X2: Apstora spindlar (1955 och 1958)

TarantulaDet är nog tur att forskaren Gerald Deemer är mer inriktad på att försöka hitta på lösningar för världens populationsexplosion än att förutsäga den. Hans gissning att jordklotet skulle vara tättbefolkat med drygt 3,6 miljarder människor år 2000 kom nämligen på skam redan 1974 när vi nådde 4 miljarder. Nu tycks det inte vara långt kvar innan vi kan dubbla den summan.

Men frågan är om Deemers forskning hade gjort någon större skillnad ändå. Han säger sig vilja utveckla ett syntetiskt näringsämne men ett som ska kunna ges till människor. Ur ett växande populations-perspektiv blir det dock aningens problematiskt att ämnet gör att exempelvis råttor blir fullvuxna inom ett par timmar – snacka om populationsexplosion! För att inte tala om det faktum att ämnet möjligen skulle kunna sättas i samband med den monstruöse man som hittats i öknen och som identifierats som Deemers kollega Eric Jacobs. Och så var det ju den där förrymda taranteln…

The SpiderKanske är det den som efter 1955 under tre år kravlade från ett öken-Arizona till de berömda Carlsbadgrottorna i New Mexico? I sökandet efter sin förvunna pappa fastnar nämligen Carol Flynn och den presumtive pojkvännen Mike (inte helt klart hur deras förhållande egentligen ser ut) i ett gigantiskt nät och ut rusar en enorm spindel med huggtänderna beredda. Carol och Mike lyckas dock fly och återvänder beväpnade med ett styck high school-lärare och en tankbil full med DDT.

Spindeln kroknar raskt i det kemiska molnet och förs i triumf till skolans gympasal för att världens vetenskapsmän ska kunna undersöka den. Men under influenserna av uppiggande boogie woogie-musik och dansande tonåringar vaknar monstret åter till liv…

Varken Tarantula (Giftspindeln) från 1955 eller The Spider (Spindeln, ursprungligen betitlad Earth vs. The Spider, vilket blir fullkomligt obegriplig med tanke på handlingen) från 1958 är några jättebra filmer. Klart är dock att Universal spenderade en hel del mer pengar på den tidigare produktionen än pulp-bolaget American International Pictures gjorde på den senare. Enligt Wikipedia borde Tarantula, ekonomiskt sett, vara tio gånger så bra som The Spider.

Och effekterna med inklippta ”gigantiska” spindlar, kaniner och marsvin är faktiskt riktigt snygga i Tarantula. Detsamma kan man däremot inte säga om alla de mekaniska spindelben och -käkar som demolerar byggnader, knaprar i sig människor och som förekommer i ungefär samma utsträckning i bägge filmerna. Särskilt i The Spider blir jag aldrig riktigt klar över om det är meningen att man ska få intrycket av att spindeln proppat i sig hela staden med undantag för ett övergivet gråtande barn.

Tarantula målar upp en tydlig förklaring till spindelns förekomst och väver in detta mysterium riktigt bra i den övergripande skräckplotten där kameran på traditionellt vis zoomar in sina skrikande offer. Bristen på sådan uppfinningsrikedom märks i The Spider men de theremin-inspirerade tidstypiska ljudeffekterna ska kanske antyda ett utomjordiskt ursprung (Earth vs. the Spider, remember?)? Vilket i och för sig i så fall skulle stämma överens med den ursprungliga titeln. Kontentan blir i alla fall att den senare filmen faktiskt är rätt trist. Jag bryr mig inte särdeles mycket om huruvida Carol och Mike (återigen har vi en rollbesättning som består av världens mest överåriga tonåringar) någonsin tar sig ut ur den där grottan.

Gemensamt för de bägge filmerna är dock upptäckten att när spindlar blir jättestora utrustas de också med oanade förmågor till ljudproduktion – stora tarantlar uppenbarligen både ryter och väser när de attackerar sina offer.

Som creature features har bägge filmerna en viss charm, men ingen av dem är något jag skulle springa benen av mig till drive-in-biografen för. Inte ens om jag hade åtta stycken.

Tarantula (1955)

star_full 2star_half_full

The Spider (1958)

star_full 2

5 reaktioner till “X2: Apstora spindlar (1955 och 1958)”

  1. Mycket bra grepp att bära facklan för de här gamla B-rullarna från förr!
    Nostalgivärdet kan inte uppskattas nog här!

    Och så det alltid lika intressanta att fundera på i dessa 50-talsrullar från Hollywood: vad stod skräcken för egentligen..? Återigen hotet från öst och kommunismen…mot det fagra all american way of Life…? 🙂

    Trevlig helg!

  2. Tänkte genast på ”Spindlarna” när jag såg inläggstiteln, men så var inte fallet. Den handlar ju om jättemyror, som du vet 😉

    Tarantula känner jag till, men ingen av dessa lockar nämnvärt. Kom dock många filmer av det här slaget just under 50-talet…

    Under 60-talet blev man mer besatt av rymden istället.

  3. @Steffo: Trevligt med en meningsfrände! Och i creature features upplever jag att det oftare handlar om radioaktivitetshotet, snarare än kommunismhotet.

    Dito!

    @Movies-Noir: Haha, den svenska titeln på Them! är kanske det mest intressanta med hela filmen 🙂 Vad gäller inriktning tror jag det beror lite på vilket produktionsbolag man tittar på. Just AIP verkar ha släppt sci-fi till viss del under 60-talet och istället gått in för Poe-adaptioner.

  4. @Filmitch: Allt som är farligt måste låta. Hur ska man annars fatta att man ska bli rädd för det? 😉 Hmmm, det här är kanske så långt jag kommer med spindelskräckisar. Jag är inte säker på att jag skulle fixa en bra sådan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: