
Den irländska ön Inisherin är så liten att öborna hänvisar till Irland som ”fastlandet”. Kanske ligger den i närheten av de västra Aran-öarna: Inishmore, Inishmaan och Inisheer? Den ligger i alla fall så nära ”fastlandet” att det går att skåda det pågående inbördeskriget (mellan den provisoriska regeringen och IRA) med blotta ögat. Det viktiga är dock att ön är så pass liten att öborna inte har mycket att välja på när det gäller umgänge.
Därför är det inte så konstigt att Pádraic Súilleabháin känner sig helt roderlös i tillvaron när hans bästa vän, Colm Doherty, plötsligt bestämmer sig för att de inte kan vara vänner längre. Colm känner ett behov av att gå vidare i livet och skapa något av Bestående Värde. Och ska han kunna göra det kan han ju inte ägna timmar åt att lyssna på Pádraics, ärligt talat outhärdligt trista, utläggningar om ö-vardagen? Colm har insett att han inte är det minsta intresserad av om Pádraic hittade ”stringy bits” i hästskiten eller åsneskiten.
Men Colms ställningstagande kommer som en fullkomlig överraskning och kalldusch för hans vän. Pádraic börjar ifrågasätta hela sin tillvaro, inte minst relationen till de övriga ö-invånarna – tycker alla att han är tråkig? Och sedan när är det inte tillräckligt att vara en vanlig, enkel, hygglig karl?!
Brittisk-irländske pjäs- och manusförfattaren, samt regissören, Martin McDonagh påbörjar konflikten mellan sina manliga bästisar lite tokroligt. Colin Farrells Pádraic kommer glad i hågen till den vanliga pubrundan prick två bara för att mötas av en surmulen Colm (i form av Brendan Gleeson) som tvärvägrar att prata med just honom. Den första frågan från alla runtomkring är ”Have you’ve been rowing?” och den ställs på ett sådant sätt att man förstår att det kanske inte vore första gången de två rykt ihop under en blöt kväll.
Lite tokroligt, men bara på ytan. Jag skrattar åt de prosaiska meningsutbytena men kan samtidigt inte undgå att se Pádraics sårade förvirring över den obegripliga situationen. Det finns forskning som indikerar att ett mellanmänskligt avvisande stimulerar samma delar i hjärnan som rent fysisk smärta. Och i det här fallet blir ju inte Colms avvisande mindre smärtsamt av att Pádraic tvingas inse att det kanske är flera som uppfattar honom som ”dull”.
Denna insikt drar igång något hos den annars så timide och oförarglige mannen. Utifrån informationen att Colm blivit motvilligt imponerad av en utskällning, vilken levereras i höggradigt whiskeyberusat tillstånd, bestämmer sig Pádraic för att det får vara slut med hyggligheten. Och så eskalerar tokroligheten obönhörligt till något som nästan kan liknas vid en grekisk tragedi. Fast på Irland anno 1923, då.
För nästan fem år sedan drämde McDonagh till rejält med Three Billboards… Utgångspunkten för The Banshees of Inisherin är som synes inte lika tragisk, medan förhållandet är det omvända när det kommer till upplösningen. Däremot känns fokuset på trasiga småsamhällen och den bitska dialogen igen, de makabra vändningarna likaså. Filmmakaren skyggar inte för att lägga in hårdföra och realistiska detaljer i en historia som annars eventuellt skulle kännas allt för lättviktig, trots den rent emotionella smärtan som visas upp.
Colin Farrell börjar ha ganska många bra rolltolkningar under bältet, men banne mig om inte hans Pádraic ändå är den bästa hittills. Mitt hjärta ömmar, både för hans uppenbara oförmåga att hantera det faktum att hans värld förlorat en av sina grundpelare och de ganska ogenomtänkta beslut som följer på det.
I någon mening får ju Brendan Gleesons Colm vara berättelsens skurk eftersom det är han som tar initiativ till brytningen och det på ett inte särskilt hyggligt sätt. Samtidigt skapar Gleeson också en porträttering som gör att jag någonstans ändå får en viss förståelse för hans bevekelsegrunder. Det kan inte vara lätt att dagarna i ända röra sig på nivån ”hästskit” när man drömmer om sfärernas musik. Där Pádraic boat in sig i den trygghet som ett litet samhälle kan erbjuda, upplever Colm enbart samma samhälles begränsningar.
Samtidigt får Colms hantering av situationen och sitt (eventuellt överlägsna) intellekt en fin klangbotten i Pádraics syster Siobhán. Hon är utan tvekan den skarpa kniven i familjelådan men ändå hyfsat omtänksam mot sin omgivning, då inte minst sin bror. Kerry Condon och Colin Farrell utgör ett naturligt syskonpar, där jag utan problem uppfattar att de kamperat ihop hela livet. De känner varandra utan och innan på ett i grunden bekvämt vis.
Brittiske Ben Davis står för fotot och vore jag chef för Irlands turistbyrå skulle jag hoppa jämfota av förtjusning över denna rent ut sagt skamlösa propaganda när det kommer till ön och dess omgivningar. Som filmtittare vill jag i alla fall åka dit NU. Känna den friska vinden i håret, sitta på den lilla puben och dricka en pint av vad som ser ut att vara ale i toppklass, vandra längs med de dramatiska klipporna och kontemplera den rödglödgade solnedgången.
På samma sätt som Three Billboards… levererar The Banshees… allt jag önska vad gäller skådespeleri, manus och bildspråk. Dagens film lyckas dessutom på ett ännu bättre sätt får mig att skratta med gråten i halsen, möjligen för att historien inte tar sin början i våldtäkt och mord på en ung flicka. Finns inget annat att göra än att klämma i med ett toppbetyg. Det här är en film jag vill se om. Snart.
*gah, lyckades klicka bort webbläsar-tabben av misstag innan jag klickade Skicka. Vilken tabbe… Here we go again*
Wow! Vad roligt med toppbetyg. Jag håller med om allt du skriver. Början är tokrolig och jag skrattade ofta under inledningen. Sen skiftar nåt i stämningen. Delvis har det att göra med det du är inne på: hur pass ledsen, förvirrad och oförstående Pádraic är inför det bittra faktumet. Sen tar ju även filmen en vändning in i det absurdistiska (jag tänker på ett visst våld mot sina egna kroppsdelar). Jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera just detta och kanske bidrog det till att jag hamnar på betyget 4/5. Ändå är nog filmen garanterad en plats på min topp-10-lista för 2022.
Jag vill även lyfta skådisinsatserna från Barry Keoghan (scenen med Kerry Condon vid vattnet var nåt alldeles extra) och Jenny.
Jag tror att detta skulle kunna vara en film som lyfter ännu mer vid omtittar eftersom man då är lite mer förberedd på stämningsförändringarna. Men hur är det, du är väl inte så förtjust i omtittar? Av någon anledning fastnar jag sällan för Barry. Här var han helt ok, men ingen prestation som stod ut för min del. Jenny bör däremot kamma hem minst en klass på den här Oscarsgalan för djur 🙂