Seraphim Falls (2007)

I ett snöigt Klippiga bergen är en ensam man jagad. Han lyckas undkomma och katt-och-råtta-leken fortsätter vidare ned mot slättlandet och öknen.

Jag blir fascinerad av Seraphim Falls. Länge, länge får vi inte veta vem den ensamme mannen är, vilka det är som jagar honom eller varför, och det häftiga är att det inte spelar någon roll. Det är intressant hur lätt det är att ta den ensammes parti bara för att vi sett honom först och han är ensam mot många motståndare för vi vet ju egentligen inte om någon av dem är god eller ond. Harry Gregson-Williams eftertänksamma och vemodiga score betonar Seraphim Falls som en lite annorlunda Western, här är det verkligen ingen pang-pang action.

Händelsemässigt sett är det en synnerligen enkel film och det är en av dess styrkor. Tyvärr håller inte den goda idén hela vägen och det egentliga manuset tar slut i höjd med det första riktiga mötet mellan jagad och jagande. Efter detta fortsätter filmen ungefär ytterligare 20 minuter men då med ett händelseförlopp som tycks ha kommit till i en förvirrad maratonsession, understödd av pizza och Jolt Cola, klockan tre natten innan scenerna ska genomföras.

Men det största problemet är egentligen att man lyckats fixa alldeles för kända skådisar till alfahannekampen. I samma stund som antagonist och protagonist är identifierade kan jag bara se filmens egentliga titel i meterhög neon: Oscar Schindler och James Bond i Vilda Västern. I det här fallet blir filmens enkelhet både vad gäller handling och dialog till nackdel eftersom det inte finns tillräckligt mycket annat som tar uppmärksamheten från Liam Neeson och Pierce Brosnan.

12 reaktioner till “Seraphim Falls (2007)”

 1. jag gillar western filmer men ser de för sällan. vill minnas att jag gillade denna filmen. har inga problem med alfahannarna hade ena av de två varit mindre känd skådis hade det iom detta pekats ut vem som var skurk, om jag minns rätt så satt jag filmen igenom med växlande sympatier.

 2. Förresten vad tyckte du om Relic?, såg att den är borta från din ”läser just nu” lista.

 3. @Fiffi: Det tror jag absolut!

  @filmitch: Fast men en (eller helst två för min del) mindre känd skådis hade man ju verkligen kunnat överraska. När det gäller Relic: den som väntar på något gott och allt det där… 😉 En dubbeldäckare är på g

 4. Som stor westernentusiast blev jag naturligtvis fast vid den här när den rullade på SVT för en tid sedan. Gåtfull historia som fungerade, men slutet kan man såklart har sköna åsikter om. Precis som du skriver, som om det hände något när manuset skulle knytas ihop.
  Dock helt klart sevärd!

  Det bästa är namnet på Angelica Houstons figur…Louise C. Fair…läs det rätt och snabbt… 🙂 (vilket jag inte observerade då utan först senare)

 5. Detta är återigen en film som jag är osäker på om jag sett eller inte… titeln är definitivt bekant, men… jag blir ju i alla fall lite intresserad av din inledande text.

 6. @Joel: Ja, inledningen är stark och jag kan hålla med i din recension om att flashbacken känns onödig, den hade man kunnat lösa på något annat sätt. Och castingen blir förvisso mer intressant när dessa stormän sätts in i den minimalistiska ramen.

  @Steffo: Den där typen av spetsfundigheter tenderar jag alltid till att missa, men det är kul när man blir medveten om dem.

  @BRC: Så bra, då har den ju tjänat sitt syfte 😀

 7. Håller helt med om det intressanta i att vi först möter den jagade (”goda”) och sen de jagande (”onda”) utan att veta vad som ligger bakom. Man luras ju tro att Brosnan är oskyldig… och det kanske han var i slutändan… eller inte. 😉

  Haha, vad tyckte du om slutscenerna i öknen. Inte så bra om jag tolkar din text rätt. Jag fann dessa ganska sköna, även om de egentligen inte passade in i resten av filmen. 🙂

 8. @Jojjenito: Nej, jag störde mig lite för mycket på att de inte passade in. Det blev helt plötsligt lite för konstruerat och pretto. Kanske eftersom jag hade gillat uppstarten så pass mycket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: