Donaldismen – En muntert-vitenskapelig studie over Donald Duck og hans verden (1973)

alt.titel: Ankismen – En djupvetenskaplig studie i Kalle Anka och hans värld

Under min barndom fanns det inte så mycket serietidningar i hemmet, förutom Bamse. Seriealbum, absolut, men få av de där bjärt glansiga och något tunnare produkterna. Jag vet faktiskt inte om det berodde på att mina föräldrar helt enkelt tyckte bättre om Mumintrollen, Lucky Luke och Tintin än Kalle Anka & Co. eller om det hängde på att man kunde låna sagda seriealbum helt gratis på biblioteket?

I bokhyllan lockade emellertid en lysande gul rygg med titeln Ankismen och på framsidan fanns en bild av Kalle Anka. Av någon anledning tycker jag mig minnas att jag upprepade gånger tog fram den i hopp om att den skulle innehålla Kalle Anka-serier. Men ack, Ankismen är inte bara sprängfylld med text utan också sådant som fotnoter, vilka synes obegripliga för en tioåring (eller hur gammal jag nu var).

Varför jag har minnesbilder som antyder att jag antingen var ganska trögfattad eller så obotligt optimistisk att jag trodde på någon slags bokmagi vet jag inte. Men efter alla dessa år har successiva utrensningar av föräldrabiblioteket till slut lett fram till att den där gula ryggen pryder min egen bokhylla.

Verket, som i original alltså hette Donaldismen, skrevs av norske juristen och serieentusiasten Jon Gisle samt översattes till svenska 1976 av Göran Ribe. Översättningen ledde till att Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack) (NAFS(k)) grundades samma år. Såvitt jag kan förstå bör boken räknas som ett relativt tidigt fandom-verk och termen ”donaldism” har sedan dess använts för att benämna ”the fandom associated with Disney comics and cartoons” (enligt Wikipedia, vad annars?).

Min egen läsning av Ankismen lider tyvärr fortfarande av barndomens serie-obalans. Det vill säga: jag har aldrig fastnat för eller läst in mig på just Kalle Anka & Co. eller någon annan Disney-serietidning heller för den delen. Ankismen blir för min del därför en intressant läsning, men på ett ganska övergripande plan. Eftersom jag inte är inne i fandomen har jag svårt att uppskatta det faktum att Gisle försökt skapa ett helt eget akademiskt språk med begrepp som ”rostrilongitudkvot” eller ”syntetisk klodrism” samt tidigare nämnda fotnoter (som är av mer humoristisk art).

Med även utan tidigare vare sig kunskap eller engagemang i just Kalle Anka var det som sagt ändå ganska intressant att ta del av Gisles utläggningar om exempelvis de olika karaktärstyper som befolkar Ankeborg eller Ankeborgs själva samhällsbygge. Vad är det som gör just Kalle Anka till en så omåttligt populär seriefigur i relation till exempelvis Musse Pigg? Är det verkligen så att man kan se Gröngölingsboken som en ankistisk motsvarighet till bibeln? Och hur funkar egentligen detta med reproduktion när alla bara har brorsöner eller systerdöttrar?

Ankismen tycks vara ett så pass klassiskt verk att den möjligen skulle kunna ge mig några kronor på den begagnade bokmarknaden. Men även om jag inte föll i trans över innehållet är affektionsvärdet så pass högt att jag med en viss förnöjsamhet låter den stå kvar i min bokhylla.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: