Mimic (1997)

MimicJag såg Hellboy när det begav sig och älskade den (en kärlek som hittills ännu inte rostat det allra minsta). Inte mindes jag då att jag stiftat bekantskap med den briljanta fantasin hos Guillermo del Toro redan sju år tidigare, i en överraskande habil insektsskräckis vid namn Mimic.

För att bekämpa en skrämmande okuvlig sjukdom släpps ett gäng genmanipulerade insekter lösa i New Yorks kloaker. Jobbet för ”the Judas Breed” är att ta död på alla smittspridande kackerlackor och det gör de med den äran. Problem solved! Everybody happy!

Tre år senare får entomologen Susan Tyler tag på en mystisk insekt som inte liknar något hon sett tidigare, men det finns dock ingen som är bättre skickad att försöka identifiera det underliga djuret. Hon finner snart på oroande likheter mellan den levande insekten och den Judas Breed som egentligen var designad att dö ut. Samtidigt har hennes make smittskyddsexperten anledning att undersöka New Yorks vindlande tunnelbanesystem. Kan det finnas någon koppling mellan Susans insekter och den utredning han själv leder?

Något som var extra kul med att se Mimic så här pass många år efter första titten var att jag inte alls kom ihåg att det var så många kända skådisar med. Jeremy Northam borde jag ha känt igen från Emma och F. Murray Abraham är förstås svår att missa. Mira Sorvino var på den tiden ett förhållandevis stort namn efter Mighty Aphrodite och Romy and Michele’s High School Reunion som också kom 1997. Däremot är det först i och med denna omtitt som jag dessutom kan placera Josh Brolin, Giancarlo Giannini och Charles S. Dutton.

Enbart bra skådisar gör förstås inte en hel film. Men den förhållandevis högoktaniga casten i en film av en då okänd mexikansk regissör kan kanske i alla fall ses som en indikator bland andra, vilka tillsammans skapar en schysst helhet.

Tempo och klippning kan man inte klaga på och bildmässigt sätts standarden redan inledningsvis av de glåmigt kippande barnen i sina sjukhussängar. Tunnelbanescenerna påminner förstås om dem i Hellboy men känns skitigare och faktiskt mer trovärdiga än i den senare filmen, gigantiska insekter eller inte.

Att det är del Toro som står bakom Mimic märks också i de allt mer påtagliga katolska alluderingarna. Vi har inte bara den smorde frälsaren (vi har faktiskt flera) utan också räddande krucifix, stigmata samt den heliga Modern. Inte heller genus-o-metern har särskilt mycket att invända – Susan ges gott om möjligheter att visa sig både rationell och handlingskraftig. För ovanlighetens skull är det mannen som offrar sig och hon får istället utdela nådastöten.

8 reaktioner till “Mimic (1997)”

 1. Har du sett Cronos, del Toros långfilmsdebut (f.ö. med Ron Perlman i en av rollerna)? Den är jag peppad på: sägs vara en lyckad mytologisk vampyrhistoria med serietidnings-gore.

 2. @Fiffi: Väl bekomme 🙂

  @Henrik: Nej, jag har faktiskt inte det och är naturligtvis rätt sugen. Samtidigt har jag fått intrycket av att man inte ska hoppas allt för mycket på Cronos, men exakt varför vet jag faktiskt inte…

 3. Ahhh, som sagt..det var inte igår den här sågs. Vill dock minnas den så underhållande som ditt betyg skrivs.:-)
  Har också för mig att jag sett en USEL uppföljare. Undvik är såldes DET tipset.

 4. @Filmitch: Jamen, den höll faktiskt oväntat bra måste jag säga.

  @Steffo: Har redan gått på den pumpen, hoppade över tvåan men trean var i det närmaste obegriplig.

 5. Funderade på att se denna när jag hade mitt skräcktema (även om jag inte vet om den skulle ha passat in), men valde bort den då jag tänkte att den inte skulle hålla måttet längre. Kommer inte ihåg något från den så nu känner jag att jag måste se om den.

  Så här skrev jag förresten om Cronos – värd att kolla in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: