Jag kommer ihåg första gången jag fick serietidningen Helgonet i händerna. Jag läste titeln fel, trodde tidningen hette Helgerånet vilket lät väldigt spännande och blev gruvligt besviken när den handlade om en torr typ som såg ut som Roger Moore.

Ungefär lika besviken blir jag nästan varje gång jag ser en Val Kilmer-film. Jag förväntar mig alltid Top Secret! eller Thunderheart men får oftast Mindhunters eller The Salton Sea. The Saint utgör i det avseendet tyvärr inget undantag. Missförstå mig rätt: jag gillar egentligen Kilmer och det är filmer som Thunderheart, Willow och, best of the best, Tombstone som får mig att fortsätta hoppas.

The Saint ger först en snabb beskrivning av Simon Templars bakgrund, vilken egentligen inte säger någonting. Sedan hoppar vi snabbt från ”igår” till ”imorgon” där filmen är tillräckligt gammal för att fortfarande ge rollen av skurk till en ryss (istället för en arab eller nordkorean). Ivan Tretiak är en fabulöst rik affärsman som planerar att ta kontroll över Moder Ryssland med benäget bistånd från sin käppviftande och kokainsniffande son, Ilya. De ger Simon i uppdrag att stjäla formeln för kall fusion som arbetats fram av forskaren Emma Russell, men har i verkligheten gömda och än mer illvilliga motiv för ögonen.

Om det inte blev tydligt i min tirad ovan: The Saint är riktigt dålig. Plotten har fler logiska hål än en maläten björnfäll. Alla ryssar pratar engelska, även med varandra. Enda gången det pratas ryska handlar det om att Kilmer ska visa vilket universalgeni Simon Templar är som kan ryska.

Jag kan inte riktigt se att detta skulle ha sin grund i de ursprungliga böckerna men i filmen har man dessutom gjort karaktären till en förklädnadskonstnär. Det kollapsar katastrofalt, dels för att Kilmer har ett för speciellt utseende för att kunna dölja det med en liten mustasch, dels för att makeup-avdelningen har haft en olycklig faiblesse för att utrusta honom med långhåriga peruker (hint: det ser för jäkligt ut) och dels för att Kilmer helt enkelt är för träig för att att kunna spela en massa olika karaktärer. Han har fullt upp i de filmer han måste fixa en.

Dessutom blir Templars förförelse av Emma Russell riktigt tröttsam. Han bryter sig in i hennes lägenhet och noterar att hon är torsk på Shelley, romantik och magi. När får vi se tjejen som har Dennis Lehanes senaste på nattduksbordet? Och allvarligt, hur många faller för repliker som ”I am a traveller in search of purity”?