The Dark Crystal: Age of Resistance (2019)

Jim Hensons 80-tals-dockfilm The Dark Crystal fick aldrig en uppföljare, kanske för att den var lite svår att sälja till en tydlig målgrupp när det begav sig? Däremot gjordes en hel del försök att återuppliva sagan och det betalade sig med en Netflix-serie 2019: The Dark Crystal: Age of Resistance.

I det formatet valde man att fokusera på en prequel-historia, så när vi träffar så väl gelflings som skeksis inträder raskt en slags Rogue One-känsla – vi vet ju vartåt det här kommer att barka. Men för närvarande råder ett slags lugn i Thra. De sju olika gelfling-klanerna accepterar skeksis som kristallens härskare och svär trohet mot dem.

Men som vi ju också redan vet är skeksis ena hala typer. Kejsaren konspirerar med en slags ondsint mörkermakt som är på god väg att smitta ned hela Thra medan Forskaren klurat på en maskin som ska kunna dränera en varelses essens. Allt för att ge skeksis makt och odödlighet. Ett spel som inte minst den sluge Kammarherren spelar med särskild skicklighet.

Den första som olyckligtvis nog får testa Forskarens maskin är gelfingsoldaten Mira och det enda vittnet är hennes kollega och käresta Rian. Skekis är givetvis inte särskilt intresserade av ge Rian en chans att berätta för andra gelflings vad de håller på med och snart är han på flykt för sitt liv. Ska han lyckas övertyga tillräckligt många i de andra klanerna för att iscensätta ett uppror mot den förrädiska härskarklassen?

Jag blev oväntat imponerad vid den senaste omtitten på originalet och möjligen gjorde det mig mer mottaglig för denna prequel-serie. För det här var banne mig ett riktigt trevligt fantasyäventyr. Försvarligt med inspiration har hämtats från både Tolkien, Lewis och Martin. Särskilt väl skulle jag säga att inflytandet syns från GoT eftersom Age of Resistance inledningsvis tydligt pekar ut och egenskaps-sätter de sju olika klanerna (vilka har högst status, vilka är mystikerna, vilka är krigarna, ja, ni fattar…).

Sagan har alltså klätts i en mer nutida fantasy-kostym men lyckligtvis fanns det tillräckligt med material från och kring den gamla filmen för att serieskaparna skulle kunna ha något rejält att hålla i hampan vid själva utvecklingen. Särskilt trevligt var det förstås att se att man tagit beslutet att i huvudsak fortsätta med dock-animeringen och, vad jag kunde se, minimera användandet av CGI.

Så visst finns även här ett gediget hantverk men jag måste erkänna att jag saknar blotta tyngden från originalet. Samtidigt som jag inser att det för dockspelarnas del inte är ett plus att släpa runt på en kostym som väger uppåt 30 kilo. Det jag också kunde sakna lite (och som eventuellt hade kunnat åtgärdas med högkvalitativ CGI) var att särskilt gelflingdockorna inte gav så mycket känslomässig återkoppling i sina ansikten. Det fanns flera scener som var riktigt maffiga eller berörande men som inte nådde hela vägen fram för min del tack vare de stela dockansiktena.

Men eftersom jag är en berättelseknarkare av stora mått fick jag ändå mitt lystmäte i Age of Resistance. Som sagt, på det hela taget var det en synnerligen trevlig fantasyserie vilken dessutom samlat på sig en hel del kompetens. Regissör är fransmannen Louis Leterrier som hunnit producera ännu en Netflix-serie – Lupin – medan scoret är komponerat av Daniel Pemberton. Röstskådislistan imponerar med namn som Alicia Vikander, Anya Taylor-Johnson, Lena Heady, Taron Egerton, Akwafina, Jason Isaacs, Simon Pegg och Mark Hamill.

Tyvärr verkar prequel-serien ha trillat ned i samma kaninhål som sitt original. Trots generella lovord och 8,5 i användarbetyg på IMDb har Netflix beslutat att det inte blir någon andra säsong. Kanske blev det för dyrt med alla dockorna? Jag, som sällan brukar ha några större problem med att släppa seriefigurer, måste erkänna att det sticker lite i hjärtat att inte få veta mer om ”vad som händer sedan”. Kanske jag får gå tillbaka och se den här säsongen ett par gånger till? Jag kan alltså utan tvekan rekommendera en titt, gärna dikt an mot originalet. För mig blev det ett mervärde att kontrastera de två.

The Dark Crystal: Age of Resistance (2019, 1 säsong och 10 avsnitt)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: