Movie 43Movie 43 är en film som jag kanske hade uppmärksammat tack vare en imponerade cast (Kate Winslet, Richard Gere, Kristen Bell, Justin Long, Anna Faris, Hugh Jackman, Uma Thurman, Chris Pratt, Halle Berry och Chloe Moretz för att nämna några) och det faktum att en av regissörerna heter Peter Farrelly. Ni vet, han som med brorsan Bobby gjort Dumb & Dumber, Kingpin och There’s Something About Mary.

Men nu råkade det istället vara så att filmspanarkollegan Fiffi redan 2013 smällde i med en femma eftersom Movie 43 gjorde henne ”mentalt sönderskrattad” och att det efter det kändes som om filmen blev lite av en snackis bland de andra filmspanarna som var snabbare på att plocka upp bollen än jag själv. Så när det uppstod tillfälle att köpa Movie 43 för nästan inga pengar alls, var valet självklart.

Så vad är då detta? Givetvis lovar namnet Farrelly den inte allra mest högstående av humortyper. De ovan nämnda filmerna innehåller mer än sin beskärda del av skämt som rör nedre regioner, kiss, bajs och övriga kroppsvätskor och medan det kanske inte för min del är den absolut mest ultimata formen av humor finns det mycket annat att skratta åt.

Fördelen med Movie 43 är att den är en episodfilm så det finns möjlighet att bjuda på lite av varje. Varje episod har olika regissörer (så därmed ska man kanske istället kalla det för en antologifilm? I’m confused) men jag fattar för att Farrelly har haft något slags övergripande ansvar. Så oavsett om du i Dumb & Dumber skrattar absolut mest åt Jeff Daniels toascen eller när Jim Carrey ska demonstrera ”the most annoying sound in the world” finns det något för dig i Movie 43. Tycker du däremot att Dumb & Dumber inte har något att komma med överhuvudtaget i humorväg kan du med gott samvete även hoppa över Movie 43. Är det så illa att du aldrig ens sett Dumb & Dumber ska du sluta läsa på en gång och gå och rätta till det misstaget!

Tydligen finns det två olika versioner på ram kring episoderna, jag såg den varianten där en manisk Dennis Quaid försöker pitcha episodfilmerna till en tveksam Greg Kinnear. Sedan tvingas man som sagt att vada genom en del skit för att hitta chokladpralinerna med bladguld på.

I mitt fall var det exempelvis snutten om killen som är homeschooled men där föräldrarna inte vill beröva honom en ”total high school experience”. Vilket (givetvis) innebär att de därmed bland annat låtsas vara både mobbande basketcoach och den populära men supertaskiga bitchen. Eller varför inte arbetsmötet på företaget som utvecklat Mp3-spelaren iBabe där ingen av utvecklarna hade kunnat ana vidden av problemen som uppstår när man monterat en hypereffektiv fläkt i iBabes ”vagiport”.

Nedan följer en lista på de olika episoderna med respektive betyg som jag tacknämligt kunde ”låna” från Fripps filmrevyer. Andra som skrivit om filmen är förutom Fiffi även Filmitch. Det är förstås svårt att sätta ett samlat betyg på en så pass ojämn episodfilm men till rätt person skulle jag ändå absolut rekommendera en titt. En trea alltså.

star_full 2star_full 2star_full 2

The Catch 3/5
Homeschooled 5/5
The Proposition 1/5
Veronica 1/5
iBabe 5/5
Supehero Speed Dating 4/5
Machine kids (reklamfilm) 3/5
Middleschool Date 3/5
Tampax (reklamfilm) 1/5
Happy Birthday 1/5
Truth or Dare 2/5
Victory’s Glory 4/5
Beezel 1/5