Third Degree (2007)

Laurel Shields är inte så lycklig. Faktiskt är hon så olycklig att hon tagit sig en älskare, Danny. Problemet är nu att Laurel egentligen skulle vilja skilja sig och leva med Danny, vilken dock inte kan ta sig loss från sitt eget (givetvis olyckliga) äktenskap. Samma dag som hon upptäcker att hon till råga på allt är gravid (men med vem?) upptäcker också maken Walter hennes snedsteg. Enda haken är att han reagerar något våldsammare än man kanske skulle ha förväntat sig…

Third Degree är en i många avseenden klassisk thriller – spänningen byggs upp i ett avgränsat utrymme och består av både inre slitningar och yttre press. Av någon anledning blev jag dock inte så fångad utan kunde bara tänka hela tiden på att detta antagligen skulle bli en så mycket bättre och betydligt mer andlös film.

Möjligen berodde det på att Greg Iles brötar på med alldeles för många olika yttre press-moment, samtidigt som den inre spänningen dröjer så länge på sin förklaring att när den väl kommer är man redan alldeles för irriterad över vad som dittills tycks ha varit totalt omotiverat beteende.

Dessutom finns det en ganska övertydlig och därför rätt smaklös militärglorifiering. Laurels älskare Danny (som har varit yrkesmilitär) tycks i princip kunna jämföras med Jesus både vad gäller omtanke, hederlighet och mod. Bokens andre yrkesmilitär är nästan lika fantastisk han, medan amatörerna (sheriff, lokal insatsstyrka) gör sitt bästa för att klanta till alla de situationer som de Riktiga Militärerna hade kunna klara upp med lillfingret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: