Cool World (1992)

Succén som var Who Framed Roger Rabbit? återuppväckte inte bara intresset för klassisk tecknad film, utan kanske också försöken att få verkliga skådespelare att interagera med tecknade figurer. Disney hade ju så tidigt som 1946 exempelvis producerat den numera kontroversiella Song of the South och i musikalen Anchors Aweigh dansade Gene Kelly med radarparet Tom och Jerry.

En av de som ville rida på Roger Rabbit-vågen var tecknaren och regissören Ralph Bakshi, sannolikt mest känd för två ganska olika filmer – Fritz the Cat och The Lord of the Rings. Han hade inte gjort långfilm på ett tag men blev nyfiken på en pitch som rörde en animerad skräckfilm som dessutom skulle vara tillräckligt vågad för att förtjäna den famösa R-märkningen.

Serietecknaren Jack Deeds släpps ut ur fängelset efter att ha mördat sin frus älskare. Sannolikt var det Mrs. Deeds otrohet som fick honom att under vistelsen istället ty sig till sin tecknade sexbomb Holli Would. Jack har blivit känd tack vare sin tecknade Cool World och tror i sin enfald att han skapat hela alltet med blott sin hjärna och sin penna.

Men han har snarare kanaliserat Cool World, som alltså är en värld helt fristående från honom själv. Likaså Holli, som är fullkomligt besatt av tanken på att blir en riktig, levande människa. Ety blott verkliga människor verkligt sex har, för att parafrasera Almquist. Och det råkar sig inte bättre att Jacks besatthet av Holli och hennes besatthet av mänskliga män suger in honom i Cool World. Och med en heting som Holli i närheten, kommer Jack verkligen att lyssna på varningarna från Cool Worlds andra människa, polisen Frank Harris?

Rent skådismässigt är Cool World en ganska påkostad affär. Kim Basinger är Holli, Gabriel Byrne Jack och en ung Brad Pitt, precis på väg att slå igenom på bred front, spelar Frank. Det kanske är lite väl taskigt att avfärda dem alla som pärlor för svin men ingen i trion känns särdeles bekväm med att spela mot tecknade figurer. Brad Pitt visar till och med att han så här pass tidigt kanske inte riktigt hade skaffat sig all den erfarenhet han hade behövt för att fixa en roll som Frank. Det vill säga en man som gömmer sig i Cool World på grund av en traumatisk händelse precis innan han blev förflyttad in i den tecknade världen på 40-talet. Det enda Pitt egentligen har att komma med är en rar hundvalps-uppsyn.

En del av den där obekvämheten kommer sig sannolikt också av att integrationen mellan verkliga människor och tecknade figurer inte alls är särskilt snygg. Börjar man som tittare tänka på det, blir det också tydligt att det är en integrering som filmmakarna i möjligaste mån försökt att undvika. Sannolikt för att man helt enkelt inte hade cash nog att få det sömlöst. När Brad Pitt ska krama sin best gal Lonette syns det att han mest står och håller ut armarna i tomma luften.

Av den där R-märkningen blev det inte heller så mycket av, man var tvungen att göra Cool World PG-13. Nu vet jag inte om det gjort någon större skillnad, Holli påminner fortfarande väldigt mycket om den Jessica Rabbit som förekom i Who Censored Roger Rabbit? Snarare än familjefilmsadaptionen. Holli är verkligen ”lewd, crude, and in the mood” och har kanske inte mycket annat val eftersom hon ser ut att vara tecknad av Richard Corben.

Nej, problemet med Cool World är inte avsaknaden av våld och sex utan att filmen dels inte lyckas skapa någon särskilt spännande värld, dels berättar en ganska simpel historia. Särskilt om man i dessa två fall jämför med Who Framed… Det känns som om allt krut lagts på att göra Cool World så hysterisk som möjligt och därmed saknas alla de där finurliga påhitten som ändå finns i föregångaren, exempelvis när Jessica Rabbit blåser en kyss mot Eddie Valiant som självmant fladdrar iväg och sätter sig på hans kind. Slutet är dessutom ett enda stort deus ex machina som bara väcker en massa frågor, alternativt något som filmen hade kunnat plantera mycket bättre i förväg.

Är du ett stort Brad Pitt-fan finns förstås all anledning att söka upp Cool World, för man får mycket tidig Pitt för pengarna. I övrigt skulle jag istället med självklarhet rekommendera en ny titt på Who Framed Roger Rabbit? istället.

Annons

2 reaktioner till “Cool World (1992)”

  1. Har inte sett denna, men däremot har jag avnjutit David Bowies originallåt från dess soundtrack, ”Real cool world”. Har inte ens sett ”Who framed Roger Rabbit?”! Misstänker att jag inte varit så lockad av filmer som blandar live action och animation. 😀

  2. Well, frågar du mig är Who Framed… 5/5 🙂 Men det innebär iofs inte att bland-filmer är toppen per automatik, som synes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: