Inget säger jul som en gammal hederlig invasion! Nähä, inte det? Nå, ibland känns det kanske i alla fall som hela helgen är en enda stor invasion av köphets, coca-cola (när det finns julmust…) och knäckkokande.

Jag anser mig ha gjort mitt när det gäller julfilmer och bjuder istället på (nästan) en hel vecka av invasionsfilmer, alla mer eller mindre utgående från H.G. Wells klassiker The War of the Worlds. En text om boken inleder givetvis det hela i morgon men till skillnad från tidigare teman blir det inget hopknytande av någon säck på slutet. That’s right, I leave my readers hanging. That’s the kind of bastard I am.

Gemensamt för alla filmerna är att de försöker adressera och bearbeta olika former av invasions- eller attackskräck, från Wells brittiska sekelskifte, via amerikansk rysskräck till dagens post 9-11-värld. Av framställningarna skulle jag nog bedöma Wells som den mest relativiserande, senare filmadaptioner har varit mer tvärsäkra på att mänskligheten enbart är oskyldiga offer för en ond makt som till varje pris måste besegras.

Så börjar ni redan bli lessa på filmer innehållandes Rudolph-renar och nissar, varför inte bryta av med lite aliens istället? Fram för en utomjordisk jul!

Headern är designad av Dogday Design.

Bilden kommer från My Free Wallpapers.