Movie 43 (2013)

Movie 43Movie 43 är en film som jag kanske hade uppmärksammat tack vare en imponerade cast (Kate Winslet, Richard Gere, Kristen Bell, Justin Long, Anna Faris, Hugh Jackman, Uma Thurman, Chris Pratt, Halle Berry och Chloe Moretz för att nämna några) och det faktum att en av regissörerna heter Peter Farrelly. Ni vet, han som med brorsan Bobby gjort Dumb & Dumber, Kingpin och There’s Something About Mary.

Men nu råkade det istället vara så att filmspanarkollegan Fiffi redan 2013 smällde i med en femma eftersom Movie 43 gjorde henne ”mentalt sönderskrattad” och att det efter det kändes som om filmen blev lite av en snackis bland de andra filmspanarna som var snabbare på att plocka upp bollen än jag själv. Så när det uppstod tillfälle att köpa Movie 43 för nästan inga pengar alls, var valet självklart.

Så vad är då detta? Givetvis lovar namnet Farrelly den inte allra mest högstående av humortyper. De ovan nämnda filmerna innehåller mer än sin beskärda del av skämt som rör nedre regioner, kiss, bajs och övriga kroppsvätskor och medan det kanske inte för min del är den absolut mest ultimata formen av humor finns det mycket annat att skratta åt.

Fördelen med Movie 43 är att den är en episodfilm så det finns möjlighet att bjuda på lite av varje. Varje episod har olika regissörer (så därmed ska man kanske istället kalla det för en antologifilm? I’m confused) men jag fattar för att Farrelly har haft något slags övergripande ansvar. Så oavsett om du i Dumb & Dumber skrattar absolut mest åt Jeff Daniels toascen eller när Jim Carrey ska demonstrera ”the most annoying sound in the world” finns det något för dig i Movie 43. Tycker du däremot att Dumb & Dumber inte har något att komma med överhuvudtaget i humorväg kan du med gott samvete även hoppa över Movie 43. Är det så illa att du aldrig ens sett Dumb & Dumber ska du sluta läsa på en gång och gå och rätta till det misstaget!

Tydligen finns det två olika versioner på ram kring episoderna, jag såg den varianten där en manisk Dennis Quaid försöker pitcha episodfilmerna till en tveksam Greg Kinnear. Sedan tvingas man som sagt att vada genom en del skit för att hitta chokladpralinerna med bladguld på.

I mitt fall var det exempelvis snutten om killen som är homeschooled men där föräldrarna inte vill beröva honom en ”total high school experience”. Vilket (givetvis) innebär att de därmed bland annat låtsas vara både mobbande basketcoach och den populära men supertaskiga bitchen. Eller varför inte arbetsmötet på företaget som utvecklat Mp3-spelaren iBabe där ingen av utvecklarna hade kunnat ana vidden av problemen som uppstår när man monterat en hypereffektiv fläkt i iBabes ”vagiport”.

Nedan följer en lista på de olika episoderna med respektive betyg som jag tacknämligt kunde ”låna” från Fripps filmrevyer. Andra som skrivit om filmen är förutom Fiffi även Filmitch. Det är förstås svårt att sätta ett samlat betyg på en så pass ojämn episodfilm men till rätt person skulle jag ändå absolut rekommendera en titt. En trea alltså.

star_full 2star_full 2star_full 2

The Catch 3/5
Homeschooled 5/5
The Proposition 1/5
Veronica 1/5
iBabe 5/5
Supehero Speed Dating 4/5
Machine kids (reklamfilm) 3/5
Middleschool Date 3/5
Tampax (reklamfilm) 1/5
Happy Birthday 1/5
Truth or Dare 2/5
Victory’s Glory 4/5
Beezel 1/5

7 reaktioner till “Movie 43 (2013)”

 1. Men det här blev ju inte så pjåkigt. En trea ändå! 😉

  Jag tänker på episoden med den hemskolade killen (och skrattar i byxan medan jag skriver detta men det är en annan femma). Är det inte himla härligt att få se äkta paret Naomi Watts och Liev Schreiber som föräldrar i just denna del av filmen? Alltså, jag tycker det är så skönt bjussigt att dom _vågade_ säga ja till detta, bara DÄR är filmen hemma för mig. Överlag tycker jag att många skådisar går utanför sina vanliga ramar och utmanar inte bara oss som tittar utan även sig själva.

  Härlig film! Fantastisk film! Ohyggligt rolig film!! Ojoj! 🙂

 2. Ja just det ja. Den där gamla vattendelaren. Tack för länken förresten och visst är det en ojämn film som både du och jag antyder då vi ger alla betyg på skalan till de olika segmenten. Det måste vara något slags rekord i sig.

  Jag gillar ju den första scenen med Kate och Hugh. Mycket rolig scen.

 3. @Fiffi: Nej, den var bra mycket mer underhållande än jag hade vågat hoppas! Och visst är lineupen imponerande. Jag blev särskilt fascinerad av Richard Gere i iBabe-segmentet. På Wikipedia stod det nämligen att han på något sätt försökte dra sig ur hela produktionen men tittar man på tagningarna under eftertexterna verkar han ju ha rätt kul.

  @Henke: Klart alla som gav sig på vattendelaren förtjänar att uppmärksammas 🙂 Mja, just den första scenen förstod jag inte riktigt det oerhört komiska i… Bortsett från själva konceptet tyckte jag inte att den hade så mycket att komma med.

 4. Humor är som sagt olika men jag har aldrig riktigt begripit mig på varför filmen är SÅ utskälld – den har många roliga scener och en del del mindre roliga men jag tyckte nog att det var en av de bättre komedier som ploppat upp på senare år och jag är inte lättroad.

 5. @Filmitch: Men är det särskilt utskälld egentligen? Jag upplever att det mest är ganska tyst om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: