The Heroes of Telemark (1965)

alt. titel: Hjältarna från Telemarken, Operation tungt vatten, Helter i Telemark, Telemarkens helte, Les héros de Télémark, Kennwort ‘Schweres Wasser’, Stoßtrupp Telemark, Anthony Mann’s The Heroes of Telemark

Annons: Oslo universitet söker en doktor i fysik

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta i ett varmt och bekvämt laboratorium. Visst samarbete med tyska ockupationsmakten, alternativt norska motståndsrörelsen, kan emellertid komma att krävas, vilket i så fall innebär utomhusarbete.

Kvalifikationer
Ska krav:
Du har forskarutbildning.
Du är van att självständigt ta beslut och verkställa dessa inom givna ramar.
Du är väl förtrogen med fallskärmshoppning, längdskidåkning och sabotageverksamhet.
Du har god kännedom om vapen, minor och sprängämnen.
Du har erfarenhet av och intresse för gerillataktiker.
Du är van att fysiskt försvara dig själv och, om så krävs, döda.

Det är meriterande om du:
Har en ex-fru som är aktiv i motståndsrörelsen.
Har fokus på helhetsbilden men samtidigt kan släppa sådant fokus om du blir personligt engagerad.
Har anus-haka.

Vi kommer lägga stor vikt vid din personliga lämplighet. Du är samlad i pressade situationer och kan tänka utanför lådan. Du trivs med att upprätthålla en playboy-aura.

***

Det var väl en himla tur för Oslo universitet, men kanske ännu mer för historien som berättas i The Heroes of Telemark, att man lyckas anställa exakt rätt person i form av Kirk Douglas Rolf Pedersen?! Ety det blir snart klart att utan doktor Pedersen hade den hetlevrade motståndsmannen Knut Straud (spelad av Richard Harris) inte kommit långt i försöken att stoppa tyskarna från att ta hand om tungvattnet från Norsk Hydros elektrolysanläggning i Rjukan.

Mastodontfilmen El Cid var regisserad av en viss Anthony Mann och när jag tittade lite närmare på dennes filmografi visade det sig att han också stod bakom den fyra år yngre The Heroes of Telemark. Vilken i sin tur redan stod i hyllan och bara skrek efter en tittning.

Särskilt många likheter vete tusan om jag kan fånga upp mellan produktionerna, de är som synes ganska olika. Svepande epik och slagfältskaos är ersatt med smygande sabotageverksamhet, ett kargt och hett Spanien med ett snöbemängt Norge, svärd och sköldar med handeldvapen, minor och explosioner. Det som kvarstår skulle i så fall vara förkärleken för breda miljöpanoreringar, det faktum att kärlekshistorien är det minst intressanta i hela berättelsen samt känslan av dels gediget hantverk (bland annat tack vare inspelning på plats i Norge), dels att jag upplever filmen som väldigt mycket längre än sina två timmar (El Cid var ju till och med tre!) trots att den samtidigt inte är segdragen. Till Norge-filmens fördel talar också det faktum att Mann lyckas ingjuta en del spänning i vissa sekvenser.

Samtidigt finns det förstås en hel del som inte är det minsta rafflande eller som bara blir konstigt. I samma sekund som den pojkaktige motståndsmannen Arnes fru Sigrid glädjestrålande berättar att han ska bli far sitter dödens lammunge-stämpeln som en fet dansk skalle i pannan på Arne. Högsta Gestapo-hönset (som jag tror spelas av Eric Porter) är parodiskt nazistisk med överdriven tysk accent, kall blick och runda, stålbågade glasögon. Det är högst oklart varför Kirk Douglas ex-fru Anna spelas av svenska Ulla Jacobsson, den enda huvudsakliga roll som fylls av en icke-engelskspråkig person. Med tanke på att den nazistiska vedergällningen för en förstörd pansarbil är 12 döda civilister, vad tror egentligen Pedersen och Straud ska hända när sabotaget väl är genomfört? Och fanns det verkligen inget bättre sätt för den norska motståndsrörelsen att komma i kontakt med engelsmännen än att kapa en norsk passagerarfärja och segla den över ett Nordsjön som är fullskitet med fartygsminor?

Men på något sätt får man ju köpa allt detta när man sätter sig med en heroisk film om andra världskriget som har så pass många år på nacken. Om inte annat slapp jag ju den här gången sitta och våndas över mörksminkade skådisar och demonisering av muslimer. Demonisering av nazister är alltid ok.

Annons

2 reaktioner till “The Heroes of Telemark (1965)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: