The Saint (1997)

Jag kommer ihåg första gången jag fick serietidningen Helgonet i händerna. Jag läste titeln fel, trodde tidningen hette Helgerånet vilket lät väldigt spännande och blev gruvligt besviken när den handlade om en torr typ som såg ut som Roger Moore.

Ungefär lika besviken blir jag nästan varje gång jag ser en Val Kilmer-film. Jag förväntar mig alltid Top Secret! eller Thunderheart men får oftast Mindhunters eller The Salton Sea. The Saint utgör i det avseendet tyvärr inget undantag. Missförstå mig rätt: jag gillar egentligen Kilmer och det är filmer som Thunderheart, Willow och, best of the best, Tombstone som får mig att fortsätta hoppas.

The Saint ger först en snabb beskrivning av Simon Templars bakgrund, vilken egentligen inte säger någonting. Sedan hoppar vi snabbt från ”igår” till ”imorgon” där filmen är tillräckligt gammal för att fortfarande ge rollen av skurk till en ryss (istället för en arab eller nordkorean). Ivan Tretiak är en fabulöst rik affärsman som planerar att ta kontroll över Moder Ryssland med benäget bistånd från sin käppviftande och kokainsniffande son, Ilya. De ger Simon i uppdrag att stjäla formeln för kall fusion som arbetats fram av forskaren Emma Russell, men har i verkligheten gömda och än mer illvilliga motiv för ögonen.

Om det inte blev tydligt i min tirad ovan: The Saint är riktigt dålig. Plotten har fler logiska hål än en maläten björnfäll. Alla ryssar pratar engelska, även med varandra. Enda gången det pratas ryska handlar det om att Kilmer ska visa vilket universalgeni Simon Templar är som kan ryska.

Jag kan inte riktigt se att detta skulle ha sin grund i de ursprungliga böckerna men i filmen har man dessutom gjort karaktären till en förklädnadskonstnär. Det kollapsar katastrofalt, dels för att Kilmer har ett för speciellt utseende för att kunna dölja det med en liten mustasch, dels för att makeup-avdelningen har haft en olycklig faiblesse för att utrusta honom med långhåriga peruker (hint: det ser för jäkligt ut) och dels för att Kilmer helt enkelt är för träig för att att kunna spela en massa olika karaktärer. Han har fullt upp i de filmer han måste fixa en.

Dessutom blir Templars förförelse av Emma Russell riktigt tröttsam. Han bryter sig in i hennes lägenhet och noterar att hon är torsk på Shelley, romantik och magi. När får vi se tjejen som har Dennis Lehanes senaste på nattduksbordet? Och allvarligt, hur många faller för repliker som ”I am a traveller in search of purity”?

13 reaktioner till “The Saint (1997)”

 1. Kan inte annat än att hålla med. Ett riktigt bottennapp. Speciellt förklädnaderna. Minns även en helt onödig Volvo-reklam mitt uppe i all ”spänning”. Det är väl förvisso en rätt bra vinkningen till den gamla tv-serien, men lite måtta får det vara.

  Däremot blev det ingen etta för mig. Kilmers blotta uppenbarelse är värd minst ett betygshack upp på stegen. 🙂

 2. Mer kan jag inte lova, men vi kan mycket väl befinna oss på samma nivå. Jag har dessvärre bara sett Top Secret av de Kilmer-favoriter du radar upp i inlägget. Så du leder på poäng. 🙂

 3. Hehe, rolig läsning. Apropå långt hår: Kilmer är ju riktigt bra i Heat. Kan tycka att Kilmer blandar och ger, men det kan främst bero på att filmerna han är med är av varierande kvalité (Batman någon?).

  Ryssarna pratar engelska, och visst gör de detta med rysk brytning så att vi förstår att det handlar om ryssar? Obs! har inte sett Helgonen själv.

 4. @Sara: Med det antar jag att du inte tillhör de förförda av denna stensäkra raggreplik? 😉

  @Pladd: Yay… 🙂 Vilken är din Kilmerfavorit utöver Top Secret, då?

  @Jojjenito: Kul att du gillande det. Tyvärr, Heat går fetbort för min del, tycker han är riktigt träig och trist där. Men ok, det var en bättre prestation än Batman.

  Självklart finns den ryska brytningen på plats, hur skulle vi annars kunna veta. Om de pratade ryska?! You crazy, man…

 5. ”Heat går fetbort för min del”

  Aha, intressant. Antar att det även gäller filmen som helhet. Kan hålla med om att den är lite macho-steril (om det är ett ord).

  Gillar hur de löst det här med ryskan i Jakten på Röd Oktober. Där pratar Sean Connery i första scenen ryska (ja, så mycket ryska det nu kan bli av Connery). Mitt i scenen övergår han plötsligt till sin vanliga skottska (?) engelska, helt utan rysk brytning. Och sen förblir det så i resten av filmen. Fast fattar amerikaner som ser filmen att han är ryss då. Hmm…

 6. Heat är visserligen en stor favorit, faktiskt en av mina allra största, men det är inte så mycket enbart Kilmers förtjänst. Utöver Top Secret då, som tillsammans med Airplane är världens roligaste film(er), så är Top Gun och The Doors självklara Kilmer-favoriter. Mainstream-val, men sån är jag. 🙂

  Sen har jag sett en del sköna, men de bästa osedda verkar vara dem du nämner. Ska bli ett nöje att se. 🙂

 7. @Jojjenito: Stämmer bra det — jag har lite svårt för Michael Manns alfahannepisstävlingar (Public Enemies hade samma problem).

  McTiernan löser verkligen språkfrågan snyggt på det där sättet och återanvänder det i 13th Warrior. Nästan konstigt att inte fler gjort samma sak.

  @Pladd: Som sagt, Heat nono. Men både Top Gun och The Doors är riktigt bra. Top Gun har ju fler dragplåster om vi säger så 🙂 Willow har väl inte hållit effektmässigt men är en nostalgicharmör och har du inte sett Tombstone ännu är det bara att gratulera. Där är ju dessutom Michael Biehn nästan lika cool som Val — två till priset av en!

 8. Jag har bara sett lite av den gamla TV-serien men jag läste näste någonstans att Val Kilmer hade sagt ”We really messed it up, didn’t we?” när han hade sprungit på Roger Moore någonstans. 😛

 9. Haha. Jag tror faktiskt det var Roger Moore själv som sa det i en intervju en tidning!

  Oj, nu såg jag att jag hade skrivit den förra kommentaren som en kråka. XD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: