X5: Susan Coolidge (1872-1890)

what-katy-didJag måste erkänna att jag har en viss svaghet för äldre barn- och ungdomsböcker. Kanske började det redan när jag glömde att tacka nej till den där bokklubbsboken som genom ett lyckokast råkade vara Anne på Grönkulla? (OT: Det där känns som tidernas scam när man tänker efter – en bokklubb för barn och ungdomar (tror det var Wahlströms eller något liknande) där man var tvungen att aktivt tacka nej till en bok i månaden. Annars landade den i brevlådan och det vara bara för mamma och pappa att betala och se glada ut.)

I vilket fall som helst har jag under årens lopp och främst i vuxen ålder bekantat mig med författare som L.M. Montgomery, Edith Nesbit, Frances Hodgson Burnett, Louisa May Alcott och Laura Ingalls Wilder. I de sammanhangen har jag då och då också stött på referenser till Katy-böckerna.

Namnet kommer förstås från titlarna What Katy Did, What Katy Did at School och What Katy Did Next men det skulle visa sig att det också fanns två bonusböcker: Clover och In the High Valley.

what-katy-did-at-schoolAlla fem böckerna är skrivna av en viss Susan Coolidge, vilken kanske blev inspirerad av Louisa May Alcotts böcker om systrarna March. För här får vi möta den månghövdade syskonskaran Carr, vars mamma är död men som fortfarande har en högt älskad läkarfader i livet. De tre första böckerna fokuseras föga förvånande på äldsta dottern Katherine men som alla kallar Katy. I första delen framstår hon som en rätt vanlig flickunge (för att vara på mitten av 1800-talet förstås). Hon är lite slarvig och tanklös och hittar till och med på lite hyss då och då med sina bröder och systrar. Allt till tant Louisas stora förtvivlan eftersom det är hon som har det tvivelaktiga nöjet att försöka hålla ordning på rackarungarna.

Men även om Katy står långt efter busungar som exempelvis Tom Sawyer eller Huck Finn är det här förstås inget som kan fortgå och en dag skadar hon sig allvarligt i ryggen och blir sängliggande. Till en början drar hon sig tillbaka i sitt sjukrum och tycker att livet är pest men efter ett peptalk från den lika godhjärtade som invalidiserade kusinen Helen vänder saker och ting. Katy ser till att hålla både sig själv och sitt sjukrum fräscht och prydligt. Snarare än att längta efter att kunna delta i syskonens lekar ser hon till att göra dem sugna på att istället besöka henne för en pratstund.

what-katy-did-nextVisst blir det väldigt präktigt från gång till annan (ok då, ganska ofta…) men jag tyckte ändå att det fanns en charmig och lite fräsch ton i särskilt de två första böckerna. Eftersom den första boken ibland blir lite väl påträngande i sin moraliserande ton tyckte jag faktiskt att den andra, där man får följa Katy och Clover när de går i skolan, var seriens bästa. Dessutom var det roligt att så tydligt se varifrån L.M. Montgomery hittat inspiration till båda sina bokserier om de föräldralösa flickorna Anne och Emily. Vissa händelser är i princip kopierade rakt av från Coolidges böcker.

Däremot är det inte så svårt att förstå varför det framförallt är de två första böckerna som är de som man oftast hör talas om. Egentligen är det bara i What Katy Did som det finns någon slags händelseutveckling, poängen här är förstås att Katy ska bli frisk samt en bättre både syster och dotter på kuppen. De övriga fyra böckerna har mer karaktären av en räcka händelser som egentligen inte hänger ihop i någon tydlig ordning. Det enda som ändras är vem som blir huvudperson och vilken miljö som de här händelserna utspelas i. I de två sista böckerna är det alltså systern Clover som står i fokus istället för Katy. Clover följer med brorsan Phil till Colorado och serien avslutas som en slags frontierberättelse. Bortsett från att Coolidge själv tycks helt trollbunden av det vilda Coloradolandskapet skulle jag i det fallet dock varmt rekommendera Laura Ingalls Wilder istället om det nu är så att man vill ha realistiska men samtidigt fängslande berättelser om livet i det vilda västern. Men annars var Katy och hennes syskon som sagt en rätt rar bekantskap och bjöd på det hela taget på en intressant exkursion bakåt i litteraturhistorien.

cloverWhat Katy Did
Librivoxkvalitet: Föredömligt inläst av en av Libirivox allra bästa bidragsgivare, Karen Savage.

star_full 2star_full 2star_half_full

What Katy Did At School
Librivoxkvalitet: Återigen är det Karen Savage som lånat sin ljuva stämma.

star_full 2star_full 2star_full 2

What Katy Did Next
Libirvoxkvalitet: Varierande, både med avseende på tal och ljud.

star_full 2star_full 2star_half_full

Clover
Librivoxkvalitet: Inledningsvis en inläsare med en helt obegriplig accent och även efter att man vant sig går det inte med bästa vilja i världen att säga att det är bra.

star_full 2star_full 2

in-the-high-valleyIn the High Valley
Librivoxkvalitet: Tyvärr samma inläsare som av bok #4.

star_full 2star_half_full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: