Violent Night (2022)

Den totalt dysfunktionella och svinrika familjen Lightstone ska fira jul tillsammans. Traditionen påbjuder maktkamper mellan syskonen Jason och Alva, mamma Gertrudes påhejande av sagda maktkamper (de få minutrar hon kan slita sig från familjeföretaget), livestreamande från Alvas vidrige influencerson Bert (egentligen döpt till Bertrude). Och så mitt i alltihopa Jason och Lindas troskyldiga dotter Trudy som fortfarande tror på tomten och bara önskar sig en enda sak av honom – att mamma och pappas ska bli tillsammans igen.

Men den här julen visar sig inte bli som alla andra jular. Plötsligt drar kadern av tjänstefolk vapen och gör en Die Hard. Skurken som kallar sig Mr. Scrooge (han hatar verkligen julen) har nämligen fått nys om att det ska finnas enorma mängder kontanter i husets välbevakade valv. Men vad han inte räknat med är motståndet från tomten själv, som råkar befinna sig i huset för att ge Trudy en julklapp.

Om det inte räcker med titeln, Violent Night, så ger kanske norska regissörsnamnet Tommy Wirkola en antydan om att David Harbours tomte inte kommer att dra sig för att straffa de stygga deltagarna i denna historia. Rejält. I en kort återblick får vi nämligen veta att tomten en gång var en viking vid namn Nicomund the Red som hyste en alldeles särskilt nära relation med sin stridshammare Skullcrusher.

Men det tar ett bra tag innan tomten kommer in i detta battle mode. Om det inte hade varit för att renarna drog all världens värld när automatvapnen började smattra hade han sannolikt inte engagerat sig alls. Men när han väl är på plats är det givetvis den obscent rara lilla Trudy som ger honom ny styrka och hopp med sin bergfasta tro på Tomten. Som han själv säger: ”It’s christmas magic. I don’t know how it works either.”

David Harbour verkar ha återtagit pappa-kroppen efter inspelningen av fjärde säsongen av Stranger Things, vilket passar ganska väl in eftersom Tomten inledningsvis ska vara en ganska cynisk och desillusionerad typ som dricker alldeles för många öl och äter alldeles för många kakor på jobbet. Men den ger honom också en övertygande tyngd när han väl kommer igång med att dela ut ett gäng dödliga kolbitar till skurksen.

Innehållsmässigt bjussar manuset (från Sonic the Hedgehog-snubbarna Pat Casey och Josh Miller) på både jul-kupp och vinter-cammo-klädda skoter-team à la Die Hard samt Home Alone-fällor. Möjligen också en klasskritik liknande den i Knives Out men i så fall bra mycket trubbigare. Utförandet är snarare i linje med Død snø, men med David Leitch bland producenterna är det inte så förvånande att filmens actionelement också är riktigt snygga. Jag gillade också att upptakten signalerade att Violent Night skulle utvecklas till en förväntad julhistoria av typen tomten-drar-igång-en-cynisk jul-killing-spree men sedan utvecklades till något helt annat.

Den ibland något halsbrytande blandningen mellan ultrarått humorvåld (ångan från kulhålet i den stackars portvaktens panna var en särskilt snygg detalj) och klassiskt smetig julsentimentalitet är nog inte för alla, men själv fann jag det ganska underhållande. Om inte annat kan jag garantera att Violent Night visar upp hittills oanade användningsområden för en polkakäpp.

Annons

2 reaktioner till “Violent Night (2022)”

  1. Haha, kommer precis från kommentaren borta hos dig 🙂 Jag tyckte däremot att den vilda Die Hard/Home Alone-blandningen funkade riktigt bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: