Listdags igen. Inte mycket att snacka om, nu kör vi!

10. Armageddon
Ett gäng individualistiska oljeborrare på en potentiellt världsförstörande asteroid. Och så William Fichtner på det? You had me at oljeborrare…

Armageddon pic

9. Little Voice
Underbar liten juvel med ett fantastiskt soundtrack. Inte minst eftersom Jane Horrocks sjunger hela härligheten själv.

Little Voice pic

8. Gods and Monsters
En bra film om en fantastisk regissör. Utförandet lämnar kanske en del övrigt att önska men Ian McKellen är så bra som den åldrande James Whale att den utan problem förtjänar sin plats på listan.

Gods and Monsters pic

7. Fucking Åmål
Årets mest positiva överraskning med tanke på de förväntningar jag hade på en svensk film från mannen som kallades ”Malmös Raimbaud”.

Fucking Åmål pic

6. Pleasantville
Även om filmens symbolik och moraliska lektion är nog så övertydlig kan jag ändå inte låta bli att gilla den myspysiga stämningen som tack vare sin färglöshet minner om en klassisk sci-fi från 50-talet. Årets raraste par är utan tvekan Joan Allens frihetslängtande hemmafru och Jeff Daniels dinerägare med konstnärsdrömmar. Men skulle eventuellt kunna utkonkurreras av paret på platsen innan.

Pleasantville pic

5. American History X
Unge Ed Norton hade förvisso gjort bra ifrån sig i psykothrillern Primal Fear, men här tog han både kroppsbyggande och intensitet till en ny nivå. Hans misshandelsscen är fortfarande obehagligare än många betydligt mer explicita skräckfilmer.

American History X pic

4. The Truman Show
Se på fan, kunde Jim Carrey vara bra i en allvarlig film också?! The Truman Show gör tillsammans med Eternal Sunshine… att man önskar att Jim Carrey skulle ha ägnat lite mindre karriärtid åt grimaser och att vikariera för Gud.

The Truman Show pic

3. The Big Lebowski
En av Coenbrödernas absolut bästa – knäppa karaktärer med den oförliknelige The Dude i spetsen. Ett ymnighetshorn av obetalbara one-liners.

The Big Lebowski pic

2. Elizabeth
Cate Blachett är magnifik i rollen som den unga flickan vilken i takt med storleken på halskragarna växer in i rollen som Elizabeth Regina. Både hennes hållning och filmen är i sanning regal och hon spelar skiten ur sin manliga medskådisar.

Elizabeth 2 pic

1. Out of Sight
Utan konkurrens Steven Soderberghs bästa film i min bok. Det här är filmen då George Clooney slutade vara Dr. Doug Ross och hans avslappnat laddade kemi med Jennifer Lopez är underbar. Men Steve Zahns stissige småfifflare står inte långt efter.

Out of Sight pic

Bubblare: Dark City, A Simple Plan, There’s Something About Mary, Enemy of the State, Blade, Hilary and Jackie, Primary Colors

Ta gärna en titt på de andra filmspanarnas listor också:
Fiffis filmtajm
Film och Spel
Fripps filmrevyer
Filmitch