Shutter (2004)

alt. titel: Shutter: El fotógrafo

Fotografen Tun är en kille som är bra på att låtsas som om det regnar när det händer hemska grejor. När han och flickvännen June är på väg hem efter en spritindränkt kompisträff kör June på en ung flicka. Istället för att stanna, kolla om tjejen är ok och kanske ringa polisen tvingar Tun Jane att köra ifrån olycksplatsen.

Ett par dagar senare jobbar han på, till synes oberörd medan June dignar under skuldbördan. Fast visst är det lite konstigt att de inte sett eller hör något om att en ung tjej påträffats överkörd? När Tun hämtar fotona från sitt senaste uppdrag, en avslutningsceremoni på samma gymnasieskola där han själv gick, är många av dem nästan förstörda av märkliga skuggor. Först skyller Tun på framkallningen men det visar sig att skuggorna är inbrända på själva negativen. Kanske det är något fel på kameran?

Nej, men visst är det inget fel på kameran. Däremot ska det visa sig att Tuns moraliska kompass är ännu mera fucked up än smitningsolyckan ger vid handen och att såväl påkörda flickor som skugggestalter på foton ska visa sig hänga ihop med detta faktum.

Shutter ska tydligen vara en av Thailands mest välkända skräckfilmer utanför landet. Som synes kom den när J-Horror-boomen riktigt börjat ta fart – Shutter är årsbarn med remaken på Ju-On. De kom i sin tur två år efter Ringu-remaken The Ring. Här blir det föga förvånande lite knepigt att se Shutter för första gången så här pass många år efter den asiatiska skräck-hajpen.

För medan ett par av de vitsminkade spökflicksgestalterna är effektiva och otäcka, blir det alldeles för många som å andra sidan är både överdrivna eller övertydliga och som därmed förlorar sitt skrämselpotential. Inte heller fotogarfiskuggorna ger den där isande känslan längs med ryggraden som jag nog trodde att jag skulle få. Spökfilmstroperna är allt för välbekanta och har därför utan tvekan mist sin udd. Exempelvis signalerar filmen mot slutet faran över, vilket den förstås inte alls är. Shutter fallerar också i påverkan eftersom jag mot slutet har exakt noll medkänsla för Tun och istället börjat heja på flickspöket.

Jag får heller inte riktigt ihop mytologin eller antydningarna eller vad man nu väljer att kalla dem. Besöket hos den paranormala tidskriften som handskas hyfsat släpphänt med ”sanningshalten” i sina ”andefotografier” ger i mina ögon ingen information som inte June och Tun hade kunnat lista ut på egen hand. Tuns killgäng verkar vara supertajt, ändå hör de inte av sig till varandra när fläkten börjar distribuera skit till höger och vänster.

Tidigt görs stor sak av att fotografier inte visar verkligheten, utan enbart fotografens perspektiv. De kan användas för att både dölja och framhäva. Men även June kan ta spökfotografier och hon är ju oskyldig (i alla fall relativt sett) i sammanhanget. Fotografierna framhäver möjligen spökgestalten, men hon är samtidigt inte knusslig med att visa upp sig i andra sammanhang (typ reflektioner eller mardrömmar). Som en extra knorr slänger regissörerna Banjong Pisanthanakun och Parkpoom Wongpoom dessutom in lite bönsyrse-skräck, men det har inget som helst med själva historien att göra.

Ananda Everingham och Natthaweeranuch Thongmee är inte dåliga som Tun och June men omständigheterna i Shutter är som sagt emot dem. På det hela taget är väl filmen egentligen helt ok men med tanke på att asiatisk skräck brukar vara min absolut värsta ”genre” när det kommer till sådant som gör mig genuint skraj blev detta lite menlöst.

Land:
Thailand

Kulturprägel:
De buddhistiska munkarnas mässande som blir en del av skräckstämningsljudbilden på en begravning

Annons

2 reaktioner till “Shutter (2004)”

  1. Denna gillade jag mycket ”ont i nacken tvisten” lyfte filmen sas. Den amerikanska remaken var likvärdig vill jag minnas. Finns även i Indisk version men vet ej om den filmen innehåller sång o dans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: