Tenki no Ko (2019)

alt. titel: Weathering With You

Tokyo har drabbats av ihållande regnväder och för årstiden ovanligt låga temperaturer. Barnen blir gnälliga av att ständigt behöva vistas inomhus medan verksamheter som loppmarknader och utomhusbröllop av naturliga skäl inte längre utövar samma lockelse. Som praktikant på ett företag som skriver artiklar för konspirations- och sensationstidningar kommer Hodaka i kontakt med den ena märkligare teorin än den andra när det gäller den rådande väderleken.

Men ändå ingen lika märklig som när flickan Hina bevisligen kan påverka det eviga regnandet med en innerlig bön. Hina kan få det envisa molntäcket att spricka upp för ett par timmar och visst är det så att både folk och fä blir lättare till mods när de tittar upp i en blå himmel och känner solens strålar i ansiktet?

Hodaka är en entreprenöriellt lagd ung man och övertalar Hina att de ska erbjuda sina tjänster över nätet. Och nog för att Hina, som måste ta hand om sin lillebror Nagi, inte har något emot de extra kronorna på fickan (dessförinnan hade hon varit beredd att utföra betydligt osedligare tjänster mot betalning). Men ett föräldralöst syskonpar har det inte alltid så lätt medan Hodaka i sin tur helt uppenbart är på rymmen från något eller någon. Dessutom får ungdomarna anledning att fråga sig hur Hina egentligen påverkas av att be om sol för hela Tokyos räkning.

Jag är tillräckligt ovan vid anime för att inför varje ny film känna mig nyfiken på vad jag ska få den här gången. Det känns alltid som både innehåll och stil är en tombola, mer eller mindre oförutsägbart. Stilmässigt är dagens film, Weathering With You, en rejäl blandning. Å ena sidan är bilderna från Tokyos stadslandskap, solsken på en skyskrapa eller en aggressiv stormhimmel är häpnadsväckande vackra. I den andra är personporträtten helt i enlighet med ett mer välbekant animeutseende: stora ögon, trekantiga munnar och näsor som är så små att de rakt framifrån mest av allt liknar två prickar. Märkligt nog funkar den här kombinationen riktigt bra, inte minst eftersom jag tror att man snart skulle bli ganska less på personer som var lika bedårande som filmens landskap.

Men det är klart, nog hade jag kunnat vara utan den extremt stereotypa uppvisningen från Hodaka när han ska föreställa nervös (röda kinder, stammande och sprutande svettkörtlar på ett missriktat komiskt vis) eller (det närmast i förbifarten) förgivettagandet att bröst är den mest intressanta delen av den kvinnliga anatomin. Detsamma gäller den himlastormande tonårsschlagerkärleken som (förstås) växer fram mellan Hina och Hodaka.

Innehållsmässigt fungerar tyvärr Weathering With You inte lika bra. Det känns som om regissör och manusförfattare Makoto Shinkai varit lite väl påhittig med sin fantastiska historia. Här finns aspekter av allt från religion, kärlek, offer, möjligheten till en andra chans i livet, vädermytologi, klimatångest, självmord samt eventuella likhetstecken mellan väder och känslor som skulle kunna vara väldigt påtagliga men samtidigt lika gärna bara handla om symbolik.

Resultatet är en film som tycks ha flera olika historier pågående samtidigt, där vissa är bättre än andra. Själv blev jag mest förtjust i vädermytologi-biten och hur Hina, Nagi och Hodako under en period förvandlas till en liten superhjälteklan. Hina och Nagi är föräldralösa medan Hodako i princip skulle kunna vara det och det är fint att se dem ty sig till varandra.

Föga förvånande leder de här parallella historierna också till att Weathering With You har alldeles för många slut. Samtidigt som dess absoluta slut (interfolierad med en rätt olycklig VO från Hodaka) lämnar ett stort frågetecken efter sig. I någon slags triumf eller glädje konstateras att Hodaka och Hina förändrade världen men jag fattar aldrig på vilket sätt.

Weathering With You var långtifrån den bästa animen jag sett men skulle jag se om den skulle det utan tvekan vara för dess bildspråk.

Det var Stockholm filmdagar som bjöd på anime den här gången. Och jag var ju inte ens ensam med titten!
Jojjenito
Fripps filmrevyer

5 reaktioner till “Tenki no Ko (2019)”

  1. Jo, mycket symbolik och en historia i många lager. Helt sant. Jag fann den bitvis intressant, otroligt snyggt animerad, men i slutänden alldeles för barnslig för min smak. Bar musiken i filmen signalerade att jag inte var rätt målgrupp. Inte usel, men lång ifrån de höjde många av Studio Ghiblis bästa når…

  2. Ja, den här filmen är bland det vackraste man kan se på bio just nu. Själva storyn var dock så sentimentalt överdriven att den inte funkade för mig.

    Hehe, ja, Shinkai verkar besatt av bröst. Det var samma sak i Your Name.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: