Whip It (2009)

Mer (udda) sportfilmer (eller i alla fall filmer om udda sporter)! Lenas textMoving Landscapes om Whip It påminde mig om att det faktiskt var en film som jag också både sett och skrivit om för inte så länge sedan. Mycket nöje. (Psst, Filmitch och Fripps filmrevyer har också skrivit om filmen.)

***

Whip ItMan kanske kunde tänka sig att Brooke Cavendar skulle ha insett att äldsta dottern Bliss i själ och hjärta inte var någon pageant-flicka när hon äntrade scenen i blåfärgat hår. Men Brooke är en kvinna som inte ger upp så lätt och Bliss får vackert finna sig i att prova ut klänningar samt hitta på vackra tal om vad som inspirerar henne.

Utan att någon av föräldrarna anar någonting har Bliss emellertid gått och förälskat sig i rollerderby. Man måste förvisso fortfarande klä ut sig, men man får ett nytt och coolt namn (Rosa Sparks, Bloody Holly, Eva Destruction) och får tacklas av hjärtats lust. Bliss blir Babe Ruthless i laget Hurl Scouts och får tack vare sporten ett nytt självförtroende. Något som kommer väl till pass i relationen till indimusikern Oliver. Frågan är dock hur länge hon ska kunna jonglera Oliver, skola, jobb, gamla kompisen Pash och lögnerna inför både familjen och laget (Bliss är egentligen för ung för att spela utan föräldrarnas tillstånd) innan något går i kras.

Hade jag varit 14 hade jag med största sannolikhet avgudat både Whip It och Ellen Page. En liten dyrkan finns förvisso åt Pages håll, hon är en fördömt duktig skådis som tyvärr inte utmanats tillräckligt i många av de roller där jag har sett henne. Men eftersom jag nu inte är 14 är det svårt att bortse från att själva filmen (regisserad och producerad av Drew Barrymore) gör det lite för lätt för sig.

För all del, Whip It är fortfarande en sprudlande underhållande film, mycket tack vare sina skådespelare (återkommer snart till dem), men mitt äldre jag känner att den skulle kunna ha varit mer utmanande. Från filmens första minutrar där vi får se Bliss stå och panikfärga håret tillsammans med kompisen Pash innan skönhetsuppvisningen är det ingenting med den som egentligen överraskar.

I mångt och mycket är Bliss och Pash mer mainstreamde kopior av Enid och Rebecca i Ghost World – unga tjejer som känner att de inte passar in i den inskränkta småstadens mall med jocks och cheerleaders. Som inte för resten av sitt liv vill jobba på Bodeens Oink Joint BBQ vars specialitet är ”The Squeler”, jätteburgaren som är gratis om man trycker i sig eländet på max tre minuter.

Bliss lär sig ett par livsläxor på vägen, inser exempelvis att hennes föräldrar inte är mer än människor de heller men att det ibland är gott nog. Kanske behöver man inte en kille för att vara lycklig? Kanske kan man inte bara göra det som man tycker är kul om man inte vill fastna till det där kuliga inte längre är kul? Den parallella underdog-historien om loserlaget Hurl Scouts följer även den noggrant mall 1A för sportfilmer.

Vad Barrymore ändå har lyckats med i Whip It är som sagt att skapa en film där man får känslan av att alla inblandade har förbannat kul. Hon har själv joinat laget Hurl Scouts som Smashlee Simpson men i allt väsentligt fokuserat sina ansträngningar på jobbet bakom kameran vilket nog var klokt.

Den som istället får vägleda Bliss in i rollerderbyts (och det verkliga livets) hemligheter är en synnerligen sympatisk Kristen Wiig, Maggie Mayhem. Bliss nemesis är en trovärdigt bedagad och stenhård Juliette Lewis som rollerderbystjärnan Iron Maven. Jämsides med Kristen Wiigs surrogatmamma/-storasyster finns sedan också fenomenala Marcia Gay Harden, vilken spelar pageantmamman Brooke. I sedvanlig ordning lyckas hon framstå som både brysk, okänslig och en liten aning galen, men ändå högst mänsklig.

Lite synd kan jag tycka att det är att Whip It inte klarar ett inverterat Bechdeltest, det är svårt att undvika känslan av att det är en film av, om och för uteslutande tjejer (påminner i detta avseende inte så lite om Bring It On, inser jag nu). Men allt som allt en trevlig, om än inte en speciellt okomplicerad film (även i detta starkt påminnande om min tema-film).

4 reaktioner till “Whip It (2009)”

  1. Hehe, då skäms jag ju nästan över att jag gav dem samma betyg. Men Ghost World är inte riktigt min typ av film…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: