The Toolbox Murders (1978)

Tja, baserat på titeln torde det väl inte utgöra någon större överraskning vad filmen handlar om — en mördare smyger omkring i ett lägenhetskomplex och använder borr, spikpistol, skruvmejsel och hammare på inte särskilt innovativa sätt. Själva skräckelementet ligger snarare i det faktum att han smyger omkring och tar sig in i alla lägenheter utan några större problem, än i det blodiga och våldsamma öde som möter hans offer. Att alla offren är ensamstående kvinnor som straffas för sitt syndiga ensamleverne (vad gör de i badet egentligen?!) görs också ganska uppenbart.

Det är inte utan att man närmar sig The Toolbox Murders med en viss förväntan. En annan av dessa filmer som figurerade i 80-talets videovåldsdebatt och totalförbjuden i Storbritannien till för bara tio år sedan. Filmen fick till och med äran att hamna på detta lands lista över så kallade video nasties tillsammans med bland andra The Anthropophagus Beast och Gestapo’s Last Orgy (som enligt Wikipedia fortfarande inte fått officiell release).

Lite kommer denna förväntan på skam. Möjligen beror det på att trots att mitt videoomslag hävdar att innehållet ska motsvara alla originalets 93 minuter menar Svensk Filmdatabas att The Toolbox Murder släpptes på svensk video nedklippt till ynka 90 minuter. Slashermomenten är nämligen inte särdeles våldsamma med dagens mått mätt, man ser mest en massa blod. Då är de explicit sexuella komponenterna i en av scenerna desto mer överraskande.

Det som är intressant med The Toolbox Murders är istället att den ganska tydligt är uppdelad i tre akter eller genrer. Den första delen är slasherfilmen (vissa lama försök görs också att spela på det faktum att folk numera är så främmande för varandra att man inte ens vet hur grannen ser ut), den andra blir mer en mysterieplot där Joey försöker hitta sin syster Laurie som misstänks ha blivit kidnappad av mördaren. Den tredje delen, som tidigt börjar vävas samman med den andra, försöker mest av allt vara en slags studie i mänsklig galenskap där mördarkidnapparen hasplar ur sig standardfraser om sina försök att bevara det som är rent och oskyldigt (alltså Laurie) i en värld nedsolkad av synd och ondska (i form av badande ensamstående kvinnor).

Slutligen vänder The Toolbox Murders sig till detta tröttaste av kittlingsförsök; att hävda att filmen egentligen bygger på en ”sann historia” men det går inte att hitta något som stödjer det påståendet. Möjligen körde man detta spår för att rida på Motorsågsmassakervågen eftersom den filmen, släppt fyra år tidigare, hade gått oväntat bra.

To be continued…

11 reaktioner till “The Toolbox Murders (1978)”

 1. Ahh..inget går upp mot att börja dagen med en avspänd recension…nästan härlig fredagskänsla…redan så här dags! 🙂

 2. Oj, denna hade jag glömt. Hade den på VHS en gång i tiden. Jag tror inte jag gillade den direkt som film, däremot vill jag minnas att jag gillade miljöerna som användes.

 3. @Steffo: Det är aldrig för tidigt att börja grunda för fredagskänslan 🙂

  @BRC: Så du gillar amerikanska lägenhetskomplex med plywooddörrar? 😉

 4. denna kommer jag ihåg men det var lääänge sen jag såg den. Nynnade inte mördaren eller har jag blandat ihop det?
  Tobe Hooper gjorde en nyinspelning för nga år sedan men mer åt det övernaturliga hållet.

 5. @filmitch: Nynnandet stämmer bra det, fast det måste rimligtvis finnas andra slashers där det förekommer också. Vad gäller remake, se dagens inlägg 😉

 6. Jo de flesta seriemördare måste väl ha något igenkänningstecken då de är så många i filmens värld risken finns väl att man blandade ihop de annars 😉

 7. Jag håller med dig. Denna är inget vidare. Mer ökänd än okänd (vilket den i princip borde vara). Den är även ett av de absolut sunkigaste inläggen i den amerikanska ”kristen moral”-slashern (alltså tretton resor värre än Fredagen den 13:de). Dock så tycker jag att filmen har en liten gnutta deckare i sig (vilket jag gillar och vilket du poängterar ut).

  Och så anser jag den vara ytterligare en halv stjärna bättre än Hoopers film än vad du ger sken av. 🙂

  Detta säger dock mer om den senare filmen såklart…

 8. @trashisking: Håller med om moralismen. Och såvitt jag förstått är det ett par filmen på den där video nasties listan som inte är särdeles mycket att ringa hem till mamma om.

  Det där med betyg är knivigt, ser man dem var för sig tycker jag nog att betygen är relevanta, men jämför man kan jag hålla med dig (med en halv stjärnas neddrag på uppföljaren). Jag försöker låta bli att jämföra, det krånglar till saker och ting. 🙂

 9. Visst är de flesta Video Nasties främst kända för att de var med på listan, men det finns faktiskt några ganska märkliga och originella rullar som hamnade där också.

  Här är två jag recenserat:

  Island of Death
  http://trashisking.wordpress.com/2010/05/21/island-of-death-1975/

  Nightmare in a Damaged Brain
  http://trashisking.wordpress.com/2010/03/30/nightmare-in-a-damaged-brain-1981/

  Angående betyg så tycker jag det är så knivigt att jag inte sätter det överhuvudtaget (och besparar mig själv en massa bry) 🙂

 10. @trashisking: Åh, vad bra, nu vet vi ju var vi ska börja 🙂

  Jag tar knivigheten för njutningen att kunna dela in i fack 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: