Som vanligt med 90-talsfilmerna är det oerhört svårt att välja. Bubblare eller nedre delen av listan är närmast egalt. Värt att notera i år torde vara den starka komiska övervikten, fyra av tio filmer. Nummer 10, 9 och 6 skulle näääästan kunna räknas till den genren också.

10. Scream 2
Något så ovanligt som en uppföljare som nästan når upp till originalets briljans. Är stackars Sidney Prescott USA:s mest otursförföljda kvinna?

”Hello Sidney”

Scream 2 pic

9. The Fifth Element
Flygande bilar! En utmattad Bruce Willis! Gary Oldman har en spottkopp av plast på skulten! Jason Priestly dör inom tio minuter! What’s not to like?!

”Mul-ti-pass”

The Fifth Element pic

8. Mrs. Brown
Judi Dench och Billy Connolly briljerar i brittiskt kostymdrama när det är som bäst. En lite annan bild av drottning Victoria som är värd att lyftas fram lite extra.

”Honest to God woman, I never thought I’d see you in such a state, you must miss him dreadfully”

Mrs Brown

7. Wag the Dog
En komedi eller är det en dokumentär? Det är den här ambivalensen som gör filmen så lysande. Och den digitala tekniken har knappast blivit sämre sedan 1997 – händer egentligen någonting alls av det som rapporteras i media?

”A good plan today is better than a perfect plan tomorrow”

Wag the Dog pic

6. Starship Troopers
Filmatisering av Heinlein från den oförliknelige Paul Verhoeven som gör en rätt raktuppochned-sci-fi-militarism-glorifiering till något bra mycket mer. En grymt underhållande action-rökare.

”Medic!”

Starship troopers pic

5. Good Will Hunting
En film av och med två helt okända killar som av någon outgrundlig anledning lyckades få både Gus van Sant och Robin Williams att ställa upp på sitt projekt. Första filmen med bästa Minnie Driver.

”My wife used to fart in her sleep”

Good Will Hunting pic

4. Austin Powers: International Man of Mystery
Mike Myers överraskar stort med denna spionspoof där han är både dess Yin och Yang. Won’t somebody please think of the henchmen?!

”They’re mutated sea bass”

Austin Powers pic

3. Grosse Point Blank
Och här var hon ju igen, Minnie Driver! Eftersom jag lyckligtvis inte är drabbad av hataJohnCusack-genen tycker jag att hon och han har en oerhört skön dynamik här.

”Don’t kill anybody for a few days. See what it feels like”

Grosse Point Blank pic

2. The Full Monty
Världens bästa film om manlig vänskap? Utan att ha sett Magic Mike kan jag ändå definitivt utnämna The Full Monty till världens bästa film om manlig striptease, nobody does it like the british…

”Anti-wrinkle cream there may be, but anti-fat-bastard cream there is not”

The Full monty pic

1. L.A. Confidential
Det finns många och mycket som presterar sitt A-game här: Kim Basinger, Curtis Hanson, Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Brian Helgeland, James Ellroy-adaption. Och så förstås charmigaste och farligaste skurken på länge – James Cromwell.

”Go back to Jersey, sonny. This is the City of the Angels, and you haven’t got any wings”

LAConfidential pic

Bubblare: George of the Jungle, Private Parts, The Relic, Mimic, Liar Liar, The Devil’s Advocate, Donnie Brasco, As Good As It Gets, La Vita e bella, Titanic, Con Air

Är man en god människa sätter man inte etiketter som ”årets sämsta film” men jag är ingen god människa. Tre män som borde ha gjort något annat det här året…
The Saint
The Postman
Mr Magoo

Med så många bra filmer är det förstås hugget som stucket vilka som hamnar på de andra filmspanarnas listor
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
We Could Watch Movies
Filmitch