Erotikon (1920)

Professor Leo Charpentier är den entomologiska vetenskapens klaraste ljus men hans hustru Irene känner sig uttråkad med föga mer att fylla sina dagar med än som anteckningen i almanackan lyder ”Öva pälshandlaren i tålamod”. Är det kanske så konstigt att hon låter sig tjusas av den oförvägne Baron Felix och hans flygplan?

Trots att det egentligen borde vara professor Charpentier som har åsikter om sin frus sällskap är det istället hans bäste vän, skulptören Preben Wells, som tar illa vid sig och det blir raskt uppenbart varför. Preben är hemligt förälskad i Irene och hon är inte helt omedveten om sitt inflytande över den stackars konstnären. Inte mer än att hon slänger förföriska ögonkast mot honom samtidigt som hon sjunger Griegs ”Jeg elsker deg”.

Samtidigt är professor Leo själv inte så lite tjusad av sin unga niece Marte som bor hos honom och Irene och ska hjälpa honom i hans entomologiska värv. När Irene kallar Marte för en söt flicka menar han uppbragd att hon minsann är en äkta kvinna varvid Irene snabbt kontrar med att påminna honom om att han också är en äkta man. Marte är blyg och försiktig, läser kokböcker om hur man tillreder Får i kål och menar att det aldrig kan gå väl om en fattig flicka som hon vänjer sig vid sötsaker (ja, Leo är en äkta sugar daddy…). Fast bara så länge fabror Leo och tant Irene är kvar i huset förstås. Så fort katterna är borta tänder råttan en cigarett, slänger recepten all världens väg och lägger njutningsfullt upp fötterna på soffans ryggstöd.

Nog för att det är charmigt att se stumfilmer och i Erotikon är behållningen extra stor eftersom varje textpanel (av SF:s text- och förtextdesigner Alva Lindbohm-Lundin) är som ett litet konstverk i sig. Men jag kan inte riktigt se storheten i den här, bland annat för att tempot blir väl långsamt ibland (inte minst i den balett som besöks av Irene, Leo och Preben och som upptar alldeles för många minuter). ”Dialogen” är stundvis riktigt spirituell men den ”komedi” i fem akter som utlovades känner jag inte av till fullo. Möjligen hade det kunnat hjälpas upp av den noggrant uttänkta musikblandning som åtföljde filmen vid premiären på Röda kvarn i november 1920 men som i denna TV-visning var ersatt av klinkig pianomusik.

Det skulle också ha varit intressant att veta hur vågat Erotikons ämnesval var när den hade premiär, inte minst scenen där Marte som sagt bekymmerlöst slänger upp benen eller varför inte när hon förtjust står och tjuvlyssnar på professor Leo när han pratar om den åttatandade granbarkborren (Ips typographus) som aldrig nöjer sig med en hona, utan alltid kräver två eller varför inte tre?

Nej, vill jag skratta åt tyst film är det fortfarande Chaplin som gäller.

8 reaktioner till “Erotikon (1920)”

  1. Det föredömliga utbudet på SVT, vad annars? 😀 Men den finns utgiven på DVD också om du är sugen 😉

  2. Åh, den här ingår i Svenska Stumfilmsboxen som jag suktar efter men som aldrig vill gå ner i pris. Jag tror vi fick se det mesta av Erotikon på en filmkurs för några år sen, men jag tror det var lite fel tillfälle eftersom vi just innan såg hela ”Herr Arnes Pengar” (som jag föll pladask för) och två stumfilmer på en och samma dag kan bli för mycket, även om de är bra. Mina intryck av Erotikon mer än att jag höll på att somna minns jag inte…

  3. Stumfilm kan vara helt ok, såg faktiskt Häxan för ett tag sedan och den var bra. Men det är långt mellan gångerna ska jag erkänna. En del filmer idag skulle tjäna på att göras som stumfilmer t.ex Die hard 1 + 2.

  4. @BRC: Jag kan tänka mig att den här blir lite tam efter pennigarna. Som sagt, ingen jättehit för min del.

    @filmitch: Som filmmedium är stumfilm otroligt intressant tycker jag, just det hur mycket man kan förmedla utan ”dialog”. Vad gäller Die Hard antar jag att du tänker på den stumma version som redan finns? 🙂

  5. Fram tills nu har jag inte sett denna version som var avsevärt bättre än orginalet 😉
    Det är just dialogen som är en plåga i Die hard 1 + 2

  6. @filmitch: Äh, jag tycker den är rätt charmig, jag. Men det är kanske bara nostalgigenen som talar? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: