The 6th Extinction (2014)

2014 kom det osannolikt nog två böcker med exakt samma titel: The Sixth Extinction. Den ena var en fackbok om hur mänskligheten är på god väg att utrota hela ekosystem över större delen av jordklotet. Den andra var en bioterrorism-thriller, den tionde delen i en serie om den påhittade SIGMA-styrkan. En av dessa vann ett Pulitzer-pris 2015 – gissa vilken?

Nej, det är kanske inte en särskilt svår nöt att knäcka. Inte för att föredetta veterinären James Paul Czajkowskis (som skriver under pseudonymerna James Rollins och James Clemens) thriller inte var underhållande, men Pulitzer-värdig skulle jag nog inte kalla den. Jag var helt obekant med både SIGMA-styrkan och författarens tidigare böcker om gänget (det har sedan The 6h Extinction kommit ytterligare sex volymer) men hade inga större problem att komma in i handlingen.

Ett hemligt forskningslaboratorium exploderar på Kaliforniens bergiga östsida, nära den alkaliska Mono Lake. Två saker synes märkliga med händelsen, förutom själva explosionen i sig, förstås. Dels anländer en okänd styrka snabbt som attan och kidnappar chefsforskaren Kendall Hess. Dels orsakar explosionen spridningen av en okänd, men extremt smittsam, organism som snart hotar hela Kalifornien. Sökandet efter gåtans lösning ska ta delar av SIGMA-teamet, tillsammans med viltvårdaren Jenna Beck, till både det frusna Antarktis och det tropiska Brasilien.

Veterinärkarriärer förklarar förstås varför Rollins lyckats så pass bra med just de biologiska skildringarna i The 6th Extinction men han är också på det hela taget en riktigt habil thrillerförfattare. Tempot är inte riktigt på Dan Brown-nivå men berättelsen skiftar ständigt fokus mellan Antarktis och Brasilien. Författaren bygger snabbt också in en Kamp Mot Klockan, vilken blir desto mer andlös då en av de drabbade är Jennas husky Nikko.

Själv tyckte jag det var ganska roligt att komma fram till en variant på de klassiska spekulationerna om land under Antarktis ismassor, kombinerad med en högteknologisk finish. Rollins har gjort sin historieläxa och knyter ihop sin berättelse med både Darwins resor till den södra hemisfären samt visionerna om det nazistiska Neuschwabenland. Uppenbart, javisst, men trovärdiga (well, allt är relativt…) och fantasieggande historiska kopplingar har i mina ögon aldrig skadat en berättelse.

Det biologiska innehållet i The 6th Extinction tyckte jag som sagt var lite extra underhållande men i övrigt är detta inte en thriller som överraskar när det kommer till exempelvis själva SIGMA-styrkan eller personporträtt. Romanen är inte dålig men heller inte spektakulär, vare sig det gäller språk eller psykologisk fingertoppskänsla. Funktionsduglig, helt enkelt. Skulle jag ramla över ytterligare böcker av James Rollins är det inte helt osannolikt att jag skulle ge veterinärförfattaren ytterligare en chans.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: