Catch Me If You Can (1980)

”Never let the truth get in the way of a good story.”

Det är frågan om inte Frank William Abagnale Jr:s främsta bevis för att han var en bedragare i själ och hjärta är att han inte ens tycks ha varit särskilt uppriktigt i sin egen självbiografi. Själv förklarar han hela saken som följer:

I was interviewed by the co-writer [Stan Redding] only about four times. I believe he did a great job of telling the story, but he also over-dramatized and exaggerated some of the story. That was his style and what the editor [Grosset & Dunlap] wanted. He always reminded me that he was just telling a story and not writing my biography.

Som läsare av sagda självbiografi, Catch Me If You Can, kan man lika gärna utgå från ett mer svenskt ordspråk: Skåda inte given häst i munnen. Jag kan i någon mening förstå att det dröjde ända till 2020 innan journalisten Alan C. Logan i boken The Greatest Hoax on Earth: Catching Truth While We Can på allvar pulvriserade alla Abagnales mer eller mindre fantastiska påståenden om sin karriär som en slags bedragarnas Napoleon under 60- och 70-talen.

För visst är det roligare att föreställa sig någon som med rejäla mängder fräck djärvhet, lite tur, god psykologisk fingertoppskänsla (särskilt vad gäller Robert Cialdinis övertalningsprincip som handlar om auktoritet) och noll konsekvenstänk kommer undan med att föreställa vara både pilot, college-lärare i sociologi, barnläkare och advokat? Och allt detta innan han ens fyllt 20 år? Jag kan förstå att Steven Spielberg och manusförfattaren Jeff Nathanson knappast kunde motstå frestelsen att göra film av det hela i läckert 60-talspaket. Abagnales självbiografi är en jäkla skröna och gör ett ganska bra jobb med att förvandla brottslighet till något förhållandevis harmlöst och förbaskat underhållande.

Exempelvis hävdar bedragaren att han såg till att hans falska checkar aldrig drabbade en enskild privatperson, utan att han fokuserade på att lura banker och företag. Bara det faktum att Abegnale beskriver den grundläggande orsaken till hela sin bedragargärning som en outsläcklig aptit på det motsatta könet reducerar allvaret i det hela. Han säger också att han ofta själv blev överraskad av hur cool han kan vara i tajta situationer, vilket jag uppfattar som ett lite posörigt sätt att försöka understryka att han inte var någon superskurk samtidigt som han vill påskina just det.

Tyvärr är som sagt sanningen inte alls lika smickrande. Absolut, Abagnale har länge arbetat med att lända sina kunskaper i brottsförebyggande tjänst och han var verkligen kompis med FBI-agenten Joseph Shea (en av agenterna som arbetade med hans fall). Men många av hans bedrägerier handlade utan tvekan om att stjäla från enskilda privatpersoner eller mindre företag. När han fick mildare domar, i utbyte mot att han skulle återgälda de han bestulit, drog han helt enkelt till en annan stat eller ett annat land.

De checkbedrägerier mot just Pan Am som kan styrkas landar på ett byte om $1.500, vilket är långt ifrån de summor som Abagnale själv uppger. Han tycks inte alls ha varit så ivrigt eftersökt av olika länders polismyndigheter eller FBI som han vill hävda. Under åren 1965-1978 (perioden när han enligt sin ”självbiografi” skulle ha utfört största delen av sina äventyrliga kupper) satt han i Great Meadow Prison. Efter en frigivning uppgav han att han skulle jobba för FBI men blev istället arresterad när han försökt att stjäla från en lägerverksamhet för barn. Även efter sin sista frigivning 1974 blev han ofta uppsagd från jobb eftersom han inte talat om att han var en dömd brottsling.

Det bästa är sannolikt att behandla Catch Me If You Can för vad den är, en skröna. Och då är den som sagt riktigt underhållande. En rolig detalj som dock faktiskt verkar vara med sanningen överensstämmande är att Abagnale satt sex månader i fängelse i Malmö 1969 eller 1970 efter att ha blivit utlämnad från Frankrike.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: