A Field in EnglandDen nordamerikanske generalen William Sherman ska ha varit tidig med att mynta uttrycket ”War is hell”. När brittiske filmmakaren Ben Wheatley och manusförfattaren Amy Jump suger tag i 1600-talets engelska inbördeskrig är det för att mynta ett helt nytt uttryck: ”War is fucking incomprehensible”.

Någonstans i A Field of England finns det, kanske inte direkt en historia, men åtminstone en händelseutveckling. Fyra män deserterar från det brutala slagfältet. En av dem har jobbat för en lärd alkemist och tycks söka efter något åt sin mästare. De hittar ett rep mitt ute på det ödsliga fältet som de försöker korsa för att komma till en utlovad ölstuga och efter en del slitande i repet uppdagas en medvetslös man.

Alkemist-mannen känner igen denne man som någon vilken stal hans mästares böcker och kräver att få igen dem. Tjuven besvarar kravet genom att under vapenhot tvinga de fyra männen att gräva efter en skatt. Av oklara anledningar och eventuellt under inflytande av roliga svampar börjar det utbytas skott till höger och vänster och till slut kan alkemist-mannen begrava alla de andra i det utgrävda hålet som givetvis inte alls avslöjat någon skatt. Det hela avslutas med att han är tillbaka på samma plats där han i filmens början flydde från slagfältets fasor.

Kanske måste man vara i helt rätt sinnesstämning när man ser A Field in England. Helt klart är i alla fall att man inte ska gå genrebeteckningarna som getts filmen på såväl IMDb som Wikipedia för det här är varken ”horror” eller ”thriller”. Huruvida den är ”psychological” törs jag faktiskt inte uttala mig om. Det enda jag som sagt kan tycka till om är att den är helt jävla obegriplig. Filmad i svart-vitt och med en historia som alltså inte är mycket till historia. Surrealismen står tät som krutrök med både egendomliga händelseutvecklingar och märkligt kameraarbete, särskilt närbilder och kalejdoskopiska effekter. Hade inte kostymeringen och vapenreplikorna varit så påkostade och skådisarna så pass kompetenta hade jag trott att jag tittade på en studentfilm.

Se filmen på egen risk. You have been warned.

star_half_full