
Midnight Mass (2021, 1 säsong och 7 avsnitt)
Välkommen till Crocket Island, i folkmun kallad the Crock Pot. Lite av en utflyttningbygd måste man ändå säga även om vi landar i en tid när det faktiskt finns en del nytillskott. Eller ja, två hemvändare och ett nytillskott. Särskilt det där sista nytillskottet röner en viss uppmärksamhet ety fader Paul är en ung och energisk präst som ska ersätta den sjuke Monsignor Pruitt. Ön har lite drygt 120 bofasta och alla skulle de kunna få plats i den lilla kyrkan. Men nu för tiden är den delen av församlingen som verkligen släpar sig iväg till gudstjänsterna betydligt mindre än så. Rätt minimal, faktiskt. Men fader Pauls ankomst ska sakta men säkert ändra på den saken.
Klart jag skulle se Mike Flanagans senaste Netflix-skapelse Midnight Mass. Kom till den lite i efterhand och hade därmed kunnat justera förväntningarna till en lämplig nivå. Och jag gillade den verkligen! Kanske till och med mer än Hill House även om skräckelementen inte var lika frekventa. Men den sätter ganska fräscha ögon på en underskräckgenre som ärligt talat varit halvdöd de senaste årtiondena.
Jag vet inte om jag skulle kalla miniserien för en slow burner men det förekommer en hel del prat, gärna i form av monologer över ämnen som tro, synd, skuld och döden. Kanske inte det mest livade av teman men jag tyckte att alla hjälpte till att knyta ihop både själva historien, subgenrens innehåll samt de olika rollfigurernas känslomässiga och religiösa bagage. Sedan skadar det förstås inte att särskilt Hamish Linklater och Samantha Sloyan var otroligt bra i sina respektive roller (som den ungdomlige prästen i jeans och den hårdnackade Bev Keane), med resultatet att jag ofta satt mer eller mindre trollbunden medan de orerade på.
Så lite beroende på vad man är ute efter, bättre eller i alla fall minst lika bra som Hill House. Flanagan fortsätter att Netflix-leverera.

Watchmen (2019, 1 säsong och 9 avsnitt)
Lite surfande inne på HBO Max påminde mig om att det ju kommit en Watchmen-serie som fått fin kritik. Och eftersom jag gillar Snyders filmatisering och dessutom precis klämt en omtitt var det ganska självklart att följa upp den med Damon Lindelofs mini-serie.
Vi ramlar in i historien 34 år efter Alan Moores cephalopod-attack på 80-talets New York (filmen bytte ju ut det mot en kärnvapenattack om ni minns). Istället för ett 9/11 handskas denna Watchmen-värld med ett 11/2, vilket dessutom fortfarande påverkar vardagslivet för de som drabbades av dess ”psycic blast”. Samtidens stora hot är emellertid inte stormakter med kärnvapen, utan vita makt-galningar som tvingat bland andra Tulsas poliskår att bära masker för att inte bli igenkända.
Mycket av diskussionerna rör vad som händer med människor som tar på sig masker och i skydd av dem kan ta för sig både det ena och det andra. Vit makt-rörelsen Seventh Kavalry har exempelvis anammat fejkade Rorschach-masker medan serien också visar en origin story för den förste maskerade hjälten – Hooded justice. Det andra starkt bärande temat är som sagt rasmotsättningar och serien tar i princip hela sin utgångspunkt i Tulsa-massakern som ägde rum 1921.
Denna Watchmen uppnår inte riktigt den realistiska hopplöshet som präglade Moores tecknade serie, mer åt det polerade Snyder-hållet. Samtidigt förhåller den sig historiemässigt uteslutande till vad som hände i Moores verk och här finns också i vissa delar en fullkomligt halsbrytande surrealism som jag har svårt att se att Snyder skulle fixa. Så, denna Watchmen lyckas i mina ögon göra något som knyter an till, men inte återupprepar, både den tecknade serien och filmen. Den lyckas också vara otroligt bra – spännande, engagerande, överraskande, berörande, otrevlig, hjärnskrynklande (tack för den, Dr. Manhattan) och rolig. Regina King gör en fin insats som huvudpersonen Angela Abar, aka polisen Sister Night, och som en av hennes kollegor ser vi en som vanligt stabil och rejält dialektsläpig Tim Blake Nelson.
Stark rekommendation, helt enkelt!
Kul att du skriver om tv-serier också!
Har inte sett Midnight mass men hört att många gillar den. Vilken underskräckgenre är det den tillhör?
När det gäller Watchmen så såg jag ett eller två avsnitt och tröttnade. Det blev inget mer för mig. 🙂
Ja, det började bli så pass många nu att det känns relevant att ägna några rader åt dem. Ända sedan februari 2020, faktiskt 🙂
Jag tror att det finns risk för att spoila Midnight Mass om jag anger den subgenre som jag själv i alla fall tänker på, men det skulle möjligen kunna vara en typ av skräck som passar dig. Pratig och melankolisk snarare än fullt ös medvetslös
Jag har förstått att Watchmen är något av en vattendelare men det underlättar kanske att jag gillar både Moores serie och filmen
Jo, jag är mycket väl medveten om att du skriver om dem. Typ 22 inlägg före detta. Och jag har ofta lämnat kommentarer också, fast skamligt nog inte alltid…
Ne,j jag ville bara följa upp och poängtera att jag gillar dem mycket och ge dig cred för att du tar dig tid och skriver om dem! Bra jobbat. keep’em coming. 😀
Förlåt, här försöker du vara snäll och trevlig och jag missförstår fullkomligt 🙂 Nu nöjer jag mig med att tacka och buga så mycket för de uppmuntrande orden. Och kanske också våga mig på att ge cred till dig som skriver mer rejäla TV-serie-texter — jag har svårt att få ett lika tydligt helhetsgrepp som du lyckas med.
Midnight mass gav jag 10/10 gillade tempot och diskussionerna ja tom predikningarna var bra, Flannagan börjar segla upp som en favorit.
Watchmen var en värdig uppföljare till serien. Snyders version är knappt ok däremot tyckte till skillnad mot många att Geoff Johns uppföljare (serietidning) The Doomsday clock var klart godkänd.
Moore rasar dock i vanlig ordning i sitt hem och har nu slutat skriva serier.
@Filmitch: Flanagan är väldigt stabil. Tycker Snyders Watchmen är ok men TV-serien var som sagt betydligt bättre