Kevin Spacey med låg självkänsla träffar manipulativ och utnyttjande Cate Blanchett. Kevin och Cate får dotter. Cate omkommer å det våldsammaste. Kevin följer med smått excentrisk Judi Dench till fäderneslandet (Newfoundland). En massa saker händer i det lilla formatet och Kevin träffar Mycket Snällare Julianne Moore.

På något sätt kan man i The Shipping News skymta boken som antagligen är helt fantastisk (fantastisk nog att vinna en Pulitzer i alla fall) men den slår liksom aldrig igenom. I Lasse Hallströms händer blir historiens lätt övernaturliga stråk till axelryckningar och det rika persongalleriet till ganska reguljära knepiga prickar på landsbygden. Det finns inget tydligt fokus och allt känns allmänt oengagerat.

Efter den här filmen är jag benägen att hålla med eminenta filmbloggaren Fiffi som träffande beskriver känslan: ”ÅÅÅÅÅÅÅÅ-en-ny-film-med-Kevin-Spacey men efteråt blir det oftast ett Jaha-ännu-en-halvrutten-film-med-Kevin-Spacey”. Det blir bara bekräftat att det var ett tag sedan The Usual Suspects, även om det kanske inte direkt är K-Pax-nivå på det hela. Här är både han och Julianne Moore två trasiga människospillror men man undrar ändå hela tiden om inte Moores karaktär Wavey mest fastnar för Spaceys Quoyle för att är den enda mannen i krokarna i rätt ålder som inte redan är upptagen och/eller ute på sjön.

The Shipping News är ett habilt hantverk med skådespelare som var för sig vanligen presterar bättre, men när den är färdig inordnar den sig snabbt och utan att protestera i raden av filmer man efter ett tag blir osäker på om man sett eller inte.