X4: The Raven Cycle (2012-2016)

Utan ett direkt tips hade jag aldrig stött på författaren (och musikern och konstnären…) med det outtalbara efternamnet, Maggie Stiefvater. Det trots att hon är närmast ofattbart produktiv, med 13 publicerade böcker sedan 2008.

Fyra av dessa 13 utgörs av The Raven Cycle: The Raven Boys, The Dream Thieves, Blue Lily, Lily Blue och The Raven King. Namnet kommer sig av den fisförnäma internatskolan Aglionby Academy som ligger i Virginia-staden Henrietta och har en korp som logga (om nu en fisförnäm internatskolan kan ha något så prosaiskt och vulgärt som en “logga”).

Här finner vi bland andra Richard Gansey III som särskilt sökt sig till Virginia och Henrietta. Så ung han är har han redan hunnit skaffa sig ett allt uppslukande intresse — att hitta den försvunne waelsiske 1400-tals-konungen Owain Glyndŵr (eller Owen Glendower om man nu ska använda sig av the Queen’s English). I närheten av Henrietta finns nämligen en särskilt stark så kallad ley line och Gansey är nu övertygad om att den kommer att leda honom till Owain.

Som sällskap i sökandet har han medstudenterna Ronan Lynch och Adam Parrish. Snart tillkommer också stadstjejen Blue Sargent som knappast är främmande för det övernaturliga i tillvaron med tanke på att hon bland annat delar hus med sin mamma Maura, Mauras väninnor Calla och Persephone samt kusin Orla vilka alla är synska. Själv har hon inga sådana krafter men har givetvis ändå fått sig pådyvlad en ovälkommen profetia: om hon kysser sin sanna kärlek, kommer han att dö.

Stiefvater har skrivit fyra oerhört välkomponerade och fantasieggande böcker som uppvisar en närmast omöjlig kombo av southern gothic-vibbar, gaelisk naturmystik, Arthurmytologi, vanvettig skräck, andlös thriller och vardagsrealism som i hennes händer ändå blir möjlig. I grunden ligger hela tiden sökandet efter Owain och Blues rädsla för att realisera profetian och därmed bli ansvarig för någons död. Samtidigt drar historien snabbt iväg i en mängd andra riktningar där nära nog alla huvudsakliga inblandade får en möjlighet att utvecklas som personer och inom sina inbördes relationer.

Den intill självdestruktion argsinte Ronan visar sig ha exceptionella drömkrafter. Den övernaturliga skogen Cabeswater rymmer (allt för) många hemligheter. Båda Raven-pojkarna Noah Czerny och Henry Cheng bär även de på hemligheter och Adam uppgår i en slags symbios med Cabeswater.

Samtidigt är inte allt mystik och övernaturligheter, en av styrkorna med serien är att Stiefvater, förutom allt detta, också lyckas måla upp en finkänslig bild av ett inskränkt småstadsklassamhälle som hotar att mala alla livsdrömmar till stoft, nästan oavsett vilken nivå man råkar tillhöra. Plus en hel del kärlek, både mellan ungdomarna samt mellan barn och föräldrar, men det är en kärlek som aldrig blir simpel eller smörig utan så outhärdligt komplex som kärlek nästan alltid tenderar att vara. Visst kan man se spår av det klassiskt eviga triangeldramat Arthur-Guinevere-Lancelot i relationen Gansey-Blue-Adam men Stiefvater är allt för skicklig för att falla i någon banal Twilightfälla.

Till vissa delar känns The Raven Cycle som en vuxnare uppföljare eller remake av Susan Coopers serie The Dark is Rising men är samtidigt avsevärt mycket mer komplex. Har du lessnat på generiska Chosen One-historier kan jag varmt rekommendera The Raven Cycle.

The Raven Boys (2012)

The Dream Thieves (2013)

Blue Lily, Lily Blue (2014)

The Raven King (2015)

2 reaktioner till “X4: The Raven Cycle (2012-2016)”

  1. Jo men visst men varför kan fantasyförfattare inte skriva bara en bok (Gaiman undantaget) utan måste prångla ut massa delar.

  2. Jomen det är klart att det måste bero på att de har så fantastiskt mycket bra material att berätta. Eller hur?! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: