller. Redfords filmer är snygga (även om både The Legend of Bagger Vance och Lions for Lambs var hyfsade bottennapp rent storymässigt sett) och Quiz Show är inget undantag. Efter att ha sett om den ett antal gånger måste jag dock ändra mig vad gäller skådespelarna: Fiennes är inte särskilt stel utöver vad rollen kräver (lite stel är han allt, men det gör inget för jag gillar honom med hans veka ansikte och lite tveksamma stil) och Morrow har helt enkelt en säregen stil. Turturro är fortfarande excellent som den fullkomligt odräglige besserwissern Stempel.

Sedan är det väl lite prettovarning på sista meningen men hey, det var femton år sedan…

26 reaktioner till “Quiz Show (1994)”

 1. Filmens svaghet som jag ser det är skådespelarna. Samtliga tre huvudroller är, för mig, rätt ointressanta skådisar och heller inte speciellt bra varken här eller i mycket annat.

  Jag önskar jag kunde se över det för handlingen är okej men mer än en trea skulle den inte få av mig.

  Men det var kul läsning! Och kul att den håller för dig såhär femton år senare 😉

 2. @BRC: Jag var också inflyttad, fast ganska länge… Residerade i Ume mellan 91 och 06 och skrev recensioner åt VK mellan typ 94 och 98. Lite recycling är aldrig fel 😉

  @Fiffi: Morrow och Fiennes kan jag förstå, men du tycker väl inte att Turturro är generellt ointressant?! Den håller mycket bra, det är en sådan där film man kan trycka in i spelaren nästan när som helst och sedan fastna framför, vet inte hur många gånger jag har sett om den…

 3. Såg om den här för en månad sen kanske och jag tycker den håller förvånansvärt bra. Redford är lite som en Clint Eastwood light när det gäller regi. Stabilt och bra hantverk och alltid en bra grundhistoria (här kanske inte Bagger Vance platsar iof) utan att det blir en massa övertydliga regi stämplar som ska visa att det här minsann är en typisk Scorsese, Tarantino, Ridley eller Tony Scott film.

  Gillar att skådissarna är relativt okända och ofilmstjärneaktiga. Tycker att fler producenter borde satsa på det istället för att gå på stjärnjakt.

 4. Har velat se den här filmen länge men det har inte blivit av! Bra skrivet, håller med BlueRoseCase om gammal kontra ny recension.

  Jag gillar verkligen Fiennes, han var det absolut perfekta valet som Voldermort i Harry Potter-filmerna. Turturro är såklart också bra.

 5. Är det förresten Robert Redfords bakhuvud på filmens affisch? Jag vet att han inte är skådis i filmen men mannens hår ser verkligen ut som hans. Det skulle ju i så fall kunna vara en slags cameo fast ändå inte. 😛

 6. @RJ: Tack. Skulle väl iofs kunna vara Redfords bakhuvud, men jag skulle nog ändå tro att det är Fiennes. Det ser rödare ut i ljuset än vad det verkligen är.

  @BRC: Attans 🙂

 7. Redfords filmer är oftast bra, Quiz show tillsammans med ”floden” är mina favoriter men det var ett tag sedan jag såg dem. Håller med om Bagger Vance trist men otroligt vacker film, gillar scenen när han ser hur han ska putta.

 8. Tycker tyvärr att fiennes var helt fel som voldemort. Hade faktiskt hellre sett Rowan atkinson som var aktuell rätt länge.

  Om någon har recenserat Harry Potter 4 hojta till så ska ni få ett ”rantinlägg” som heter duga. Jag tycker det är en av de sämsta bokadaptionera som gjorts.

 9. Redfords En familj som andra (Ordinary People) – är den bra? Jag har den i DVD-hyllan men har inte hunnit se den än. Den låter bra.

 10. @Joel: Ja, nog hade man kunnat hitta något bättre men det känns som att det alltid är lite av ett vågspel att visualisera bottenlös ondska, man blir nästan alltid besviken. Varken Goblet eller Order blev väl så där vansinnigt lyckade, där lyckades man verkligen inte välja vad som skulle skäras bort i de förvisso voluminösa böckerna.

 11. @Joel: Kan inte hålla med om det. Tvåan är den som håller bäst, både som film och jämfört med förlagan. Azkaban är rätt ok som film men den blir för snabb jämfört med boken, man har varit tvungen att skära bort för mycket trots att den inte är så lång, och Harrys förklaringsrant på slutet blir alldeles för tillrättaläggande.

 12. Jag tycker John Turturro är en överskattad skådespelare. Inte dålig, men oftast tråkig och jag VET att jag är rätt ensam om att tycka det så stena mig inte nu 😉

 13. @Fiffi: Här stenas ingenting, utom möjligen de som är för artsy-fartsy för att kunna uppskatta bra film 🙂 Kan hålla med om att Turturro kan vara lite ojämn men ”Nobody fucks with the Jesus” är fabulöst underbar!

 14. Jag kan som tur är uppskatta dom flesta bra filmer oavsett om jag retar mig på en skådis eller inte. Är filmen bra så är den bra.

  Men det finns ett gäng skådisar som hyllas av många som jag inte direkt ställer mig upp och skriker Hallelujah åt, men som sagt, är dom med i en film och filmen är bra så brukar det kunna gå att ”se över” min skådisaversion. Oftast i alla fall 😉

 15. Du som har bra koll på både böcker och film skulle kunna göra en grym serie med HP adaptions inlägg. Där finns det debattunderlag.

  Jag står fast vid att trean är den bästa filmen och 4 an den överlägset bästa boken. Den är dessutom väldigt filmiskt skriven men detta till trots misslyckas regissören nått enormt.

 16. Angående Harry Potter: Jag ska snart se fyran! Håller på att ta med igenom filmerna från början, inför den sista (eller de sista). Tyckte att ettan var jättebra, tvåan ännu bättre och trean ännu bättre. Har bara läst de fyra första böckerna.

  Vad tyckte ni om Fenixorden- och Halvblodsprinsen-filmerna, bilderord och Joel? Jag gillade inte dem när jag såg dem på bio minns jag.

 17. Har läst alla böckerna och även sett filmerna. Gillade 3:an bäst kanske för de släppte den gulliga Hollywood känslan som finns i de 2 första. Fenixorden tycker jag är den bästa filmatiseringen jämfört med förlagorna, troligtvis för att jag tyckte boken var den sämsta i serien. Bra bok = Dålig film och tvärtom men det finns undantag.

 18. Halvblodsprinsen var ganska tam speciellt om man jämför den med boken som var riktigt spännande.

 19. @Joel: Ett åtagande som heter duga… Kanske skulle vänta tills alla filmerna är på plats så har jag några år på mig att fixa det 😉 Men visst skulle det vara kul att verkligen grotta ned sig i både filmer och böcker. Goblet är bra, flyhänt, lättsam och en riktigt bra slutkläm men jag måste nog ändå rösta på de lite mörkare och senare, primärt Halfblood och Deathly Hallows.

  @filmitch: Jag kunde inte se Order som enbart film och i jämförelse med boken blev den ohyggligt splittrad eftersom de varit tvungna att skära bort så jäkla mycket.

 20. @RJ: Kul, då har vi en ny multirecesion på gång? Som jag skrev ovan, Order tyckte jag absolut inte blev bra men Halfbood lyckades återta lite av credden. Tyckte den var helt ok.

  @filmitch: Som sagt, kunde ha varit sämre, men boken är helt klart överlägsen.

 21. @Fiffi: jag får lite samma reaktion för Jennifer Jason Lee. Får känslan av att hon ofta hyllas (inte som Turturro förstås) men jag kan bara inte med henne. Men är filmen bra så brukar det funka hyfsat, typ Dolores Claiborne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: