What really grinds my gears

Trots att jag lovade mig själv dyrt och heligt att under inga omständigheter lägga in ytterligare ett icke-recensionsinlägg efter förrgårdagens, visar jag här min enastående förmåga att schackra med mina principer.

För det här kan inte längre fortgå utan kommentar, även om det inte är i klass med folk som vägrar hålla käft i biosalongen.

Är det bara jag som verkligen inte gillar hur IMDb har börjat se ut?! Ända sedan jag upptäckte webbplatsen har den varit en oundgänglig livlina, hur charmigt det nu är var att sitta och bläddra fram och tillbaka i Leonard Maltins analoga version.

Tidigare har lagom mycket information kommit upp på förstasidan när man gjort en specifik sökning på en person eller en film. Vill man sedan veta mer har det varit lätt att scrolla sig ned eller klicka sig vidare. Men nu!

Plottrigt och rörigt. Vill jag veta hur lång filmen är (enligt mig vital information) måste jag scrolla mig igenom 6 rubriker innan jag kommer till något undanskymda ”Technical specs” (under ”Box office” och ”Company credits”). Vill jag för en person veta vad han/hon varit inblandad i måste jag åtminstone klicka på ”Show all” för att sedan kunna scrolla mig igenom hela listan.

Men halmstrået som knäcker kamelens rygg blir för mig att IMDb får för sig att jag vill läsa information på svenska. Jag vill inte ha filmtitlar på svenska, jag vill ha dem på originalspråk, vilket för mig i nio fall av tio är engelska. Vill jag av någon anledning ta reda på svenska titelöversättningar finns utmärkta Svensk filmdatabas.

Mycket irriterande blir detta när man letar efter en titel kopplad till en specifik person. Först letar jag efter Steve Carell, därefter måste jag klicka på Min brors flickvän för att se att filmen egentligen heter Dan in Real Life. Onödigt och irriterande.

Vad säger ni andra där ute i cyberrymden? Är det bara jag som är bakåtsträvande och inte värnar tillräckligt om vårt modersmål?

20 reaktioner till “What really grinds my gears”

 1. Jag fick en smärre chock när jag upptäckte det!
  Hela IMDB har förfallit! Mycket bättre design förr.

  Kan vi göra gemensam protest någonstans tro..? 🙂

 2. Anledningen till omdesignen är antagligen för att vara bättre anpassad till mobil telefoner eftersom designen påminner väldigt mycket om en iPhone/Android app. Jag tycker det borde kunna finnas utrymme för båda varianterna. Den äldre var överlägset bättre för webbsurfande.

 3. Enda sättet att framföra klagomålen tycks vara ”Contact us” på sidan och då måste man vara registrerad (det är inte jag). Varken på Facebook eller Twitter finns möjlighet att lämna kommentarer. Ett antal likaledes sura användare har dock använt denna möjlighet att uttrycka sitt missnöje, frågan är om IMBd själva kollar iom att ursprungspostningen skedde i februari ’09…

  http://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=49462764068

 4. Jag som tycker den nya designen är hur klockren som helst. Den information jag vill ha snabbt tillgång till är filmens titel, längd och regissör/manusförfattare. Det får man direkt överst på sidan. Gillar framförallt att man har flyttat upp filmens längd vid titeln så att man får den relevanta informationen direkt.

  Förstod inte riktigt vad du menade här:
  ”Vill jag för en person veta vad han/hon varit inblandad i måste jag åtminstone klicka på ”Show all” för att sedan kunna scrolla mig igenom hela listan.”

  Angående svenska titlar håller jag verkligen med dig, så jag bytade snabbt tillbaka till originaltiteln som det var innan. Finns att ändra under inställningar. Vad jag har förstått kan man även välja att byta tillbaka till den tidigare designen under inställningar, så ni som inte gillar den nya – vilket verkar vara många – gå in där och titta 🙂

 5. @Nit89ram: Mittåt, där fick jag. Hade helt missat att längden ju faktiskt står längst upp på en filmsida (*skäms*). Jo, om någon skådis varit mer än bara skådis (producent, etc) räcker det inte med att bara scrolla listan ned, man måste också klicka fram just infon som gäller exvis producentandet. Inställningar, måste man vara registrerad användare för att fixa det?

 6. @bilderord: 🙂
  Fast var man inte tvungen redan tidigare att klicka sig in på hela rollistan för att se den informationen? Eller har jag missat någon funktion som fanns tidigare, men inte nu?

  Angående inställningar kring titlarna måste man vara registrerad användare för att ändra. Det verkar tyvärr inte som om man kan ändra tillbaka designen igen som jag trodde, men jag hittade en liten guide som kanske kan hjälpa:

  Hoppas det löser sig för dig till slut 🙂

 7. @Nit89ram: Jo, om man utgick från en film (”Complete cast and crew”) men om man utgick från en person behövde man inte expandera någon lista på den personens olika prestationer.

  Morr, jag som egentligen inte vill registrera mig men nöden verkar inte ha någon lag. Tack för tipset!

  Och så blir jag lite nyfiken på vad du egentligen tycker är bättre med denna nya design, såvitt jag minns hade du ju all information du nämner tillgängligt i princip omedelbart.

 8. @bilderord: Aha, ok. Då är jag med.

  Tyvärr så får du nog bita i det sura äpplet och registrera dig. Fast jag som trodde att en del av tjusningen med IMDb var att betygsätta filmer man har sett. Hoppas som sagt att det löser sig för dig 🙂

  Vad jag kom ihåg fanns inte längden på filmen med vid titeln och eftersom det var den informationen jag eftersökte mest, så gillar jag skarpt den nya designen. Dessutom gillar jag hur man har strukturerat upp allt, framförallt bland den informationen man ser först där var sak har fått sin speciella plats (bild, titel, längd, åldersgräns, betyg, genre och regissör/manusförfattare.

  Sen gillar jag även hur man har strukturerat upp resten av sidan med tydliga rubriken och tydlig information under till där man får det mest väsentliga. Vill man sen har mer information är det bara till att klicka sig vidare.

  Hoppas du på ett ungefär förstår det jag tycker jag blivit bättre med det nya:)

 9. Intressant du är verkligen den första jag stött på som är så odelat positiv till den nya looken. En fråga? Kör du iPhone/Android eller webbläsare när du kollar IMDB? Min teori är att den nya looken funkar väldigt bra för mobiltelefoner.

 10. @Nit89ram: Likväl som jag missade längden i den nya designen känns det nästan som du måste jag gjort det i den gamla, för där tyckte jag att det var en sådan där grundläggande information som man fick upp på första sidan och inte behövde leta eller scrolla efter. Curiouser and curiouser…

 11. @Joel Burman: Jo, jag verkar vara lite ensam om mina positiva tankar kring den nya designen. Kanske ska påpeka att jag inte enbart hade positiva saker att säga om den. Det jag inte gillade var att man hade delat upp video och foton i två separata delar under huvudinformationen, vilket gjorde sidan ännu längre än nödvändigt. Det har man nu fixat genom att lägga filmklippet sidan om, vilket gör att nya sidan använder bredden ännu mer än den gamla vilket jag uppskattar. Sen gillade jag även inte ”Top Billed Cast”, eller vad det nu hette, som även det gjorde sidan ovanligt lång, men som tur är har man fixat även det.

  Jag blev själv förvånad över hur snabbt jag kunde acceptera den nya designen. Brukar själv har svårt att ta till mig en grundläggande designförändring, framförallt på en sådan sida som IMDb som jag använder dagligen, men det gick ovanligt smärtfritt den här gången.

  Jag kör förövrigt enbart på datorn via en vanlig webbläsare.

  @bilderord: Nu blev jag väldigt osäker när du säger så, men var det inte så att i den förra versionen var man tvungen att scrolla ner till under rollistan för att få ta del av hur lång filmen var. Eller fanns den även längre upp på sidan? Var helt hundra på att det bara fanns på ett ställe innan och därför blev jag positivt överraskad vid den nya designförändringen där det fanns på två ställen, men som sagt så är jag osäker.

  Hoppas du kan förtydliga för mig då jag helt verkar ha tappat hur den förra designen såg ut 🙂

 12. @Nit89ram: Jag är övertygad om att längden på filmen stod nästan längst upp, inkluderad i ”Main details”… Kan det ha varit olika layout, beroende på om man var registrerad användare eller inte?

 13. @bilderord: Hittade ingen bra bild på internet, men såg det inte ut ungefär så här tidigare?:

  Vad jag kom ihåg kom rollistan sedan efter taglinen och efter det filmens längd. Fast det kan ju bero precis som du säger att layoten ser annorlunda ut om man är registrerad eller ej.

 14. @Nit89ram: Nu börjar jag bli riktigt rädd för mig själv 😉 Jag hade kunnat ta gift på att filmens längd kom högt upp i den gamla designen, men nu blir jag ju tveksam…

 15. @bilderord: Hehe, det känns som om vi båda är lika förvirrade kring hur det såg ut innan 😛

  Men har det löst sig nu för dig med den nya designen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: