Hellboy (2004)

När det nu tycks helt klart att del Toro hoppat av The Hobbit-projektet kan det vara på sin plats att trösta sig med en gammal klassiker istället.

Jag skulle verkligen inte ha något emot att leva i Guillermo del Toros huvud. Hans öga för det visuella matchas bara av hans känsla för en bra historia. I Hellboy har han storymässigt förvisso haft hjälp av den ursprungliga tecknade seriens skapare, Mike Mignola, men som DVD:ns extramaterial visar har dessa herrar många gemensamma visioner. Möjligen skulle man kunna klaga på tydliga Lovecraft-influenser men karln kan ju inte för tid och evighet ha pantent på tentakler.

Tittaren introduceras till en hemlig gren av FBI, dess mer eller mindre speciella medarbetare (bland dem ”den röda apan”, Hellboy)  samt den genomhygglige chefen Broom genom den nybakade agenten John Myers. Det pågår ett ständigt krig mellan gott och ont och denna del av FBI är den sista utposten innan totalt kaos. Snart visar det sig att världen hotas av en gammal fiende till både Broom och Hellboy – ska de lyckas stoppa öppnandet av portarna till helvetet?

Som illröde och hornbeprydde Hellboy själv ser vi Ron Perlman och det är svårt att tänka sig någon bättre lämpad skådespelare för jobbet. Han har precis rätt attityd och balanserar torr one-linerhumor med vissa agressionshämningsproblem. Detta mjukas samtidigt upp av hans dragning till Selma Blairs karaktär Liz, en kärlekshistoria som känns ganska söt och oförarglig i det stora hela.

Liz är den enda kvinnliga karaktären av rang, en inte helt ovanlig fördelning i den här typen av film, men bär upp detta ok ganska bra. Hon är ingen playmate i spandex á la Malin Åkerman vilket man är rätt tacksam för, samtidigt som hon är smart och initiativrik.

Hellboy är en riktigt bra åktur; action, spänning och humor blandat med väl valda delar av en kristen begreppsvärld och modern mytologi. En bra grundhistoria hjälps upp av häftiga karaktärer och snygga effekter.

2 reaktioner till “Hellboy (2004)”

  1. Här håller jag med dig utan att blinka. Hellboy är en riktigt underhållande film baserad på en skön figur och Ron Perlman ÄR ju Hellboy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: