X2: Mark Twain (1876 och 1884)

Tom Sawyer och Huckleberry Finn, två av litteraturhistoriens mest omhuldade pojkfigurer men ändå så olika. Mark Twain började med att bekanta sina läsare med den förste i den sorglösa The Adventures of Tom Sawyer och fortsatte sedan på en mer allvarsam väg med den andre i Adventures of Huckleberry Finn.

Adventures of Tom SawyerMedan Tom Sawyers äventyr på det hela taget är rätt oskyldiga affärer är Huckleberry Finns dito livshotande flera gånger om. Hucks äventyr inbegriper dessutom, som de allra flesta sannolikt är medvetna om, den förrymde slaven Jims försök att ta sig till nordstaternas frihet.

Tom Sawyer är förvisso föräldralös men lider ändå ingen nöd hos sin stränga men kärleksfulla tant Polly. Han har lever ett liv med förhållandevis fasta och trygga ramar som främst innehåller skola och kyrka. Även om han ser det som sin högsta önskan att leva som pirat, riddare eller stråtrövare, förläst som han är på pojkboksäventyr, finns alltid den där tryggheten i bakgrunden att vila sin trötta hjässa på när äventyren kanske blivit lite väl äventyrliga.

Tom Sawyer förvisso ingen i grunden ond person men det framgår med all önskvärd tydlighet att han däremot är både egoistisk och tanklös. Hans egen underhållning och behov ska alltid komma i första rummet. I sin egen bok försöker han till exempel övertala slavpojken Jim att överta hans arbete med att vitmena tant Pollys staket även om det kommer att innebära att Jim får stryk på kuppen. Möjligheten att kunna bevista sin egen begravning blir också ett nöje som är alltför frestande för att avstå, oavsett hur mycket hans släktingar sörjer den ”bortgångne” Tom.

I The Adventures of Tom Sawyer framställs de här karaktärsdragen som något i grunden humoristiskt och harmlöst men de får en helt annan bäring i Adventures of Huckleberry Finn. Där tvingas nämligen den infångade Jim (som alltså är en annan och äldre Jim än slavpojken i första boken) att utstå en lång period av fångenskap och allehanda onödiga komplikationer bara för att Tom och Huck ska kunna göra en storstilad fritagning, baserad på allehanda flyktbeskrivningar från romantiska äventyrsromaner. Helt i onödan eftersom Tom hela tiden vet om att Jim blivit frisläppt, men det är en kunskap som han håller för sig själv eftersom fritagningsprojektet är så underhållande. I detta framstår Tom inte bara som tanklös utan rentav grym.

Adventures of Huckleberry FinnMark Twains andre protagonist är emellertid en grabb som får många anledningar till att fundera över världens tillstånd där ute på ”the mighty Mississsippi”. Huckleberry Finn är i bok nummer ett något av en hjälte för Tom Sawyer med sitt fria liv som innebär såväl frånvaro av krav på söndagsskolenärvaro som tobaksrökning. I boken som bär hans eget namn inser dock läsaren relativt omedelbart att Hucks liv knappast är någon dans på rosor. I hans fall skulle det snarare vara en lisa att vara föräldralös eftersom hans egen ”Pap” är ett ohjälpligt fyllo som inte drar sig för att ge sin son stryk i parti och minut de gånger han ens behagar ge sig till känna i grabbens liv. Och i Adventures of Huckleberry Finn gör han det mest för att kunna lägga vantarna på de sköna dollars som Huck och Tom hittade i slutet på den första boken.

Men Huck lyckas till slut fly från sin pappa på samma sätt som Jim flyr från sin ägare och tillsammans ger sig slaven och pojken ut på floden. Där träffar de på alla möjliga bekantskaper som ger Huck rika möjligheter att ställa in sin egen moraliska kompass. I det påminner Twain en smula om Rousseau och Huck om Émile – boken blir en beskrivning av ett naturbarn som, oförstörd av allt vad civilisation heter, hittar den rätta vägen i livet.

Två saker är det särskilt som författaren inte gillar med den så kallade civilisationen: religionens hyckleri (eller brist på sunt förnuft om man hellre vill kalla det så) samt meningslösa sociala strukturer. Huck är utrustad med ett mycket praktiskt sinnelag, att låtsas och hitta på än det ena, än det andra som Tom Sawyer ligger inte för honom. Huck Finn kan lika lite föreställa sig en elefantkaravan istället för en småbarnspicknick som han kan förstå poängen med att be till Gud om det inte är så att man får det man ber om. I bok nummer två är alla de goda kristna som predikar medkänsla samtidigt slavägare eller i alla fall fullt medvetna medlemmar av ett slavägarsamhälle. Här stöter Huck också på två familjer vars bittra fejd man för länge sedan glömt orsaken till men som i slutänden ändå innebär katastrof för alla inblandade.

Med tanke på att Twain sakta men säkert mejslar fram en mycket nyanserad person i sin Jim skulle man kunna tänka sig att han också skulle skriva fram ett slut som med emfas fördömer slaveriet som institution. Men där upplever jag författaren som betydligt mer ambivalent jämfört med hans beskrivning av kyrklig religion och social moraletikett. Tom och Huck plågar som sagt Jim alldeles i onödan i hans fångenskap medan de personer som håller honom fången för att överlämna honom till hans rätte ägare är medkännande och försöker göra hans situation så uthärdlig som möjligt. Boken slutar förvisso med att Jim befrias men då är det som om Twain helt plötsligt glömt bort att han också utrustat Jim med fru och barn, vilka fortfarande tillhör två olika slavägare.

Jag skulle nog säga att bägge böckerna är läsvärda för både ung och gammal men de är som sagt mycket olika. The Adventures of Tom Sawyer är lättsam och skulle säkert funka att läsa tillsammans med rätt små barn som kan roas av Toms ouppfostrade upptåg och rysa lite inför hans och Beckys äventyr i McDougalgrottan. Några år senare skulle det däremot kunna vara dags för Huck Finns mentala uppväxt på floden i sällskap med faderssubstitutet Jim.

Och hur kan man inte låta bli att snärjas av en författare som inleder sin egen bok med följande tillkännagivande: ”Persons attempting to find a motive in this narrative will be prosecuted; persons attempting to find a moral in it will be banished; persons attempting to find a plot in it will be shot.”

The Adventures of Tom Sawyer (1876)

Librivoxkvalitet: Mycket bra, både med avseende på ljud och tal. Inläst av en och samma person.

star_full 2star_full 2star_full 2

Adventures of Huckleberry Finn (1884)

Librivoxkvalitet: Mycket bra, både med avseende på ljud och tal. Inläst av en och samma person.

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

2 reaktioner till “X2: Mark Twain (1876 och 1884)”

  1. Otroligt bra litteratur IMHO. Gillar enkelheten och rakheten och även karaktärsteckningen. Hur många idag kan skriva lika klart och medryckande? Kan du nämna en?

  2. Ja, Twains språk och framförande kan man knappast klaga på. Och så får jag väl skylla på att jag är bättre på att läsa litteratur från 1800-talet än 2000-talet för att kunna hitta någon modern motsvarighet 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: