Dunk. DunkDunkDunkDunk. DunkDunk. Vem är det som hamrar (*heh*) på porten denna höstiga tisdag och vill in i stugvärmen?

Hammer poster #2

Jomen visst är det 2013 års upplaga av Rörliga bilder och tryckta ords numera traditionsenliga Halloween-tema. Förra året var försökte vi undfly de Fjälliga fasorna. För två år sedan bekantade vi oss med skräckklassiker som Dracula, Frankenstein och Fantomen på Operan.

Hammer collectionI år har temat på ett sätt gått varvet runt och kikar åter (ibland kanske mellan fingrarna?) på dessa klassiska figurer, men från en lite annan utgångspunkt. Under ett par år har jag nämligen haft den fördömligt snygga boxen ”The Hammer Collection” i hyllan (är den inte vacker, så säg?). Inte mindre än 21 sköna filmer från det berömda brittiska produktionsbolaget som nu vägrade acceptera sin osedda hyllplats och högljutt krävde uppmärksamhet.

Hammer Film Productions grundades redan 1934, men dess storhetstid löpte över 50-, 60- och i viss mån 70-talen. Startskottet för den närmast herostratiska ryktbarheten kom i och med The Curse of Frankenstein från 1957. Det var en av de tidigaste skräckfilmerna i färg och närvaron att illande rött blod, tillsammans med skådisar som Peter Cushing och Christopher Lee (vi kommer att få många chanser att träffa på dem igen), slog världen med häpnad. Just den ingår dock inte i temat den här gången.

Karaktärer som Victor Frankenstein med sitt monster (sju filmer totalt) och Dracula (fem filmer, femton om man räknar in vampyrfilmer som inte är direkt kopplade till just Dracula) kom att bli själva ryggraden i produktionsbolaget, särskilt när de uppstod i form av ovan nämnda Cushing eller Lee.

Phantom of the Opera

En del av Hammers filmer (av de som ingår i boxen) har mer karaktären av matinéäventyr, så för att komplettera och renodla skräcktemat har jag också sett ett par filmer som finns tillgängliga på Youtube. Plus en extra bonus alldeles på slutet.

Så vad sägs, visst följer ni väl med på en resa genom små brittiska byar som invaderas av främmande krafter och små centraleuropeiska dito, där ondskan lurar i det närliggande slottet? Det finns många olika godisbitar (av varierande kvalitet ska kanske tilläggas) i Hammerpåsen, så vi kanske även stöter på en och annan thriller samt till och med lite sci-fi?

Men då kör vi! Eller ja, vi kanske får hejda oss lite så här i början eftersom det finns ett par biopremiärer kvar från Malmö Filmdagar som också pockar på uppmärksamheten. Men Hammer har inget emot att dela säng med både prinsess- och racingbiografier, så det hoppas jag att ni inte heller har, kära läsare. Hav tålamod, Hammer will prevail in the end!

Frankenstein Created Woman