1997 års tio bästa filmer

Som vanligt med 90-talsfilmerna är det oerhört svårt att välja. Bubblare eller nedre delen av listan är närmast egalt. Värt att notera i år torde vara den starka komiska övervikten, fyra av tio filmer. Nummer 10, 9 och 6 skulle näääästan kunna räknas till den genren också.

10. Scream 2
Något så ovanligt som en uppföljare som nästan når upp till originalets briljans. Är stackars Sidney Prescott USA:s mest otursförföljda kvinna?

”Hello Sidney”

Scream 2 pic

9. The Fifth Element
Flygande bilar! En utmattad Bruce Willis! Gary Oldman har en spottkopp av plast på skulten! Jason Priestly dör inom tio minuter! What’s not to like?!

”Mul-ti-pass”

The Fifth Element pic

8. Mrs. Brown
Judi Dench och Billy Connolly briljerar i brittiskt kostymdrama när det är som bäst. En lite annan bild av drottning Victoria som är värd att lyftas fram lite extra.

”Honest to God woman, I never thought I’d see you in such a state, you must miss him dreadfully”

Mrs Brown

7. Wag the Dog
En komedi eller är det en dokumentär? Det är den här ambivalensen som gör filmen så lysande. Och den digitala tekniken har knappast blivit sämre sedan 1997 – händer egentligen någonting alls av det som rapporteras i media?

”A good plan today is better than a perfect plan tomorrow”

Wag the Dog pic

6. Starship Troopers
Filmatisering av Heinlein från den oförliknelige Paul Verhoeven som gör en rätt raktuppochned-sci-fi-militarism-glorifiering till något bra mycket mer. En grymt underhållande action-rökare.

”Medic!”

Starship troopers pic

5. Good Will Hunting
En film av och med två helt okända killar som av någon outgrundlig anledning lyckades få både Gus van Sant och Robin Williams att ställa upp på sitt projekt. Första filmen med bästa Minnie Driver.

”My wife used to fart in her sleep”

Good Will Hunting pic

4. Austin Powers: International Man of Mystery
Mike Myers överraskar stort med denna spionspoof där han är både dess Yin och Yang. Won’t somebody please think of the henchmen?!

”They’re mutated sea bass”

Austin Powers pic

3. Grosse Point Blank
Och här var hon ju igen, Minnie Driver! Eftersom jag lyckligtvis inte är drabbad av hataJohnCusack-genen tycker jag att hon och han har en oerhört skön dynamik här.

”Don’t kill anybody for a few days. See what it feels like”

Grosse Point Blank pic

2. The Full Monty
Världens bästa film om manlig vänskap? Utan att ha sett Magic Mike kan jag ändå definitivt utnämna The Full Monty till världens bästa film om manlig striptease, nobody does it like the british…

”Anti-wrinkle cream there may be, but anti-fat-bastard cream there is not”

The Full monty pic

1. L.A. Confidential
Det finns många och mycket som presterar sitt A-game här: Kim Basinger, Curtis Hanson, Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Brian Helgeland, James Ellroy-adaption. Och så förstås charmigaste och farligaste skurken på länge – James Cromwell.

”Go back to Jersey, sonny. This is the City of the Angels, and you haven’t got any wings”

LAConfidential pic

Bubblare: George of the Jungle, Private Parts, The Relic, Mimic, Liar Liar, The Devil’s Advocate, Donnie Brasco, As Good As It Gets, La Vita e bella, Titanic, Con Air

Är man en god människa sätter man inte etiketter som ”årets sämsta film” men jag är ingen god människa. Tre män som borde ha gjort något annat det här året…
The Saint
The Postman
Mr Magoo

Med så många bra filmer är det förstås hugget som stucket vilka som hamnar på de andra filmspanarnas listor
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
We Could Watch Movies
Filmitch

Annons

14 reaktioner till “1997 års tio bästa filmer”

 1. Hey, hela fyra överlapp vilket får anses som ganska många.

  Mrs. Brown och Austin Powers är de enda på din lista som jag inte sett…

  Har L. A. confidential som bubblare. Det var så länge sedan jag såg den och jag har diffusa minnen från den. Kanske dags för en omtitt…

 2. Åååå vad jag gillar din fyra på listan. Att du har den som nummer fyra alltså. Den känns som min Anaconda 😉 Sen var ju citatet från Wag the dog något att ta till sig. A good plan today is better than a perfect plan tomorrow.

  Hur många överlapp hade vi? Två? Det är väl ungefärligen som vanligt va? ;D

 3. Två överlapp men jag har trots allt sett alla på listan förutom Ms.Brown (skämmes på mig!).
  Härligt med Austin så pass högt på listan. Jag gillar filmerna alla tre med det är som sagt bara tio som ska få plats på listorna.
  Scream 2 tycker jag är lite bättre än ettan men konkurrensen var större på -97 års lista därför blev det bara en bubblare.
  GPB hade jag glömt bort bubblare borde den nog åtminstone förtjäna hos mig.

 4. @Henke: Brukar ligga någonstans därikring, väl? Du har inte sett Austin Powers?! Men iofs inte helt säker på att det är din typ av film så det är kanske lika bra 😉 Men en titt på LA Conf kan man alltid klämma in.

  @Fiffi: Ja, våra listor överlappar nog som de brukar, dvs förvånansvärt lite 🙂 Och man gör väl listorna med magen mer än med huvudet?

  @Filmitch: Mrs Brown tror jag faktiskt skulle kunna funka för dig, Dench är magnifik.

 5. Mrs.Brown har jag alltid haft ett intresse för , det har bara inte blivit av och när är Dench inte magnifik?

 6. Scream 2 – Oj, länge sen jag såg, men känner att jag kanske borde se om den. Minns nog inte så mycket från den då jag mest tänker på originalet.

  The Fifth Element – Bra, men inte en Luc Besson-favorit. Gillade den dock mycket när den kom på bio.

  Mrs. Brown – Ej sett eller hört talas om tidigare. Kostymdrama är inte direkt en favorit-genre (men det finns värre, haha).

  Wag the Dog – Intressant. Minns väldigt lite från den och funderar på att se om den. När jag såg den var den dock inte mer än ok.

  Starship Troopers – Helt ok när jag såg den för länge sen. Omtitt behövs.

  Good Will Hunting – Jo, den är inte alls tokig. Ingen list-film för egen del, men jag förstår att den är med på din lista.

  Austin Powers: International Man of Mystery – Tror inte jag sett denna Austin Powers-film. Inget fan av filmerna/karaktären.

  Grosse Point Blank – Minns den som sevärd, men ingen toppfilm. Kan vara läge att se om den känner jag.

  The Full Monty – Såg om den för några månader sen och den är lite småmysig och smårolig. Hade dock velat ha lite mer av allt.

  L.A. Confidential – Som vi var inne på inne hos mig så är detta en toppfilm. Jag har den som tvåa, men att se den i topp hos dig gör mig glad!

 7. @Filmitch: Du har en poäng där…

  @Movies-Noir: Matiga kommentarer som alltid — det uppskattas! Tja, listorna hänger ju mycket på personliga preferenser och vad man gillar även om det kanske inte kan sägas vara ”bäst” ur något slags objektivt perspektiv. Stämningar och känslor är svårt att betygssätta. Och ändå försöker vi 🙂

 8. Jaha, här var det inte så många överlapp ser jag. The Fifth Element ser ut att vara det singulära. Din etta var dock en bubblare och om jag hade sett om den så är det mycket möjligt att den kommit med. Som du var inne på hos nån annan så spelar omtittar in en del, och hur nära inpå listmakandet man såg om filmen i fråga.

  Det finns en hel del filmer på din lista som jag inte har sett. Av dessa så blir jag sugen på Mrs. Brown (brittiskt kostymdrama, yay!) och Wag the Dog (politisk satir är nåt som brukar funka för mig). Kanske även The Full Monty.

 9. @Jojjenito: Wag the Dog tror jag nog skulle kunna funka för din del, cynisk men ändå inte allt för deprimerande.

 10. Skön ögonbrynshöjare på listan med Scream 2! 🙂

  Och som sagt, Grosse Point borde jag kanske haft med!? Den är jäkligt bra faktiskt. L.A. Conf…var otroligt nära att nästla sig in på min lista. Den håller än!
  Du har flera som jag blev sugen på att se igen nu!

 11. @Steffo: Kul att kunna inspirera till lite omtittar, det finns många bra filmer från detta 1997. Men att listplats för Scream 2 skulle bli så uppseendeväckande, det hade jag nog inte gissat.

 12. Gott att du har med Austin, jag såg om de två första (finns det mer än två?) med min son rätt nyligen, och de håller även för den yngre generationen. 🙂

 13. @Magnus: Du har ju faktiskt tre Austin Powers-filmer där jag själv tycker att tvåan är den klart svagaste. Trean är den där Michael Caine är med som Austins pappa. Och visst finns det något visst även med Scream 2!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: